Tizenkét dolog, amiért Anglia jobb, mint Magyarország

0

Laura három éve költözött az Egyesült Királyságba, ennek az időnek a nagy részét Londonban töltötte, míg most Dublinban él, de már tervben van egy következő költözés. Nem Magyarországra, mert mint írja, az egyelőre nem jut az eszébe…

„Igen, elsősorban anyagi okok miatt költöztem külföldre, mint sokan mások. Viszont nem azért jó itt élni, mert többszörösét keresem annak, amit otthon kerestem, és nem mennék vissza akkor sem, ha ugyanennyit keresnék otthon.

Persze, néha elkap a honvágy, szívesen összeülnék egy rosé fröccsre a barátaimmal munka után… de a legtöbben már Budapestre költöztek, sőt még többen terveznek is, én még már éltem Pesten 3 évig, de nem jött be.

Éppen tegnap kérdezte egy francia ismerősöm, gondolok-e arra, hogy hazaköltözök egyszer (mert ő igen), a válaszom határozott nem volt, amire visszakérdezett, hogy miért nem… hát így született ez a lista.

Meg kell jegyeznem, vannak pontok, ahol már Magyarország is progresszív útra lépett, viszont még mindig jelentősen le van maradva a UK-tól.

Rólam: Kicsit több, mint 3 éve költöztem Londonba, majd fél éve Dublinba kerültem munka miatt, viszont jövőre Észak-Írország a terv, aminek az elsődleges oka, hogy „vissza a UK-ba” és vidékre.

Ezalatt a három év alatt szinte kizárólag britek és írek társaságában mozogtam, a munkahelyemen is egyedüli magyar vagyok, tehát autentikus közegből szereztem a tapasztalataimat és természetesen a lista szubjektív!

#1 Oktatási rendszer

Talán innen indul az egész. Az oktatási rendszerünk erősen lexikális jellegű, (sokszor megdöbbenve néznek rám, hogy én azt vagy azt honnan tudom, és miért kellett megtanulnunk 2 idegen nyelvet gimnáziumban), viszont egyáltalán nem praktikus jellegű és nem nevel az életre.

Sosem volt open discussion (nyílt beszélgetés) az iskolai éveim alatt, sose neveltek minket arra, hogy bátran felszólaljunk. Sose voltak projektek. Azt látom, a briteknél teljesen általános az, hogy felszólalnak meetingeken, nem paráznak.

Itt a gap year is népszerű, amikor is érettségi után a fiatal egy évet tölt külföldön, utazik, dolgozik, önkénteskedik, kipróbálja magát, megismerkedik az élettel és magával is. Otthon már 18 évesen döntsd el, mi akarsz lenni, és persze egyből főiskola, egyetem, mert az úgy ‘illik fiam’.

#2 Szakmunka tisztelete és becsülete

Erősen az első ponthoz kötődik. Otthon valahogy lenézzük a szakmunkát. A jó tanulót csakis gimnáziumba küldjük, onnan meg egyetemre vagy főiskolára. Óriási diplomás túlképzés van. Pedig sokan egy jó szakmával sikeresebbek tudnának lenni és ki tudnának teljesedni.

Itt egyáltalán nincs diplomakultúra, rengeteg sikeres embert ismerek, (pl. bankigazgató, aki 16 évesen kezdett egy multinacionális banknál, majd 14 év alatt végig lépkedett a szamárlétrán), akik mind-mind 16-18 évesen álltak munkába és a képességeik által jutottak el oda, ahol vannak.

Egy jó szakmunkás pedig sokszor jóval többet keres, mint egy irodai alkalmazott. Ezek mellett a vállalkozásindítás és üzemeltetés is nagyon egyszerű itt.

#3 Bérek vásárlóértéke

Ez kötődik az előző ponthoz. Ugyanis amíg a minimálbérből is meg lehet élni (persze ez természetesen egyénfüggő), addig az ember nyugodtan kísérletezget és nincs a nyomás, hogy tanuljál fiam, hogy ember legyen belőled.

Nyilván London extrém eset és nagyobbak a költségek, de ne felejtsük el, hogy UK óriási hely, és ha csak kicsit is elrugaszkodunk a fővárostól, akkor egy takaros kis lakást, házat lehet bérelni 500-600-700 fontból, amíg a minimálbér kb. 1100-1200 font nettó. Ha két ember összeáll, akkor feleződnek a költségek.

