Tíz jó dolog Vancouverben

0

Múlt héten olvashattátok Lívia írását a kétarcú Vancouverről, amiben akkor az árnyoldalakat emelte ki talán erősebben. Most viszont a Tíz dolog-sorozat (melynek korábbi darabjait itt találod) részeként elsősorban arról lesz szó, ami kifejezetten jó és kellemes a kanadai városban.

„Kanada nyugati partjának csücskében, az Egyesült Államok határához igen közel, a maga nyugalmas és toleráns kultúrájával, s fenomenális természeti látványosságaival mondhatjuk, hogy Vancouver a fasorba utasítja eme ország többi nagyvárosát.

Az előző Vancouverről szóló irományban a város kulturális vonatkozásairól volt szó vegyesen, úgy ebben a cikkben összeszedtem 10 dolgot, mely abszolút az elkápráztató és leginkább az előnyös oldalát hivatott az itteni életnek bemutatni.

Gasztronómia

„Mit szeretnél, drágám? Főzzünk otthon, vagy elmegyünk valahova?” Válaszolni e kérdésre ebben a városban több, mint kihívás.

Az etnikai sokszínűség adta étkezési hagyományok és a fantasztikus minőségű alapanyagok bősége miatt itt tényleg szinte mindent megkapni, ami szem-szájnak ingere.

Friss sushira fáj a fogad tradicionális japán módon elkészítve abból a halból, amit ma fogtak? Esetleg egy indiai család kis vendéglőjében vajas csirkét majszolnál? Vagy elmész az olasz övezetbe, ahol a pasta mindig al dente?

Oh nem, várj, provence-i ízekre vágynál a belvárosban francia vörösborral, sajtfondu-vel? Esetleg honvágyadat kompenzálva kelet-európai ízvilágot keresel? Vagy mindezt így cakkompakk otthon készítenéd el?

Vancouver mindent megad ahhoz, hogy ezt megtedd. Kis kutatómunkával majd’ minden alapanyag fellelhető, nem beszélve bizonyos ételek állandóságáról egész évben, mint mondjuk avokádó, málna, áfonya, szeder, de még durian is van mindig (ez egy ázsiai gyümölcs, rendkívül büdös). Túró az viszont nincs. Ha valaki erre járna, és meglepne néhány pöttyössel, nagyon hálás lennék. 🙂

Klíma

Bár sokaknak nem ínye a novembertől májusig tartó esős időszak az ehhez képest rövidke, 2-3 hónapos nyárral, azért, héé, ez sokkal inkább tolerálható, mint a -40 fok az ország egyéb részein.

Hogy még izgalmasabb legyen a történet, a tengerpart közelsége miatt nagyon gyorsan változik az idő. Ami naposnak indult, egy órán belül masszív esőt hoz, ami alkalomadtán átvált hóba (ami igen ritka), hogy ez a nap végére elolvadjon. Izgalmas, nemde?

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A sok csapadék eredményeként pedig burjánzó növényzet, erdőségek mindenhol. Ha valakinek idegen ez a sok eső, akkor érdemes aktívan tenni az ellen, hogy a tavaszi időszak végére ne üssön be a depresszió sok mozgással, D-vitaminnal, vagy egyszerűen egy rövidke, de város elhagyásával járó utazással.

Természet + szabadidő

Ebből sosem lehet elég. Legyen szó télről vagy nyárról, itt kismillió lehetőség kívánkozik a szabadidő aktív, természetben történő eltöltésére.

A téli szezonban a Vancouver köré magasodó három hegy igényesen kialakított sípályái közül választhatunk, de akár hótalpas túrára is benevezhetünk. Ha mindez nem lenne elég – és van a kocsin téligumi – akkor irány a Sziklás-hegység, hőforrások, hotelek, ahol néhány napot eltöltve a fenyőerdők közelségében távol a megszokottól igen könnyen feltöltődhetünk.

De ha jön a nyár, akkor nincs kérdés, hogy egy igazán vancouveri majd’ minden hétvégét a szabadban, fenn a hegyekben, illetve a tengerparton tölt. És hogy lehet-e benne fürödni? Ha a 20 fok bírható, akkor igen. Van nudista strand is, ha valakinél az pálya.

Állatok a természetben

Alapvetően pozitív az élmény látni mókuskákat szaladgálni az ablakpárkányomon (és közben szórakoztató, ahogy a macskám árgus szemekkel figyeli őket), illetve random őzekkel, szarvasokkal találkozni a reggeli futásom során, ahogy én futok feléjük, ők meg előlem el, de azért van néhány találkozás, amiben nem szívesen vennék részt.

Mondjuk egy medvével összefutni egy laza túrázás során (májusban-augusztusban nem ajánlott egyedül bóklászni a hegyen). Vagy a macskát nem engedjük ki éjszakára a város bizonyos részein, mert elkapják a coyote-k (ezek ilyen kisebb méretű farkasok), illetve, ha a várostól egy óra távolságra fent a hegyekben jutna eszünkbe túrázni (pl. Whistleren), akkor semmiképp se menjünk egyedül, mert ott már megtámadhat egy puma.

Ahogy Európában Amszterdam a fű nagyvárosa, úgy váltig állítom, hogy Kanada gazdaságának elsőként Vancouver hozza a fűfogyasztás utáni GDP-jét. Az autóból kiszűrődve (vezetés közben, igen), az utcán bárhol, a köztereken, eseményeken, a boltban, mindenhol terjeng a fűszag, mert senki nem foglalkozik azzal, hogy ez most akkor legális-e, vagy sem.

Hivatalosan még nem az (pár hónap kell már csak hozzá), de gyakorlatilag bárhol lehet füvet venni fűboltban, ha szépen mosolyogsz, vagy elég, ha már egy ismerőst szerzel Vancouverben, nem lesz probléma, hogy fűhöz juss.

