Tíz dolog, amire Írország tanított

2

Furcsa egy hely Írország, erősen vegyes tapasztalatokkal – legalábbis Márk szerint, aki összeszedte azt a tíz dolgot, amit a legjellemzőbbnek tart az írek kapcsán a pontosság szinte teljes mellőzésétől kezdve egészen a finoman szólva sem világhírű gasztronómiáig.

#1 Pontosság

Na, az itt nincs, sőt. Az írek mindig mindenhonnan késnek, például egy koncerten vagy sporteseményen simán fél ház van kezdéskor, mert az előzenekar úgysem érdekel, vagy mert a kocsit csak 3 utcával arrébb tudtam lerakni, mert a szintén legendás ír szervezés miatt a közeli parkolóban már nem volt hely / 20 000-el kevesebb hely van.

És persze simán átmásznak rajtad… a koncert/sportesemény alatt többször is, kb. mindenki mozog végig, megy kajáért, főleg sörért, és persze pisilni.

Ha a céges foci 6-kor kezdődik, minden külföldi ott van 5:55-re, az írek meg 6:20-ig befutnak valamikor – vagy el sem jönnek, de nem szólnak előre.

#2 Szervezettség

Na, itt az sincs. Az előbbi parkolási példa egy dolog, de a rendezvény után is két órába telik elhagyni a helyszínt. Ennek csak részben oka a szervezés a másik a rendkívül ügyes és okos ír sofőrök.

Buszközlekedés hasonló, csakúgy mint a városi közlekedés, két lámpa sosincs összehangolva, még akkor sem, ha 20 méterre vannak egymástól.

#3 Közlekedés

Rettenetes. Az írek nem tudnak vezetni. Senki nem ismeri a szabályokat, lassan gondolkodnak, és még lassabban mennek. Általában 47-el, akár 50-es tábla van, akár 60-as, akár 80-as. Az a biztos, a 47-be még senki nem halt bele.

Egy biciklist megelőzni az a Mission Impossible, mindig 2-3 km-t mennek mögötte – igen, keskenyek a sávok, de ez csak egy része a problémának – és mikor megelőzik, akkor olyan, mintha kerülnének egyet a másik megyébe, akkora a kerülési ív.

Sokszor volt olyan, hogy egy kereszteződésben 4 autó állt egymással szemben, és mindenki nézte a másikat, hogy akkor itt most mi lesz, senkinek nem volt fogalma, hogy ki megy először.

Vizsga? Bemész az elméleti vizsgára, amire 1 óra van, 10 kérdést tesz fel egy gép, ha tudsz a 80%-ára felelni, akkor átmentél, onnantól VEZETHETSZ egy ideiglenes vezetői engedéllyel.

Összesen 12 órát kell venni, a többire a saját nagyapád tanít meg, aki még traktoron tanult, és egész életében 52-nél többel sosem ment

#4 Taxisok

Sohasem láttam még taxisokat ilyen rosszul és lassan vezetni, mint itt. A 47 km/h itt is standard, néha még lassabb is – nem, nem utasokra vadásznak -, útvonalat nem ismerik, azt nekem kell mondani, és a szabályokat sem nagyon – többször volt taxisokkal vitám, akár utasként,akár másik közlekedőként.

#5 Adó

Végre egy jó dolog itt, a fizetéséből az embernek 75-80%-a megmarad – ha nagyon sokat keresel is csak a bázisadóalap feletti rész 40%-át vonják le – alapból 20% az adó. TB nincs, illetve minimális, viszont a vizitdíj 50 EUR-tól / alkalom, és ezért még csak köszönnek.

#6 Lakáshelyzet

Itt, Dublin környékén, nagyon drágák a lakások, egy egyszobás egy jobb környéken – jobb környékből meg nagyon kevés van, szóval meg kell becsülni – 200 000 EUR-tól indul, de láttunk 350 000-ért is.

Bérelni sem olcsóbb, 1400 EUR-tól indulnak az egyszobás lakások, és ha szerencséd van, akkor kifogsz egy olyan landlordot, aki hajlandó is szolgáltatni, nemcsak beszedni a pénzt.

A lakásban bent van a szivattyú és általában jó hangos, mert már 1972-ben is ezt szereltük be, nehogy már kitalálja a buta külföldi, hogy neki 2019-ben olyan kell, ami nem 300 dB hangerejű… arról már nem is beszélve, hogy minden lakásban van ilyen, ahelyett, hogy lenne egy közös hidroglóbusz, és lenne nyomás a csőben – erről még nem is hallottak itt.

#7 Szolgáltatások

Minden nagyon drága, és ahhoz mérten elég szar. Példa: kábeltévé és internet, most 92 EUR-t fizetünk, és a 360 megás netünk jó, ha 100-as sebességű, a TV-nk korábban rendszeresen kihagyott pár órát, mostanában ezt kevésszer csinálja szerencsére.

