Tíz dolog, amiért jó Németországban élni

2

Nehéz Németországról (is) minden tartományra érvényes listát írni, hiszen hatalmas országról van szó, arról már nem is beszélve, hogy mindenki másképp éli meg a dolgokat. Úgyhogy Pink Peitsch mai posztját is nyilván ennek fényében érdemes olvasni, aztán kommentelni. Jöjjön tehát a „Tíz dolog…”-sorozat 2018-as első darabja, Németországról.

„Érdekes, hogy mindeddig a „Tíz dolog…”-sorozatban nem jelent meg Németországról poszt, pedig sokan vagyunk itt a blog kommentelői közül. Van egy olyan sanda sejtésem, hogy amiatt, mivel egészen eltérő élmények érhetik az embert, attól függően, melyik tartományban él, hiszen helyenként még a törvények is mások (persze, a Bundesnek nem mondanak ellent).

Na, akkor következzen az én 10-es listám az ország mellett.

1. Az ügyintézés

Elképesztő mennyire egyszerű itt annak, aki a magyar százkarú poliphoz szokott. Gyakorlatilag bemondásra megy nagyon sok dolog, pl. a lakcím bejelentése.

Élénken emlékszem a budapesti jó 2 évvel ezelőtti kálváriámra, ahol a bérleti szerződéstől kezdve a tulaj személyes megjelenéséig mindent kértek.

Németországi munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A mostani lakhelyemen gyakorlatilag 3-4 perc alatt ment, oké, ez egy falu, viszont Stuttgartban sem vártam anno negyedóránál többet. És nem, nem kellett előzetes időpont.

Arról nem is beszélve, hogy bemondásra ment: ez és ez vagyok (oké, itt kellett útlevél), itt és itt lakom, ettől az időpontból. És csókolom. Ennyi. Ja, és ez a magánszektorban hatványozottan érvényesül. Például bankszámlát nyitni nem volt egészen 5 perc. Most meséljek a magyar gyakorlatról, Minek? Rémálom.

2. A bizalom

Az előzőből adódik. Az állam és hivatalai nem kezelnek sem potenciális bűnözőként, sem megrögzött hazudozóként, sem notórius csalóként. Megvan az alapvető bizalom. Persze, elég egyszer visszaélni vele, és elvágtad magad. De akkor vastagon meg is érdemled.

3. A tervezhető jövő

Pont a napokban kaptam meg a fizetési elszámolásomat. Centre pontosan az is fel van tüntetve, hogy mennyi lenne a nyugdíjam, ha most kérelmezném (persze, nekem már megvan a minimum 5 évem, ami kell egy alap német nyugdíjhoz).

De ez csak egy példa volt, alapvetően középtávon, 10-15 évre is bátran tervezhet az ember, nincs olyan veszély, hogy egy törvény egyetlen éjszaka változik meg, banánköztársasági módszereket idézve.

4. Elismerés

Nem, az átlag-német sincs oda a „willkommen-kulturért”. Egyáltalán, mint minden társadalom, azokat az „auslandereket” értékelik, akik legalább megpróbálnak beilleszkedni, például a nyelv alapszintű elsajátításával. De értékelik és segítik is általában (persze, bele lehet futni mindenhol ősbunkókba) azt, akin látják, hogy próbálkozik.

5. Korrektség / szakszervezetek

Ezt most elsősorban a munkaadói szempontból mondom. Igen, itt is vannak túlórák, itt is van olyan, hogy berángatnak a szabadnapodról. De ezt kompenzálják is, vagy pénzben vagy plusz szabadnapban.

Természetesen nem maguktól ilyen „jólelkűek” a munkaadók, hanem a szigorú törvényi szabályozás miatt, amelyet be is tartatnak. Persze, itt is belefuthat az ember „bepróbálkozókba”, de elég ilyenkor megemlíteni a vonatkozó törvényi rendeletet, hogy rögtön más legyen a hozzáállás. De a lényeg az, hogy azért alapvetően korrektek ilyen szempontból.

6. A mindennapok politikamentessége

Ezt szerintem magyaráznom sem kell.

7. A kultúra

Nem mindenkinek egyformán fontos, ezért is került a lista második felére. De tény, hogy aki nem tud legalább hetente valamilyen új kulturális programot találni, még egy német szinten olyan kisvárosban is, mint Freiburg, az nem is akar.

8. Aktív szabadidő

Nagyon sok ingyenes vagy éppen „fillerékért” eltölthető szabadidős programot találhat magának az ember. Már, ha igénye van rá.

9. A táj

Nos, ez azért került a lista végére, mert ugye, nem egységes. Az én személyes listámon a top 3-ban van. Hegyek-tavak-friss levegő-nyáron max 28 fok… fasza! Nekem. 😀

10. „Az légy, aki vagy”

Amíg másokat nem sértesz vele (azért azt szerintem nem kell magyaráznom, hogy hol vannak a jóérzés határai), azt csinálsz, amit akarsz. Nem, nem fognak összeröhögni a hátad mögött, ha 60 évesen is rózsaszín-lila hajjal érzed jól magad, hajrámarinéni! :DDD”

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

(Fotó: pixabay.com/IreneStern)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Nem tudom, ki és mikor írta a cikket, ill. Önök honnan vették át. A 9. pont kivételével semmi sem stimmel, semmi sem igaz.

Leave A Reply