Tíz dolog, amiért jó Németországban élni

6

Nehéz Németországról (is) minden tartományra érvényes listát írni, hiszen hatalmas országról van szó, arról már nem is beszélve, hogy mindenki másképp éli meg a dolgokat. Úgyhogy Pink Peitsch mai posztját is nyilván ennek fényében érdemes olvasni, aztán kommentelni. Jöjjön tehát a „Tíz dolog…”-sorozat 2018-as első darabja, Németországról.

„Érdekes, hogy mindeddig a „Tíz dolog…”-sorozatban nem jelent meg Németországról poszt, pedig sokan vagyunk itt a blog kommentelői közül. Van egy olyan sanda sejtésem, hogy amiatt, mivel egészen eltérő élmények érhetik az embert, attól függően, melyik tartományban él, hiszen helyenként még a törvények is mások (persze, a Bundesnek nem mondanak ellent).

Na, akkor következzen az én 10-es listám az ország mellett.

1. Az ügyintézés

Elképesztő mennyire egyszerű itt annak, aki a magyar százkarú poliphoz szokott. Gyakorlatilag bemondásra megy nagyon sok dolog, pl. a lakcím bejelentése.

Élénken emlékszem a budapesti jó 2 évvel ezelőtti kálváriámra, ahol a bérleti szerződéstől kezdve a tulaj személyes megjelenéséig mindent kértek.

Németországi munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A mostani lakhelyemen gyakorlatilag 3-4 perc alatt ment, oké, ez egy falu, viszont Stuttgartban sem vártam anno negyedóránál többet. És nem, nem kellett előzetes időpont.

Arról nem is beszélve, hogy bemondásra ment: ez és ez vagyok (oké, itt kellett útlevél), itt és itt lakom, ettől az időpontból. És csókolom. Ennyi. Ja, és ez a magánszektorban hatványozottan érvényesül. Például bankszámlát nyitni nem volt egészen 5 perc. Most meséljek a magyar gyakorlatról, Minek? Rémálom.

2. A bizalom

Az előzőből adódik. Az állam és hivatalai nem kezelnek sem potenciális bűnözőként, sem megrögzött hazudozóként, sem notórius csalóként. Megvan az alapvető bizalom. Persze, elég egyszer visszaélni vele, és elvágtad magad. De akkor vastagon meg is érdemled.

3. A tervezhető jövő

Pont a napokban kaptam meg a fizetési elszámolásomat. Centre pontosan az is fel van tüntetve, hogy mennyi lenne a nyugdíjam, ha most kérelmezném (persze, nekem már megvan a minimum 5 évem, ami kell egy alap német nyugdíjhoz).

De ez csak egy példa volt, alapvetően középtávon, 10-15 évre is bátran tervezhet az ember, nincs olyan veszély, hogy egy törvény egyetlen éjszaka változik meg, banánköztársasági módszereket idézve.

4. Elismerés

Nem, az átlag-német sincs oda a „willkommen-kulturért”. Egyáltalán, mint minden társadalom, azokat az „auslandereket” értékelik, akik legalább megpróbálnak beilleszkedni, például a nyelv alapszintű elsajátításával. De értékelik és segítik is általában (persze, bele lehet futni mindenhol ősbunkókba) azt, akin látják, hogy próbálkozik.

5. Korrektség / szakszervezetek

Ezt most elsősorban a munkaadói szempontból mondom. Igen, itt is vannak túlórák, itt is van olyan, hogy berángatnak a szabadnapodról. De ezt kompenzálják is, vagy pénzben vagy plusz szabadnapban.

Természetesen nem maguktól ilyen „jólelkűek” a munkaadók, hanem a szigorú törvényi szabályozás miatt, amelyet be is tartatnak. Persze, itt is belefuthat az ember „bepróbálkozókba”, de elég ilyenkor megemlíteni a vonatkozó törvényi rendeletet, hogy rögtön más legyen a hozzáállás. De a lényeg az, hogy azért alapvetően korrektek ilyen szempontból.

