Tíz dolog, amire Ausztrália tanít

0

Down Under, Oz… bárminek is hívjuk, Ausztráliáról a legtöbb embernek az óceánpart, a szörfözés, Sydney, a kenguruk és esetleg még a hatalmas távolságok jutnak az eszébe. Pedig a kontinensnyi ország ennél sokkal több. Lássunk tíz dolgot, amire Ausztrália megtanítja az ott élő határátkelőket!

#1 A méret igenis lényeg

Ausztrália hatalmas, olyannyira, hogyha a térképen ráterítenénk Európára, akkor nagyjából az egész kontinenst lefedné. Emiatt bármilyen nagyobb kirándulás, autós túra komoly szervezést igényel, például mert az ország belseje meglehetősen sivatagos.

Egy Perth-Brisbane út annyi, mintha Madridból Moszkvába mennénk, jó eséllyel el is tart annyi ideig. Szóval 6 óra vezetés után kis túlzással olyan, mintha meg sem mozdult volna az ember a térképen.

#2 Nem árt, ha jó vagy matekból

Mivel Európából nézve Ausztrália a világ másik végén van, a kommunikáció a kezdetekkor komoly fejszámolást igényel. Sydney és Budapest között például 10 óra a különbség (az ausztrál város ennyivel van előrébb), Perth és Budapest között 7, egyiket nem olyan vészesen bonyolult kiszámolni, azt azonban nem árt mielőbb megszokni, hogy emiatt meglehetősen lerövidül az az időintervallum, amikor az otthoniakkal beszélni lehet.

#3 Megtanulod a különbséget az aussie és a kiwi akcentus között

Messziről nézve nincs különbség a kettő között, a brit vagy amerikai angolhoz szokott fülnek mindkettő jórészt érthetetlen. (Némi túlzással, persze.) Így aztán annak, hogy aussie vagy kiwi kiejtéssel beszél valaki, semmilyen jelentősége nincs. Pár hónap után azonban az ember szép lassan elkezdi megkülönböztetni az ausztrálok és az új-zélandiak akcentusát, a szlenget, az intonációt.

#4 Rövidítések mindenhol

Gyakorlatilag minden szó lerövidíthető azzal, ha félbevágod és a végére egy „o”-t vagy egy „y”-t illesztesz. Egyébként is a helyiek rémes rövidítésekkel dolgoznak, ott van elrettentő példának a ’Straya (ez Ausztrália akar lenni), az arvo (afternoon – délután), exxy (expensive – drága), avo (avokádó), choccybiccy (chocolate biscuit – csokis keksz), servo (service station – benzinkút), mozzie (moszkitó), és még sorolhatnánk hosszan, de inkább megkímélünk mindenkit

#5 Rengeteget kávé

Talán meglepő, de az ausztrálok kifejezetten kávés nemzet. Az első eszpresszó gép csak az 1950-es években jelent meg Melbourne-ben, ám azóta nincs megállás. Minden nagyobb városban találunk nagyszerű kávét és isszák is, mintha nem lenne holnap.

#6 Alkoholt az alkoholboltból

Alkohol viszont nincs a szupermarketek polcain, azt az amerikai rendszerhez hasonlóan jellemzően a nagy üzletek mellett található kis üzletekben lehet kapni. A megvásárolt italt eszünkbe ne jusson az utcán meginni, mert azért kinéz egy jó kis büntetés.

Apropó, alkohol. Noha a Foster’s úgy van elkönyvelve, mint AZ ausztrál sör, de ez az országon belül nem igaz, szóval csak egy jó kis marketingötletről van szó. Ellenben az ország tele van kis privát sörfőzdékkel, a kézműves sörök szinte mindenhol megtalálhatók.

#7 Nyári karácsony

Már Magyarországon sem nagyon van fehér karácsony, Ausztrália pedig ugye eleve másképp van programozva. A kánikulai karácsonyt európaiként elég nehéz lehet megszokni (gondolom én innen), érdekes lehet, amikor december 25-én a tengerparton sütögetsz két fürdés közben.

#8 Nyaralás Thaiföldön, Balin vagy Vietnamban

Ha nem hazalátogat az egyszeri határátkelő (ami egy család esetében már nagyon komoly összeget emészt fel), akkor a fent említett, Ausztráliából nézve közelinek és olcsónak számító úticélokat veszi célba.

Délkelet-Ázsiában (különösen Phuketen és Balin) annyira erős az ausztrál jelenlét, hogy vannak napok, amikor kis túlzással kifejezetten nehéz más nemzetiségű turistával találkozni.

#9 Nem biztos, hogy látsz kengurut és koalát

Ausztráliában rengeteg egzotikus állat él, de éppenséggel kenguruk és koalák csak úgy nem mászkálnak az utcákon és nyilván háziállatként sem tartják őket. Szóval főleg a nagyobb városokban nem feltétlenül futunk bele egyikbe sem csak úgy munkába menet.

#10 Óvatosan kerékpározzunk

Sisak, igazolvány, világítás – ezek hiánya könnyen büntetéshez vezethet bringázás közben, miként az is, ha fél méternél közelebb tekerünk egy autóhoz. Ha már testmozgás: az ausztrálok előszeretettel sportolnak egészen kora reggel, szóval ne lepődjünk meg, ha vasárnap reggel 6 órakor minden tele van futkározó emberekkel.

A lista James és Erin meglátásai alapján készült.

Tíz dolog, amire Olaszország tanított

(Fotó: pexels.com/marcus-ireland)

Share.

About Author

Leave A Reply