Ha rendőr „kap el”, mert mondjuk a rendőrség mellett jutott eszedbe elfüstölni egy jointot, akkor rád szól, hogy „ne itt szívjál már, legyél kedves.” És ne felejtsük el, hogy eme liberalizmus, mint vonzó erő, a turizmust is lendíti, amikor a külföldiek utazási desztinációt választanak (gondoljunk csak Hujber Ferencre).

Szórakozás

Ez egy nagyon jó vitaindító lenne az itteni európaiakkal, hallva sokakat panaszkodni, hogy „itt nem lehet sehová se menni.” Pedig véleményem szerint nagyon is! Csak kérdés, hogy mik az elvárások.

Az tuti, hogy itt nem találsz egy Carmina Buranára írt operát minden hétvégén, de igen is van lehetőség igényes szórakoztatásra. Néhány weboldal heti szinten összegyűjti ezeket, például ez itt.

Csak hogy néhány példát kiemeljek, vannak napi szintű improvizációs előadások a Granville-szigeten, most a szezonban kínai lampion-kiállítás a város keleti csücskében, sör-, csoki-, és teafesztiválok, kiállítások, koncertek a Rogers Arenában, csak győzzünk választani! Íme néhány benyomás.

Játékok

Ezalatt a társasjátékok, a videójátékok, a telefonos és számítógépes játékok és a szabaduló szobás játékok hatalmas népszerűségét értem. Oh, uramatyám, Vancouver egy nagy játék hub!

Talán az esős klíma miatt, talán a fűvel és alkohollal könnyedén és kényelmesen párosítható tevékenység miatt, talán úgy általában az amerikai kultúra hatása miatt itt nagyon sokan játszanak mindenfélével. Ez tölti ki a dolgozó középosztály mindennapjait, a felkeléstől kezdve a munka alatti szüneteken át a munka utáni foglalatosságokig.

Vannak társasjáték pubok, ahova bemész, sörözöl, és társasozol a barátaiddal választva vagy 50 különböző játék közül. A pokémonvadászat köré itt egy kultusz épült.

Láttam egy ilyen pokémon pontot, vagy gym-et, vagy mit egyik vasárnap reggel 7-kor munkába menet, ahol 10 ember egy kupacban nyomkodta a telefonját, hogy levadásszanak valami különleges pokémont.

Habár sok a szabadulószoba Budapesten is, Vancouver egy jóval kisebb város révén ugyanazokat a számokat hozza szabadulószobák tekintetében, mint Pest. Igen nagy népszerűségnek örvendenek.

Ügyfélszolgálat

Érzékeny pont e kultúrában, hogyan beszélsz a másikkal, ha bármit, ismétlem, BÁRMIT is végzel, amiben van emberi interakció. Az egyszerű közértestől kezdve a parkolóőrökön át a nagyvállalatok telefonos ügyfélszolgálatáig mindenki nagyon kedves, segítőkész, és hatékony.

A probléma megoldására és nem a személyre, vagy annak hangulatára, viselkedésére fókuszálnak, amikor ügyintézésre van szükség. Csak mosolyognak, felajánlják a segítségüket, megköszönik, hogy az ügyfelük vagy, tanácsokkal látnak el.

Ha ideges vagy, és nem bírsz magaddal, és kicsúszik egy-két nem odaillő szó a szádon, akkor elnézést kérnek, és esettől függően tesznek érted valamit, hogy az ügyfelük maradj, mondjuk csökkentik a telefonod havidíját, felajánlanak valami ingyenes szolgáltatást, vagy kedvezményt. Még mindig csak ámulok, hogyan tud a rendszer ennyire precíz, hatékony és konstruktív lenni.

Közlekedés

Nem igazán dudálnak, nem mutogatnak be, ha valami nem tetszik, ha pedig egy autós valami hülyeséget csinál, a másik egyszerűen lefékez. Nincs konfliktuskeresés!

Ritkák az őrült módon száguldozó sofőrök, nem ritka azonban a nagyon alacsony vezetési képességekkel rendelkező autós, akik rendkívül lelassítják a forgalmat. De hát ez senki sem zavar, mert senki sem siet. Türelem mindenek felett. Nem voltam meglepődve, amikor hallottam, hogy a sorban állást is a kanadaiak találták fel.

Na de! Telefon! Egyszer ráraktam a telefont a töltőre a kocsiban és a pirosban mellettem lévő rendőr kiszedett, majd 500 dolláros büntetéssel fenyegetett (nem kaptam meg végül).

Mondtam neki, hogy csak tölteni szerettem volna. Erre ő azzal érvelt, hogy tudom-e, hogy az autóban tilos hozzáérni is a mobiltelefonhoz. Eme kirívó példán kívül a vezetési kultúra magas, kevés az őrült baleset.

Munka + foglalkoztatás

Jelenleg Vancouverben nagyon alacsony a munkanélküliségi ráta. Aki dolgozni szeretne, az könnyen találhat munkát. Jellemző, hogy legyen szó bármilyen területről, a munkaadó mindig emberként kezeli az alkalmazottját, nem kell számítani beszólogatásra, a munkavállalóra terhelt stresszre, ingerültségre személyi konfliktusokat illetően.

A precizitás, a határidők pontos betartása, az összeszedett megjelenés és a lényegre törő kommunikáció elvárt, amennyiben sikereket szeretnénk elérni ebben a kultúrában. A kis párbeszédek, small talk szerepe a gyümölcsöző munkakapcsolatok kialakításában vitathatatlan.”

Ha szívesen olvasnál még Lívia élményeiről, tapasztalatairól, akkor ide kattintva elérheted a blogját.

Kanada (majdnem) nyitva

Share.

About Author

Leave A Reply