6. A mindennapok politikamentessége

Ezt szerintem magyaráznom sem kell.

7. A kultúra

Nem mindenkinek egyformán fontos, ezért is került a lista második felére. De tény, hogy aki nem tud legalább hetente valamilyen új kulturális programot találni, még egy német szinten olyan kisvárosban is, mint Freiburg, az nem is akar.

8. Aktív szabadidő

Nagyon sok ingyenes vagy éppen „fillerékért” eltölthető szabadidős programot találhat magának az ember. Már, ha igénye van rá.

9. A táj

Nos, ez azért került a lista végére, mert ugye, nem egységes. Az én személyes listámon a top 3-ban van. Hegyek-tavak-friss levegő-nyáron max 28 fok… fasza! Nekem. 😀

10. „Az légy, aki vagy”

Amíg másokat nem sértesz vele (azért azt szerintem nem kell magyaráznom, hogy hol vannak a jóérzés határai), azt csinálsz, amit akarsz. Nem, nem fognak összeröhögni a hátad mögött, ha 60 évesen is rózsaszín-lila hajjal érzed jól magad, hajrámarinéni! :DDD”

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

(Fotó: pixabay.com/IreneStern)

Share.

About Author

6 hozzászólás

 1. Nem tudom, ki és mikor írta a cikket, ill. Önök honnan vették át. A 9. pont kivételével semmi sem stimmel, semmi sem igaz.

 2. Igy igaz .A lakcim bejelentest berleti szerzödessel kell igazolni, es kell a tulajdonos beleeggyezese a beköltözeshez..Politika mentesseg?Nos ha nem botlasz bele az utcan egy politikai hirdetesbe örülj neki. Most a virusos idöszakban ha kell ha nem az arcodba nyomjak hogy melyik part mit csinal.
  Korrektseg munkaado szempontbol?
  Van nemi kivetni valo ebben is. A nemetek nem szeretnek szembesülni a problemakkal inkabb a hatad mögött kibeszelnek . Egy munkara valo jelentkezesnel sem mondjak meg (csak ritkan) hogy fel vagy veve vagy sem.

  Bizalom?Na hat erröl is tudnek beszelni a hivatalokban ugyan ugy megvan az hogy nem foglalkoznak veled föleg ha beszeled a nyelvüket es olyan dolgokat kerdezel ami az ö szamukra kenyelmetlen , vagy eppen fel kene emelni a popojukat hogy megnezzenek valamit. En 10 eve elek Nemetorszagban beszelem is a nyelvet s volt van oylan szerencsem hogy csak nemet emberekkel dolgoztam . Nekem az a velemenyem hogy azert ök nem teljesen egyenes emberek es van nemi problemajuk az elfogadassal.Persze termeszetesen vannak kivetelek mint mindenhol de ahol en megfordultam ott hagyott a viselkedes kivetni valot maga utan.

 3. Jürgen Furzmüller on

  1. Az ügyintézés: Igen, egy “”Kleiner Waffenschein”-t minden féle indoklás nélkül kiállítottak. Elvileg kellett volna indok, de nagyon kedves volt az ügyintézö, mást vártam.

  Kutyát akartam, kb. azt az ellenszelet és túlbonyolítást tapasztaltam, amit egy gáz/riasztó fegyvernél várnék el.
  Majdnemhogy megkérdezték hogy mi a szomnak nekem kutya. Föleg miután megtaláltam a kiskaput, hogy 40 év kutyás múlttal ne kelljen “Hundeführerschein”-t csinálni.

  “Nagyon sok ingyenes vagy éppen „fillerékért””
  Igen, lehet ingyen futni, vagy a szabadban kijelölt fitnessparkokban korhadt famaradványokra fellépdelni. 🙂
  A többi mind keményen fizetös.

  “Igen, itt is vannak túlórák, itt is van olyan, hogy berángatnak a szabadnapodról. De ezt kompenzálják is, vagy pénzben vagy plusz szabadnapban.”
  A nagycégeknél. Az elején kicsinél volt olyan is ahol a vasárnapi 12 óránkért (ami tilos lenne!), a déli pizzát nagykegyesen fizette a cég.

