Tíz dolog, amiért jó Hollandiában élni

0

Hallottatok már a Polder-modellről? Őszintén szólva én még nem, pedig a holland társadalom jórészt ezen a filozófián alapul. Persze nem csak ezért jó Hollandiában élni, hanem mert mindig a megoldást keresik, és kifejezetten pozitívan gondolkodnak – derül ki Miki posztjából, ami természetesen a Tíz dolog-sorozat része.

Polder-modell – mindenki véleménye számít

Poldernek a víztől visszahódított területeket nevezik És mivel a vízzel folyamatosan, a nap 24 órájában harcolni kell, egy olyan ország, melynek területének 40 százaléka a tenger szintje alatt fekszik, nem engedheti meg magának, hogy az igazán fontos dolgokkal kapcsolatban ne találjanak mindenki számára elfogadható megoldást.

Erről a hozzáállásról kapta a nevét a holland konszenzus modellje, a Polder-modell. A fogalom eredeti jelentése szerint a munkaadók, az őket képviselő szakszervezet és a kormányzat megegyezését jelenti, de a konszenzusra törekvést az élet minden területén fel lehet fedezni.

A munkahelyeken nem csak megkérdezik a kollégák véleményét, hanem el is várják, hogy elmondják. Hiszen tudják jól, hogy több szempontot figyelembe véve és azokat összhangba hozva sokkal jobb eredményt érnek el, a siker pedig elégedettséget szül. Azaz a polder-modell nem többségi szavazást jelent, hanem azt, hogy mindenkinek a véleménye számít.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Nem kizárólag ennek köszönhetően, de nem véletlen, hogy európai szinten a hollandok dolgoznak egyénre lebontva az egyik legkevesebbet, viszont a termelékenységi listákon pedig folyamatosan az első három hely egyikén tanyáznak.

Mindig a megoldást keresik

Nehézségek adódtak, vagy valami nem úgy sült el, ahogy terveztük? Sebaj, nézzük meg, hogy mi volt az oka és tanuljuk belőle, hogy legközelebb jobban sikerüljön. Lehet valamit egyszerűsíteni, vagy akár automatizálni? Gondoljuk végig, tervezzük és valósítsuk meg!

Munka és magánélet egyensúlya

A munka az élet fontos része, de nem a legfontosabb. A munka és magánélet egyensúlyba hozására a világ minden – vagy legalábbis a legtöbb – táján törekednek. Hollandiából ezzel kapcsolatosan kézzelfogható példákat is tudunk említeni.

Ha heti 36, 32, 20, stb. órát szeretnél dolgozni, semmi akadálya, a részmunkaidős foglalkoztatás igen elterjedt. Ezért is gyakori jelenség az, hogy egy kisgyermekes pár mindkét tagja heti 4-4 napot dolgozik. Így az egyébként sajnos igen drága bölcsődét csak heti 3 napra kell fizetni.

Ha úgy döntesz, hogy fél-egy évig utazgatnál és feltöltődnél, semmi gond. Jó eséllyel meg tudod beszélni a munkahelyeden, hogy elengedjenek. Persze nem vagyunk naivak, tudjuk, hogy ez nem mindenki számára adott, de nem ritka eset az, ha igen.

A legtöbb munkahelyen a munkaidő lejártával az adott napi munka be is fejeződik. Nincs esti e-mailekre válaszolgatás vagy végtelen túlóra. Vagy ha igen, jelezd a főnököd felé, hogy ezzel nem igazán vagy megelégedve és megkeresi veled a mindenki számára jó megoldást.

Életszemlélet

Bármilyen rossz, nehézség, gond adódik, arra koncentrálnak még az idősek, súlyos betegek is, hogy élvezzék azt, amit tudnak. Ezt a hozzáállást mindenhol fel lehet fedezni:

  • süt a nap – éljen, sütkérezzünk!
  • esik az eső – attól még nem maradunk otthon!
  • idős vagy – na és, ha lassabban is, de jössz-mész, csinálod, élvezed!
  • kerekesszékbe kényszerültél – azzal is eljutsz mindenhová!
  • Szar a zene – bravó, hogy legalább próbálkozik!

Persze a hollandok is „emberből” vannak, nekik is vannak rosszabb napjaik, de a lényeg, hogy próbálnak mindig a pozitívumokra fókuszálni. Hallottam már hollandot szabadkozni amiatt, hogy sokat panaszkodnak.

Ilyenkor csak mosolygok magamban, tudva, hogy hasonló szituációkban mi, magyarok már üvöltöznénk a kalauzzal, belekötnénk az eladóba… Tisztelet a kivételnek! 🙂

Ov – openbaar vervoer, tömegközlekedési – chipkártya

Elvonatoznál a tengerpartra, vagy metróznál Amszterdamban, esetleg busszal fedeznél fel pár falucskát? Nem gond, ha van ov chipkártyád! Egyetlen egy kártyával bárhol, bármilyen közlekedési eszközt használhatsz. Csak feltöltöd egy kis pénzzel a rengeteg helyen megtalálható automata egyikénél, felszálláskor be-, leszálláskor kicsekkolsz. Ennyi.

