Tízből nyolc kelet-európai fiatal Nyugatra menne

0

Nem csak Magyarországon okoz problémát az elvándorlás, így van ezzel gyakorlatilag az egész régió. Nem csoda, hiszen egyes felmérések szerint tízből nyolc kelet-közép-európai fiatal hisz a „nyugati álomban”.

Az egyik legrosszabb helyzetben Lettország van, ahonnan az uniós csatlakozás óta nagyjából az ország harmada költözött el. Míg 2000-ben még közel 2,5 millióan voltak, ma pedig mind-össze 1,95 millióra tehető az állam lakóinak a száma.

„Nyitottak a határok, az információ pedig folyamatosan áramlik a többi EU-tagállamban tapasztalható életminőségről. A fiataljaink hamar Angliában, Írországban vagy Németországban találják magukat” – fogalmazott a brüsszeli Politico portálnak Aleksandr Rube újságíró.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Litvániában sem sokkal jobb a helyzet, ott 1999 és 2014 között közel egy százalékponttal csökkent a GDP-növekedés a munkaerő kiesése miatt – jegyezte meg a Magyar Idők.

Ha így folytatódik, a balti térségben, Bulgáriában és Romániában az egy főre jutó GDP akár 3-4 százalékponttal is csökkenhet 2030-ra – figyelmeztetett korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Mit tehetnek az elvándorlástól szenvedő államok? Lehet persze próbálkozni a fiatalok hazacsábításával, de ez egyelőre sehol sem hozott komoly sikert (ugye emlékszünk a Gyere haza, fiatal kudarcára?).

Talán nagyobb vonzerőt jelentenének a fiatalok előtt megnyíló lehetőségek, a színvonalas oktatás, a nyitottság, a vállalkozási lehetőségek. Hát ezen van még mit dolgozni.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/meineresterampe)

Share.

About Author

Leave A Reply