St Pauls Cathedral, London, a Sky Gardenből fotózva

Londonban lehet lakást találni 1000 körül (erősen zóna- és környékfüggő persze), ami már kissé szűkösebb költségvetés, de azt se felejtsük el, hogy rengetegen nem minimálbért keresnek.

Egyszóval a lakhatási költségek után a legrosszabb esetben is megmarad azért jó pár száz fontunk. Ugorjunk is a következő pontra, ami megmutatja, hogy egy kis common sense, avagy józan paraszti ész és nagyon sok dolgon lehet spórolni és ezáltal hónap végén mindig pluszban jövünk ki.

#4 Alacsonyabb árak

Ide sok minden tartozik, a lakhatáson, utazáson és szolgáltatásokon kívül: olcsóbb élelmiszer, kozmetikum, autó, ruházati, műszaki cikkek. Igen, ez meglepő, de a legtöbb dolog olcsóbb, mint Magyarországon.

Ez valószínűleg onnan jön, hogy az ÁFA 20%, továbbá 0% a legtöbb élelmiszerre, ezenkívül könyvekre, gyerekruhákra. Van még egy 5%-os áfakulcs is (egészségügyi termékek, energiatakarékos termékek).

Ebből adódik, hogy a legtöbb ruhamárka itt olcsóbb, mint otthon, sőt még a Lidl és Aldi termékek is. Mivel pörög a gazdaság, állandóan leárazások vannak, így még olcsóbban meg lehet venni mindent.

Rengeteg outlet van (pl. Tk Maxx), ahol nevetséges összegért lehet az otthon elérhetetlennek tűnő márkákat venni, 20-30-40 fontokért. (Emlékszem, kedvenc példám volt, amikor megvettem egy Tommy Hilfiger-farmert, majd megnéztem ugyanazt a farmert Magyarországon, aztán kiszámoltam, hogy ezért nekem otthoni fizetésem mellett, hazai áron 3 teljes napig kellett volna dolgozni, itt pedig másfél órát.)

Emellett még számos óriási bolt van (Poundstrecher, Savers, Home Bargains), ahol kitűnő termékeket lehet venni alacsony áron.

Ez alól a szolgáltatások kivétel, ami visszautal az előző pontra, hiszen mindenkinek eleget kell keresnie, így az étterem, kozmetikus, műkörmös stb, drágább mint otthon, de azokra mindig találhatunk kuponokat (Groupon).

Az autók is jóval olcsóbbak a bal oldali közlekedés miatt. Érdekes megjegyezni, hogy az Ír Köztársaság is sokkal drágább, mint a UK (avagy Anglia, Skócia, Wales és különös módon, Észak-Írország).

Persze ezek opcionális kérdések, itt, ha akarok, kevesebbet is tudok költeni, de nyilván Londonban nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni és vannak olyan élelmiszer boltok, ahol hiába keressük az alacsony árakat (pl. Waitrose). De otthon nincs opció arra, hogy jó minőségű dolgokat vegyünk olcsóbban.

#5 A rendszer van az emberért, és nem fordítva

Már az előző pontnál lévő áfakulcsokból is látszik. Saját ingatlanhoz jutás lehetséges 10-15% önerővel, bizonyos alapvető feltételek mellett (nincs tartozás, bejelentett határozatlan idejű munkaszerződés stb.)

Ha betartod a játékszabályokat, és nem ügyeskedsz, akkor a rendszer nem megnehezíti, hanem megkönnyíti az életed. Emlékszem az otthoni adóbevallás parákra, itt április vége az adóév, amikor kiküldik neked postán az adó papírjaid és ennyi…

Arra is emlékszem, hogy a háziorvosnál TAJ, lakcímkártya, személyi igazolvány kellett mindig. Itt pedig egyetlen egy központi szám van, az NI (national insurance), ami alapján vezetnek a rendszerben.

A háziorvosnál egyszer kell regisztrálni, ahol bemutatod a lakcím-igazolásod (nevedre szóló, címre szóló bankszámla kivonat, vagy rezsi számla), onnantól pedig név és cím alapján azonosítanak, bemondás után.

