Tíz ok, amiért szeretek Stockholmban élni

2

Kisebb szünet után folytatódik a “Tíz ok”-sorozat, melynek keretein belül jártunk már Angliában, Ausztriában, Írországban, Norvégiában, Franciaországban (a sorozat eddig részeit itt találod), most pedig Svédország, azon belül is Stockholm következik. A szerző régi ismerősünk, Bandirepublic, aki szerint az sem lenne rossz, ha ezek a listák segítenének kicsit elgondolkodni arról, mitől élhető egy hely, és mi mit tehetünk ezért.

“Nagy megtiszteltetés ért, amikor a Határátkelő blog személyesen kért föl erre az írásra. Mielőtt belekezdenénk, szeretném néhány dologra felhívni a figyelmet.

Ez egy szubjektív lista. Amit én szeretek attól téged kiverhet a frász. A felsorolásból nem feltétlenül hiányzik minden Magyarországról, bár néhány tétel gyanús lehet.

Már megszoktam, hogy kedves honfitársaim rendszeresen aggódnak értem, az én és a gyermekem erkölcseit veszélyeztető liberális fertő miatt és általánosan Svédország jövőjéért.

Őket arra kérem, hogy nyugodjanak meg és aggódjanak azért az országért, ahol élnek. Remélem, az aggódás segít, mert én innen Stockholmból is aggódom Magyarországért, a szülőhazámért. Bízom abban is, hogy ez a lista segít elgondolkodni arról, mitől élhető egy hely, és mi mit tehetünk azért, hogy minél inkább az legyen.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Tökéletes ország sajnos nem létezik. Őrületesen jó projekt lenne összeválogatni azokat a tulajdonságokat a nagyvilágból, ami kidobná az ideális élőhely mixét. Sokat álmodoztam arról, milyen lenne Svédországot áthelyezni a Földközi-tenger partjára, bevezetni a spanyol konyhát – bár a kajára nem panaszkodom – és kicserélni a nyelvet angolra.

Ez nem fog megtörténni a közeljövőben, úgyhogy inkább lássuk azokat a dolgokat, amiket én itt és most értékelek a stockholmi életben!

Jólét 

A pénz nem boldogít, de a hiánya boldogtalanná tesz. Nos itt két alacsony fizetésből minden család olyan életet élhet, amiben nem kell nélkülözni és még egy kis luxusra is futja.

Erős a szociális háló, a szakszervezetek elég jó kollektív szerződéseket tolnak át a munkáltatókon, a munkanélküli biztosításnak (A-kassa) köszönhetően nem kell rettegni a munkahely elvesztésétől, mert akár a korábbi fizetés 80%-át is megkaphatod egy éven keresztül.

Ennek köszönhetően az emberek a környezetemben nem félnek, nem táncolnak a létbizonytalanság határán és nincsenek belekényszerítve számukra méltatlan helyzetekbe. 

Gyönyörű természet, gyönyörű emberek 

Svédország egyszerűen lélegzetelállítóan szép. A Stockholm környéki szigetvilág hihetetlen. A levegő friss, tiszta – ha jól emlékszem a legtisztább az európai fővárosok közül. Mindenki természetesen néz ki és rengeteg gyönyörű embert látok.

Ehhez még hozzá kell adni a térségre jellemző építészetet és design-t. Sokszor az az érzésem, hogy valami skandináv imázs-filmbe csöppentem. Ami pedig a szemet gyönyörködteti az energiát, örömöt ad. Mindig keresd az életben a szépet! 

Városszerkezet

A svéd főváros 14 szigetre épült. A klasszikus arányok: ⅓ zöld terület, ⅓ víz és 1/3 beépített terület. Akárhol vagy, 5 perc sétán belül egy vízparton találod magad – ami lehet a tenger vagy valamelyik tó a rengeteg közül. 

Minden működik

Ez magyarként rendkívül szokatlan és megható. Minden rendszer – a bürokráciát is beleértve (!) – úgy van kitalálva, hogy a felhasználónak a lehető legjobb legyen. Ráadásul folyamatosan fejlesztik is őket. Kellemes érzés volt elengedni a magyar kényszeres okoskodást és rábízni magam a rendszer működésére.