  4. Elismerés
  “Kein Tadel ist Lob genug”
  Ez egy itteni elv. Szerintem sokat mond.

  3. A tervezhető jövő
  Hát igen, kiszámítható, hogy mindig újabb adónemeket vezetnek be. Emelik a Grundsteuert folyamatosan, be akarnak vezetni homeoffice steuert….
  Kiszámítható hogy mindig xarabbul megy.

 4. Tökéletesen tükrözi a jelen német helyzetet (bár a politikamentesség kicsit itt alul van becsülve).
  Az előző munkáltató (DHL) és a jelenlegi is mindenben segít, elfogadó, támogató.
  Volt olyan, hogy a munkáltató székhelyétől 80km-re volt egy ráfutásos balesetem, tönkrement az autó, nem tudtam vele menni tovább. De nem az történt, hogy le vagy szarva, hanem a tulajdonos nő (!) rögtön utána nézett az összeköttetésnek, átszállási lehetőségnek, stb… Másolt, emailt küldött, stb… Otthon úgy otthagytak volna az út mellett mint a szart, még a javítást is rajtad verték volna le.

  Nah, Aki ezzel a listával nagyban nem tud egyet érteni, rossz személynek/vállalatnál dolgozik , rossz helyen/hivataloknál ügyintéz.

  Jah, bár a lakcím bejelentkezésnél már igencsak kell a formanyomtatvány meg a tulaj írásos beleegyezése.

 5. Andrea Simon on

  Azt hiszem ez egy masik nemetorszag, masik bolygo amit leirtal. Berlin-bol Ugyintezes: autoatiras 6 het vagy tobb, addig a vett autot nem hasznalhatod. Lakasbavalo bejelentkezes: ha szerencsed van 1 honap, de lehet hogy tobb. idopontkeres interneten az egesz varosban. Ha valaki kiesik, kapsz idopontot hamarabb. Ha dolgozol…persze nem tudod hasznalni. Ha eskuvore szeretnel idopontot kerni, a bejelentkezeshez 6-12 honap a varakozasi idop, attol fugg melyik keruletben elsz. Ehhez kepest a kormanyablak …Berlinben semmi sincs digitalizalva, amihez te hozza tudnal jutni.
  2. Bizalom … hat ezt igy nem mondanam, inkabb jogbiztonsag, es erdek van.
  3. Tervezheto a jovo, ha te tervezed es az realis. Ezt en is gy latom.
  4. akkor kapsz elismerest, ha leteszel valamit az asztalra. De gondolom ez mashol is igy van.
  5. Szakszervezet stb a multiknal es az allami es a nagy cegeknel van. Ott a legbiztosabb dolgozni. Kis cegnel, vagy maganzoknal kevesbe. Ott a szemelyes kapcsolat es erdekek a meghatarozoak.
  6. nem politika mentes, probaljak elkerulni a konfliktust. Ha nem azt gondoljak amit te, vagy a masik, es nem akarnak vitatkozni, vagy feszultesget.
  7. sok kulturalis program van. Mindegyiket jol meg kell fizetni. Itt osszesen csak 9 zene, szinhaz , opera, balett, kabare tarsulat van allamilag finanszirozva. Itt is borsosak az arak, de olcsobbak a maganszinhazaknal stb
  8 filleres szabadido programot talalni… haaat nehez.hacsak nem tobb honappal elotte lefoglalod a varasnezo 1-2 ora s turat ami vagy lesz vagy nem. Vagy a Volkshochschulen keresztul, de az sem olyan olcso.
  9. naja, Berlin nem szep, Brandenburg annal inkabb. Jo siksag, de sok a tava.
  10. legyel aki vagy. Igaz. nem mindenki rohog ki a hatad mogott. De tudnek meselni az S-Bahn-on, hogyan neznek vegig masokon. Csak legfeljebb nem mondjak, mutatjak.

Leave A Reply