Több gyerek születik külföldön, mint otthon

0

Ismét útnak indultak a románok, nő a határátkelők száma, köztük pedig magasabb arányban vannak a fiatalok. Így aztán az sem csoda, hogy egyre több gyerek születik külföldön. A legfrissebb adatok szerint évente mintegy 30 ezer román gyerek az országhatárokon kívül látja meg a napvilágot. A tendencia rohamosan erősödik: 2008-hoz képest a külföldi születések száma megduplázódott.

Csak 2014-ben mintegy 80 ezer fővel csökkent Románia népessége – közölte nem is olyan régen Tudorel Andrei, a román statisztikai intézet (INS) elnöke. Az ország lakossága az 1990-ben regisztrált 23,2 milliós csúcsról az utóbbi negyed évszázadban az 1966-os év szintjére, 19,9 millióra csökkent, és jelentős mértékben elöregedett.

2013-ig a fogyáshoz a kivándorlás járult hozzá a legnagyobb, 70-80 százalékos mértékben, azóta viszont inkább ennek következményei okoznak gondot. Romániából az elmúlt negyed században – de főleg az ország uniós csatlakozása, 2007 óta – vendégmunkások milliói költöztek Nyugatra, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba.

Fogynak a románok is

A legnépszerűbb célország ugyanis hagyományosan Olaszország, viszont az utóbbi időszakban Spanyolország helyett Nagy-Britannia áll a második helyen. Az új célországok listáján a skandináv államok és Svájc is megjelent.

Érdekes az is, hogy míg a 2003-ban kezdődött román migrációs hullámban a többséget ipari munkások tették ki, újabban a külföldi munkavállalók zömét felsőfokú végzettséggel rendelkező román állampolgárok képezik.

Minden ötödik román külföldön él?

Visszatérve a születésekre, a Ziarul financiar című lap kiszámolta, hogy miközben az országhatárokon belül ezer lakosra 9,3 újszülött jut, addig a külhoni románok körében a születések aránya 12,5 ezrelék, vagyis harmadával nagyobb.

Kiss Tamás demográfus a Népszabadságnak erről azt mondta: érthető a jelenség, hiszen a külföldön munkát vállalók vagy letelepedők többsége fiatal. Úgy becsülte, a termékeny korú román nők mintegy ötöde külföldön tartózkodik.

A gazdasági-pénzügyi válság kitörésekor többen azt jósolták, hogy az elvándorlási hullám megfordul, a munkahelyek megszűnésével a román vendégmunkások hazatérnek. Ehhez képest 2015-ben csaknem 185 ezren hagyták el Romániát, 15 százalékkal többen, mint 2014-ben.

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply