Több százezer ember tervezi komolyan a határátkelést

0

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, a napokban nyilvánosságra került mikrocenzusa szerint a 16-64 éves magyar állampolgárok 8,4 százaléka (ez 510 ezer ember) tervezi valamilyen formában a kivándorlást a következő két évben.

Ezzel az adattal is az a gond, mint a hasonlóakkal, hogy elég nehéz mérni, mennyire komoly a kivándorlási szándék. Korábbi kutatások szerint nagyjából 20 százalék körül mozog a ténylegesen megvalósuló határátkelés, ami ezek szerint nagyjából 100 ezer embert jelent.

A KSH szerint a kivándorlást tervezők fele azt mondta, hogy egyelőre csak tervezi a külföldre költözést, 36 százalékát „komolyan foglalkoztatja” a dolog, 14 százalék pedig már a döntést is meghozta.

TE IS MENNÉL? VÁLOGASS KÖZEL 1000 ÁLLÁS KÖZÜL ITT!!

Ezek alapján összesen a népesség 4,2 százaléka (254 ezer fő) tekinthető a kivándorlást komolyan tervezőnek – írta összefoglaló cikkében a Portfolió. Az oldal szerint a kivándorlást tervezők 20 százaléka valamikor már élt külföldön ezt megelőzően is.

Érdekesség, hogy a kivándorlást tervezők többsége (71 százaléka) nem gondolja véglegesnek a kivándorlást, minden második (47 százalék) legalább egy, legfeljebb öt évben gondolkodik, míg 13 százalék egy éven belül visszatérne Magyarországra. Minden harmadik leendő határátkelő viszont akár végleg elhagyná az országot.

Ahogy nő az iskolai végzettség, úgy nő azoknak az aránya, akik akár végleg is elköltöznének, miközben csökken azok hányada, akik rövid távra, 1-2 évre terveznek. A felsőfokú végzettségűek 43 százaléka vándorolna ki végleg, míg a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezőknél ez az arány 34 százalék.

Az elsődleges célpont továbbra is Németország (minden harmadik magyar költözne oda), Ausztria a második (23 százalék) és a Brexit ellenére is az Egyesült Királyság a harmadik 21 százalékkal.

Ötből négy ember elsősorban anyagi, megélhetési okból hagyná el Magyarországot, 44 százalék külföldön jobb munkafeltételeket, életkörülményeket remél. A teljes cikk itt található.

Élet és munka egy dániai farmon

(Fotó: pixabay.com/josealbafotos)

Share.

About Author

Leave A Reply