Ha már itt tartunk: volt egy műtétem is Londonban, 4 napot voltam a kórházban és nincs hálapénz. A kormány oldala egyszerű, közérthető és felhasználóbarát, online megoldható rengeteg dolog, vagy telefonon (ahol szintén egyszerűen mondják el a dolgokat).

Ezzel szemben pár hete kerestem egy alapvető információt a magyar szolgáltatások áfakulcsáról az interneten: szinte érthetetlen a sok bonyolult szakzsargon a NAV oldalán, aztán pedig le kellett töltenem egy több oldalas pdf jogszabályi anyagot. Az egész hivatali ügyintézés roppant elmaradt és bürokrata.

Még egy érdekesség: rengeteg az online vásárlási lehetőség, és a legtöbb dolgot 14 napig, de sok helyen 30 napig, (használatlan állapotban, címkével) visszavesznek, még indokolni se kell. Ha boltban vásárolsz, ez akkor is érvényes.

#6 Nem határozza meg a politika a mindennapjaidat

Igen, nagyon Brexit van. Még sincs pánikhangulat és senki sem politizál úton-útfélen. Ez a pont akkor tudatosult bennem, amikor tavaly júliusban hazamentem és tele volt Soros-plakáttal az ország. Ez mi???-  kérdeztem mindenkit, de senki se tudott válaszolni.

Emlékszem, mennyire a mindennapjaim része volt a legújabb törvénymódosítás, amitől félni kellett, és azóta is hallom az otthoniaktól: elvették az Erzsébet-utalványt, a lakástakarékot, ez történt az történt (annyira nem tartom számon, elnézést!).

Itt nem kell félni attól, hogy na, majd most hoznak egy új törvényt és szépen átírják a terveidet. Visszautalva az előző pontra, itt valahogy azt érzem, hogy biztonságban vagyok.

#7 Az utazás jó és hasznos dolog

Otthon valamiféle materiális kultúra van, az a tiéd, amit kézzel meg tudsz fogni és ha elutazol, akkor szépen elköltöd a pénzed egy úri murira, aminek semmi látszata, és minek is vágysz te arra, hogy elutazz?

Félreértés ne essék, otthon is vannak csodálatos tájak, de sajnos az átlag magyar még a Balatonra, vagy egy wellness hétvégére se jut el. Itt bérelsz egy lakást esetleg törleszted a sajátod, de még így is marad pénzed, a fentebbi pontokból kifolyólag.

Dublin, Kiliney Hill

Rengeteg utazási akció és fapados járat van. Teljesen általános dolog egy hétvégi kiruccanás, pár napos vagy hetes nyaralás. Egészen egzotikus helyekre, például Ázsiába el lehet jutni 600-700 fontos ajánlatokkal, amit 2-3 hónap alatt össze lehet spórolni rosszabb esetben is, úgy, hogy közben ÉLÜNK is és nem zsíros kenyéren.

Tehát nem kell választani, hanem meg tudjuk engedni magunkat gond nélkül. Az utazás felüdülés, megváltozik a szemléleted és tapasztalatokat nyersz. A gap year is ezt szolgálja. Itt nem felvágás az, ha valaki elutazik, hiszen mindenki megy valahova.

#8 Az ország nem vízfejű, a vidék élhető

Az utóbbi években még inkább erőteljes lett a hazai Budapest-központúság, rengeteg ismerősöm költözött a fővárosba, mivel csak ott lehet normális fizetést kapni, az ingatlanárak az egekben, mint ahogy a vidéki megyeszékhelyeken is.

A vidéki kis és középvárosok nagyrészt élhetetlenek, nem lehet megélni a bérekből. Ezzel szemben itt Londonon kívül is van élet, sőt, az ingatlanárak és albérletek sokkal olcsóbbak, viszont a minimálbér ugyanaz.

Dublin, Malahide Park

A kisvárosok is élhetőek, van elég munka, sok lehetőség van a minőségi kikapcsolódásra. Az otthoni munkavégzés és egyéb flexibilis megoldások is népszerűek, így vidéken, jó levegőn lehet teljesen jó, színes kis életet kialakítani.

#9 Nincs irigykedés, rosszmájúság, versengés

A fentiekből következik, hogy ha hajlandó vagy tenni a boldogulásodért, kicsit ésszel élsz, akkor hamar elérheted a céljaidat (bármik is legyenek azok).