A metróhálózat fantasztikus építészetileg

Egy Budapestnél valamivel kisebb városban 100 megálló van. Ezekből 90 valamilyen műalkotásnak ad otthont. A világ leghosszabb galériájaként is szokták emlegetni. A Guardian képei közül nézzetek meg párat!

Lehet saját véleményed

A gyerekeket nem nyomorítják meg az oviban, iskolában, hanem arra nevelik őket, hogy legyen saját véleményük, amit tudnak prezentálni és képesek legyenek problémákat önállóan megoldani.

Nem az autoritás által jóváhagyott egyetlen helyes megoldást kell bebiflázni és visszamondani. A munkahelyeken is nyitott a légkör, a szigorú hierarchia nem jellemző és mindenki véleménye számít. 

Gyakorlatias, szinte puritán hozzáállás az élet minden területéhez

Már-már a minimalizmus jelző használatával kacérkodom. Mindenesetre nekem nagyon bejön, hogy a dolgok nincsenek túltolva. Példaként már említettem a skandináv designt, ami rendkívül letisztult és a funkciót helyezi előtérbe. Ebbe könnyen belelátok egy számomra kedves élet filozófiát.

Tömegsport

Itt tényleg mindenki aktívan sportol. Rengeteg amatőr klub van, egymást érik a különböző versenyek. Az olimpiai éremtáblázaton a svédek nem állnak olyan jól, mint a magyarok, de az átlag stockholmi sportos, egészséges.

Az uszodában én vagyok a legkövérebb apuka, míg Magyarországon nekem a legkisebb a belem a strandon a korosztályomban. Lásd még 2. pont – gyönyörű emberek. 

Nincs nemzeti kishitűség

Nincsen vágy, hogy bebizonyítsák, ők a világ legkülönb népe. Elfogadják, hogy ők csak egy kis 10 milliós ország, ami ha a mai világban érvényesülni akar, akkor globális gondolkodásmódra és kezdeményezésekre van szükség. Az egységnyi svéd rendkívül szerény, a közeg nyitott és támogató.

Liberális gondolkodás, a kisebbségek elfogadása 

Ez végképp személyes preferencia kérdése, de én rendkívüli módon örülök, hogy olyan országban élek ahol nem bűn másmilyennek vagy valamilyennek lenni. 

10+0,5 

Bónuszként egy rövid kis példamesével zárom a felsorolást. A napokban az 5,5 éves lányunkkal beszélgettünk ebéd közben. Tájékoztatott bennünket arról, hogy ő a Sebastiannal fog összeházasodni. Örültünk, mert a vőlegény-jelölt egy nagyon kedves kissrác.

– Meghívsz minket az esküvőre? – érdeklődtem.

– De hiszen mi még csak gyerekek vagyunk! – hűtött le. Aztán kicsit elgondolkodott a helyzeten és így folytatta: – Tudtad, hogy egy lány lehet szerelmes egy másik lányba is?

– És össze is házasodhatnak – vágtam rá.

– Hát persze – mondta kissé felháborodottan az óvodás, aki hülyének nézett, hogy egy ilyen egyértelmű dolgot ki kell mondanom.

Nos ezért is szeretek Svédországban élni, mert itt így zajlik egy ilyen beszélgetés. Nem akartam elrontani a kislányom kedvét azzal, hogy ez egyáltalán nem ennyire egyértelmű a világ legtöbb országában. Inkább csak mosolyogtam és hálát adtam a sorsnak, hogy itt élhetünk…”

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Fotó: pixabay.com/tpsdave)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. És, nem csak Svédországban…

    Szomorú, de igaz. Nagyon is az. Állandóan Trianonon megy a nyavajgás egy évszázad múltán, közben a magyar gyerekek jövöjét pusztítják nagy buzgalommal és hozzáértéssel.

  2. En is Stockholmban elek, es mosolyogtam vegig 🙂 Ismerös, es egyet is ertek vele, persze lehet van akinek mas a tapasztalata, de szerintem Svedorszagrol egyszeru egyöntetu velemenyt alkotni 🙂

Leave A Reply