Több ezer magyar gyerek születik külföldön évente

0

Évről évre több ezer magyar gyermek születhet külföldön magyar szülőktől – legalábbis ez derül ki, ha összehasonlítjuk a KSH és az Eurostat adatait. Akadnak azért érdekességek.

Magyarországon az úgynevezett termékenységi arányszám évek óta nem tud emelkedni. Nyilván ha beszámítanák a külföldön élő magyarokat is, akkor jobb lehetne a magyar demográfiai helyzet.

Az aligha lep meg bárkit is, hogy elsősorban a fiatalok vándorolnak el az országból, egy részük aztán külföldön alapít családot, sőt akár le is telepszik – írta a Portfolió.

Az viszont talán már meglepőbb, hogy az elsősorban munkavállalási, tanulási célből külföldre költözők gyerekvállalási kedve magasabb, mint az itthon maradóké.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A két említett statisztika esetében meglepő, hogy az Eurostat 2017-ben több mint háromezerrel több magyar születést regisztrált, mint a KSH. A különbség évek óta folyamatosan létezik, és egyre nagyobb.

Az eltérést a számítás módszertana okozza (ebbe most nem mennénk bele), a lényeg az, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező külföldi anyák termékenységi rátája magasabb az itthoninál, ez okozza a magasabb Eurostat-adatot.

Németországban a helyi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint 2018-ban 1860 magyar gyermek született, ami minden korábbinál magasabb.

Share.

About Author

Leave A Reply