Alapvetően mindenki szépen meg tud élni, aki akar és mindenki számára elérhetőek az otthoni úgynevezett luxusdolgok (utazás, márkás ruha, újabb autó).

Mindenkinek normális az, hogy hétvégén elballagnak a pubba és ott eszik az egész család vasárnap. Nincs nagy leszakadás és nincs felvágózás, irigykedés, mivel mindenki meg tudja magának engedni, amire vágyik.

Tipikus példa erre a karácsonyi Secret Santa, amit több brit ismerősöm is csinál: karácsony előtt a kiterjedt család minden tagjának nevét felírják egy papírlapra, mindenki húz egy nevet, és megállapodnak egy limitben (jellemzően 10-20 font), és mindenki egy, azaz egy darab ajándékot kap, az ő titkos Mikulásától, a limit értékében. Nyilván meg tudnák engedni magunknak, hogy több száz vagy ezer fontot költsenek, de úgy vannak, vele: minek…

#10 Egészséges work-life balance, avagy magánélet munka egyensúly

Amit én látok és tapasztalok, azok alapján nincs túlórakultusz, ami nálunk eléggé erőteljes. Nem várják el az irodában a túlórát, a munkaidő végével nem viszed haza a munkád.

Túlórapénz nélkül is szépen elvan az ember, de ha esetleg valamire éppen gyűjt, és meg akarja húzni, akkor be lehet vállalni, viszont a túlórát díjazzák is. Teljesíthető követelményeket állítanak fel a munkában és nem vagy lehajtva. Értékelik a befektetett energiát, és teljesítmény alapon léptetnek elő, nem akkor, ha van papírod róla.

#11 Pozitív jövőkép és kiszámíthatóság

A minimálbér évről évre nő, amiről mindig kapunk tájékoztatást, ahogy a fizetésed is (és itt az év végi bónuszt is utalják, nincs készpénz)… Ha akarsz, tudsz munkát is váltani.

Az összes többi fenti pontból következik, hogy bizakodva állsz a jövőhöz, mert tudod, hogy ha most meghúzod ezt az évet, akkor jövőre ezt meg azt tudsz venni (új kocsi, nyaralás, lakás, ház).

Dublin, Howth

Persze itt sincs kolbászból a kerítés, folyamatosan fejleszteni kell magad és teljesíteni, de tudod, hogy elérhető közelségben vannak az álmaid és itt biztonságban vagy.

Nem véletlenül születik ennyi magyar gyerek külföldön – ide bátran vállalsz gyereket, mert biztosítani tudod számukra a megfelelő feltételeket egy boldog gyermekkorhoz és neked sem kell magad „feláldozni”. Vidéken nem ritka a 3 gyerekes család.

#12 Nagyobb mentális egészség

Mondhatjuk boldogság. Akkor még nem éltem külföldön, de emlékszem rá, hogy egy londoni reptéri busz sofőrje magyar volt, aki megfogalmazta nekem miért jó itt: „dolgozok napi 8 órát hétfőtől péntekig, hazamegyek a kis bérelt házamba és nem azon kell agyalni, miből élek meg hónap végéig, hanem hogy jön a hétvége és hova menjünk kirándulni az asszonnyal”.

Ez mindent elmond. Az átlagfizetésből is becsületesen meg lehet élni, nincs agyalás és stressz, ezáltal minőségi szabadidős programokra van lehetőség,  a tengerpart közelsége, a gazdag programválaszték (vidéken is) mind-mind hozzájárulnak a mentális jóléthez.

A televízióban is minőségi műsorokkal találkozhatunk (nincs Való Világ és Barátok közt főműsoridőben), a showműsorokban az összes társadalmi réteg képviselve van: idősek, nem britek, nem soványak, „fogyatékkal élők”, kerekesszékesek stb.. Érezzük ugye a különbséget?

A tavalyi Britain’s Got Talent nyertese például egy olyan fiú lett, aki csak egy gépen keresztül tud beszélni. Érdemes megnézni a videót, 2.54-től szólal meg a nyertes, de a két másik döntős se a mainstream vonalat képviseli. Jellemző az önkénteskedés is és adománygyűjtés különböző szervezetek részére.”

Tíz dolog, amire Írország tanított

Share.

About Author

Leave A Reply