Nem kell jegyárusító trafikot keresni a világ végén, pénzt vissza nem adó jegykiadó automata miatt bosszankodni.

Fejlett közlekedési infrastruktúra

Az előző ponthoz szorosan hozzátartozik az a tény, hogy a közlekedési infrastruktúra – így a tömegközlekedési is –  kiváló! Az országot behálózó, jó minőségű autópályákon és főutakon, illetve a sűrű vasúthálózaton mindenhová gyorsan és biztonságosan el tudunk jutni.

A legtöbbször, tegyük hozzá gyorsan… Hiszen dugók itt is gyakoriak, a vonatok itt is késnek.

Repülőtérből is több van, így más országokba – haza Magyarországra is – könnyedén és a fapados társaságoknak köszönhetően viszonylag olcsón eljuthatunk.

Kerékpározás

Bringázni jó! Mindenhol, de ahol ilyen kitűnő a kerékpáros infrastruktúra, ott még könnyű is. Egy olyan országról beszélünk, melyben több a kerékpár, mint lakos. Nem véletlen, hogy mindenhová el lehet jutni biciklivel – a kerékpáros úthálózat sűrűsége és minősége elsőrangú.

Az őszi levélhulláskor folyamatosan takarítják az utakat, hóeséskor a bringautak tisztítása ugyanolyan prioritást élvez, mint az autók által használt utaké. Persze Hollandia lapos, ezért talán könnyebbnek gondolja a gyanútlanul ideérkező az itteni biciklizést, de a heves szelek miatt sokszor nem az. Azonban ez senkinek sem szegi a kedvét! Ahogy már utaltunk rá: szél, eső, hőség, fagy – semmi nem számít. Bringázunk!

Víz mindenhol

Ezt talán nem is kell bővebben kifejteni. Aki járt már Hollandiában láthatta, hogy mindenhol víz van: csatorna, folyó, tó, tenger.

Az autó nem státuszszimbólum

Bár a hollandok nem szegények, sokuknak csak kisebb autója van. Ennek oka egyrészt az, hogy az autó nem státuszszimbólum, simán eljárkálnak egy régebbi kisebb autóval.

Persze erős túlzás lenne mindezt a protestáns puritánsággal magyarázni. Abban is lenne igazság, de a józan számításhoz is köze van: egy nagyobb autónak jóval nagyobb az adója is. És mivel a kicsi is elvisz mindenhová és a tömegközlekedés is jó, úgy mi szükség a nagyra.

Persze nem mindenkinek van Suzuki Swiftje, nagy autókat is bőven lehet látni, a sportkocsi sem ritka, Teslát pedig szemmel láthatóan sokan birtokolnak.

Sokszínűség és nyitottság

Kereskedőnemzet lévén, a hollandok mindig is nyitottak voltak más kultúrákra és napjainkban sincs ez másként. Többek között ennek a nyitottságnak köszönhetően találta meg sok magyar is a boldogulását, új otthonát Hollandiában.

Magyar írók műveinek holland fordításai nem számítanak ritkaságnak, Márai Sándor például nagyon népszerű. Ha magyar zenekar koncertezik, biztos lehet benne, hogy szép számmal lesznek holland érdeklődők is.

A könnyűzenén túl, a közelmúlt sikeres Bartók, illetve Kodály fesztiváljait is felidézhetjük. A film sem mostohagyerek: jelenleg is játsszák a holland mozik Enyedi Ildikó filmjét, a Testről és lélekről-t.

Ugyanez fordítva is érvényes: ha magyarként Hollandiában kíváncsiak vagyunk a hollandon túl bármilyen kultúrára, jó esélyünk van arra, hogy rövid ideig kell csak keresgélnünk.

De akár a gasztronómiát is említhetnénk, mint példát. A szigorúan vett holland ételek finoman szólva sem tartoznak a magyar konyhán, ízeken felnőttek kedvencei közé.

Azonban a hollandiai gasztronómiára nagy hatással van az egyéb nemzetek, főleg a volt gyarmataik – Indonézia, Suriname –, és persze bevándorlóik gasztronómiája is. A nemzetköziség persze étterem-szinten is jól látható. Talán Hollandián belül nem nagyon akad olyan konyha, ami ne képviseltetné magát.

Szóval a nyitottság és sokszínűség nem csak a magyarok irányában mutatkozik meg. Hollandia pezseg, és ez a pezsgés annak köszönhető, hogy mindenki hozzáteszi a magáét! :)”

Ha bővebben érdekel Hollandia, akkor irány a Hollandokk oldal, ahol rengeteg hasznos és érdekes infót találsz.

Mi az a tíz dolog, amiért szeretek Svájcban élni?

(Fotó: pixabay.com/EvgeniT)

Share.

About Author

Leave A Reply