Tízből egy londoni család az éhezés küszöbén

0

A brit fővárosról nem feltétlenül a szegénység és az éhezés képe ugrik be elsőre az embernek, pedig a csillogás mögött bizony ott van a nélkülözés is. Nem is kis arányban – nem véletlen, hogy karácsony előtt minderre külön is felhívták a figyelmet.

Minden tizedik londoni család jótékony adományokra van utalva, az élelmiszerbankok példátlanul nagy nyomásnak vannak kitéve a karácsonyi időszakban.

Egy friss felmérés szerint négyből egy londoni szülőnek kell azon aggódnia, lesz-e miből etetnie a gyerekét és ötből egynek kell választania aközött, hogy enni ad a gyermekének, vagy befűti a lakását. Az élelmiszerbankok pedig egyszerűen nem tudják kielégíteni az egyre növekvő igényeket.

Egy éve a Trussel Élelmiszerbank közel 150 ezer három napra elegendő vészhelyzeti csomagot adott át. A felmérés szerint 13 százalékos növekedés várható ebben a karácsonyi időszakban, mert az év első hat hónapjában átlagosan ennyivel nőttek az igények.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Egy munkáspárti politikus, Emma Lewel-Buck az adatok megjelenése után sürgette a kormányt, hogy lépjen valamit és mérje fel pontosan az éhezők számát, és felszólította Theresa May kormányfőt, hogy tegyen lépéseket a probléma nagyságának felmérésére.

„Nem értem, hogy miért akar valaki egy ország vezetőjévé válni, ha az elnöklete alatt aztán többmillió ember kezd el éhezni” – mondta Emma Lewell-Buck brit parlamenti képviselő.

„El kell fogadniuk, amit már mindenki tud, hogy az éhezés szintje sokkal magasabb, mint gondolnánk. Az állam kötelessége ennek megoldása, az élelmiszerbankok nem tudják betölteni azt a jólléti űrt, amit ez a kormány kreált” – tette hozzá.

A felmérésben közel ezer, 18 év alatti gyermeket nevelő londoni szülőt kérdeztek meg. Minden tizedik családban a szülők azt szeretnék, ha több ételt tudnának a gyerekeik elé tenni, egyharmaduk pedig azt mondta, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy egészséges étellel etessék a gyerekeiket.

A minisztérium nyilatkozata szerint a felmérés eredményeit ők nem tapasztalták, millió családnak segítenek a mindennapi költségek előteremtésében.

„Megdupláztuk az ingyenes gyermekgondozó helyek számát, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni, 90 milliárdot költünk évente a szűkölködők megsegítésére, azokat is beleértve, akik munkanélküliek vagy alulfizetettek” – közölte a tárca.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: pixabay.com/TaniaVdB)

Share.

About Author

Leave A Reply