A törökök és a rizs

0

Tudtad, hogy 7-10 ezer féle (!!) rizs van? Igen, nem elírás, jól olvastad. És hogy a törököknél úgy árulják az utcán, mint nálunk a perecet? Ez és még sok más is kiderül az Isztambul kalandok blog posztjából.

„Mustafa, aki főállásban török, másodállásban férj, harmadállásban autószerelő, negyedállásban pedig adófizető állampolgár – bár erről gyakran el szokott felejtkezni, sétál az utcán.

Egyszer csak viszont ott áll előtte egy kerekes kocsi. Egy olyan, amin más országban a percet szokták árulni. Itt viszont inkább, mint simit-árus ismer.

Most viszont nem simit van a kocsin. Hanem frissen főzött rizs. Szép, fehér rizs, ami ráadásul gőzölög.

Mustafa nem bírja tovább! Mindjárt elfelejti, hogy ő férj, és otthon várja a családja, ahogy azt is, hogy autószerelő és ideje lenne már bemenni dolgozni. Az adóját már évek óta elfelejtette befizetni, így ezen a téren nincs mit tovább felejteni.

Így rendel is adag rizst (törökül persze, hiszen azt azért nem felejtette el), és ott helyben, séta közben gyorsan el is fogyasztotta.

Más, ha megy az utcán, akkor mondjuk a sülő pizza illatának nem tud ellenállni. Vagy mondjuk a kolbásznak. Esetleg a sült krumplinak. No de a rizsnek?? Ahhoz már töröknek kell lenni.

Az első, sorozatszámmal ellátott rizs időszámítás előtt 3.000-ből való. Mégpedig Indiából (más források szerint Kínából). Tehát viszonylag fiatal ételnek számít.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

A mondák szerint Nagy Sándor talált rá az egyik csata után, amikor éhes volt. Az ő közvetítésével került az ókori Görögország területére. Majd pedig innen terjedt szét a nyugati világon. (…)

A főtt rizst egészen különlegesen készítik a törökök. Nem ám csak simán bedobják a forró vízbe! Hanem előtt serpenyőben felmelegítik a vajat. Ebbe lehet a rizst kicsit megpirítani, mielőtt a vízbe kerül.

De ha még izgalmasabbat akarunk, akkor a forró vajba nem is rizst, hanem valami hasonlót teszük. Pl. tésztát (a megpirult csillagtészta egészen izgalmas a rizsszemek között), bulgurt, vagy akár másfajta rizst is. Így sokkal figyelemfelkeltőbb ételt lehet készíteni.

Igen, jól láttátok, hogy létezik a másfajta rizs. Néhány éve (vagy évtizede) még csak simán minden rizs volt, ami rizs (de tényleg, minek hívnánk őt Bélának, ha egyszer ő rizs??).  Valójában viszont 7.000-10.000 féle rizs létezik! Nem elírás, tényleg hétezer-tízezerféle!

De mindez szerencsére csak világviszonylatban. Egy török boltban ennél sokkal szerényebb a választék. Ott beérik 7-8 változattal is. Ilyenek vannak, mint Baldo, Jázmin, Oszmán, meg a korpás (törökül kepekli). A fő különbség, hogy míg az egyik fehér és hosszú, a másik fehér meg hosszú. De nem úgy fehér, meg nem úgy hosszú. Kivéve a korpásat, mert ő ugye nem használ Head&Shoulders sampont.

És természetesen nem maradhat el az organikus sem, amit magyarul biónak szoktak hívni.

De ezek az alapok, amik mindenhol megtalálhatóak. Minden termelő még 2-3-4 különleges félével szokott előrukkolni azzal a reménnyel, hogy ilyen nincs a konkurenciánál (de van). Ha viszont valami különlegesre vágyunk, akkor a különleges ételeket árusító boltokban még különlegesebb rizsekkel is találkozhatunk (mégiscsak 7.000-10.000 féle van).

Az ismeretlenek közül a legismertebb talán a fekete rizs. Mint minden olyan étel, ami eltér a hagyományostól, ritka és drága, úgy a fekete rizs is roppant egészséges. Tele van vitaminnal, Omegával, ásványi anyagokkal, jó a rák ellen, megvéd az ufó-támadástól és még sok minden másra is j. De leginkább arra, hogy az ételt még érdekesebbé tegyük.”

A teljes posztot további érdekességekkel itt találod.

Török különlegesség: gyerekjoghurt anyatejből

(Fotó: pixabay.com/lightluna94)

Share.

About Author

Leave A Reply