Megkötni sem volt egyszerű, kijönnek, nem úgy van, nem azt rendeltem, nem így jó, de így jó, ki fizet, te vagy én, akkor sem lehet megcsinálni, visszajövünk két hét múlva, addig min netezzek, SAJNÁLJUK. Néha nem is sajnálják.

Olyan még nem volt mióta itt lakunk, hogy valami egyből ment volna, legyen az internet-előfizetés, kocsi ügyintézés, biztosítás ügyintézés… bármi. Nincsen vízdíj, szóval csak a szemétért, a villanyért és az internetért kell fizetni.

#8 Időjárás

Teljesen mindegy, hogy a naptár szerint milyen évszak van, mert kb. úgysem az van. Olyan is lehet, hogy egy napon belül 4-5-6 évszak cserélődik, reggel még 2 fok van, délben esik, 2-kor kisüt a nap és felmegy 17 fokra – vigyázat, ír-nyár-veszély! – este meg megint esik és így tovább. Lehet 10 fok bármelyik nap az évben, de ugyanúgy lehet 6 és 15 is.

#9 Kaja

Az ír konyha méltán nem világhírű. Van fish & chips, és burger, valamint krumpli. Abból bármennyi. Itt nem a McDonadsnál rendszeresített sültkrumplit adják az éttermek, hanem rendes, nagy hasábokra vágott igazi krumplit, az tényleg jó.

A minden pubban 15 euró körüli áron kapható fish and chips, vagy a kb. ugyanannyiba kerülő burger nem egy gasztronómiai csúcstámadás, nagyon más meg nincs is.

Fontos, a Supermacs nevű gyorskajáldával nagyon vigyázni, emberi fogyasztásra alkalmatlan, enyhén rákkeltő hatású bármelyik kajájuk.

#10 Ír emberek

Na, ők nagyon furcsák. Itt a külföldiek néha összejárnak a többi külföldivel, az írekkel nem. Írek írekkel sem nagyon. Az írek nem szép emberek, és nem is nagyon igényesek.

Nincsen igényük a szépre és a jóra, ami funkcionális, az a jó, ha ronda is. Plusz a remek, kipróbált, régen gyártott cuccok, hiába van helyette szebb és jobb, az nekik nem jó.

Ha elmennek nyaralni, akkor visszajőve általában rákvörösek – vagy maradt teljesen fehér, akkor ki sem tette a lábát a hotelből, max. a kocsmáig ért el – és MINDEN ESETBEN panaszkodnak, hogy milyen meleg volt, meg hogy nem volt fish & chips, és a legközelebbi ír pub is vagy 10 percnyi járásra volt.

Soha nem hallottam még, hogy ettek volna más nemzet ételéből, vagy ittak vona mást, mint Guiness-t, és ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés, hogy AKKOR MINEK MENTÉL KÜLFÖLDRE NYARALNI, MIÉRT NEM TÖLTÖTTED AZ EGÉSZ IDŐT AZ ITTHONI PUBODBAN, A PORTUGÁL/SPANYOL/TÖRÖK PUB HELYETT? Nincs válasz.

Többször hallottam olyant, hogy „Barcelonában ellopták az útlevelemet”, vagy „Madridban elhagytam a pénztárcámat”… és erre itt az a válasz, hogy „Hát igen, ezek veszélyes helyek”, nem pedig az, hogy „hogyan lehettél ilyen hülye…”?

Mindent összevetve Írország egy fura hely, több a negatív tapasztalat, mint a pozitív. Hogy miért vagyunk mégis még mindig itt? Hát ez egy jó kérdés…

Mennénk mi haza szívesen, de egy ideig még nem fogunk az biztos – igen, többek között politikai okokból… – plusz ha véletlenül néha hazatévedek, akkor pár nap alatt elmegy a kedvem a hazameneteltől, annyian panaszkodnak, olyan citromarcú mindenki, és olyan élhetetlen a mi gyönyörű országunk – sajnos.”

„Sokszor mentünk el a hülyeség határáig”

(Fotó: pixabay.com/12019)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. “Mennénk mi haza szívesen, de egy ideig még nem fogunk az biztos – igen, többek között politikai okokból… – plusz ha véletlenül néha hazatévedek, akkor pár nap alatt elmegy a kedvem a hazameneteltől, annyian panaszkodnak, olyan citromarcú mindenki…” – nem hiszem, hogy többet panaszkodnak itthon, mint ami ebben a cikkben van. Kár volt leírni, elolvasni meg pláne kár volt.

  2. Hát én 12 éve élek kint, de egyáltalán nem olyan itt mint ahogy a cikk írja. Van egy olyan érzésem, hogy neki semmi se jo, hogy mindenben a szálkát, hisz olvashattuk, haza menne, de hát itt se jo… 😀

Leave A Reply