Tíz dolog, amiért jó Greenwichben élni

0

A “Tíz dolog-sorozatban” most Londonba, azon belül is Greenwichbe látogatunk el London2009 jóvoltából. Greenwichről a legtöbbünknek alighanem az obszervatórium és a kelet-nyugati választóvonal jut elsőre eszünkbe, pedig a városrész ennél jóval több – derül ki a posztból. Úgyhogy induljunk is erre a képes utazásra

„Bevezetőként pár dolgot szeretnék megosztani Greenwichről. A hivatalos nevén, „The Royal Borough of Greenwich” egyike a nyolc Nagy-Britanniában található királyi körzetnek. 2012-ben emelték királyi rangra, a Királynő uralkodásának hatvanadik évfordulója alkalmából.

London dél-keleti részén fekszik, a Temze déli partján. London közigazgatását tekintve a 2-3-as zónában helyezkedik el. Londonnak 6 zónája van, az 1-es zónától a város közepétől elindulva és fokozatosan, gyűrű alakban kifelé haladva érünk el London közigazgatási határáig. Ez alapján mondhatjuk, hogy Greenwich még viszonylag a város közepén terül el, a belvárostól 8 km-re.

Egy nagy kerületet kell ám elképzelni, csak a folyó menti szakasza 13,5 km hosszú! 17 kisebb körzetre oszlik, amik egymástól igen különbözőek. Ha meghalljuk, hogy Greenwich, akkor rögtön a történelmi kisváros ugrik be először. De az valójában csak egy része a városrésznek.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A The Royal Borough of Greenwichbe tartozik például Eltham, Charlton, Kidbrooke, de Woolwich, vagy az én szívem csücske Blackheath és Shooter’s Hill is.

Na de miért is jó itt élni?

1. Történelem

Aki szereti a történelmet, annak ez a városrész egy aranybánya. Greenwich története egészen a Bronz-korig nyúlik vissza. Bár igazán akkor vált ismertté és népszerűvé, amikor a királyi család megérkezett az 1400-as években. Számtalan palota, épület, múzeum őrzi annak a korszaknak az emlékét, amik közül csak néhányat említenék.

A Royal Naval College helyén valaha a The Palace of Placentia állt, amit 1443-ban építettek. Ebben a palotában, illetve annak utódjaiban született a legtöbb Tudor-kori uralkodó.

Az évszázadok során folytatták a különböző intézmények építését és így itt kapott helyet a Royal Dockyards, a Royal Observatory és a Royal Naval Hospital is. A Royal Observatoryt, aki még nem járt arra, érdemes mindenképpen meglátogatni, ugyanis itt fut végig a Greenwich Mean Time (GMT) meridián vonal.

Ha kivárjuk a sorunkat, akkor szuper képeket lehet készíteni úgy, hogy az egyik lábunk a vonal keleti, a másik pedig a vonal nyugati oldalán áll. 1997 óta a Maritime Greenwich az UNESCO Világörökség része.

De hogy ne csak Greenwich kisvárosát említsem, szintén a kerületben található az Eltham Palace, amit például most télen ezernyi fénnyel kivilágítottak és egy fesztivál keretében pár napig „Elvarázsolt kastélyként” volt látogatható.

Az Eltham Palace

Valamint itt van a Severndroog Castle, ami már csak a története miatt is megérdemli az említést. Ez egy gótikus stílusban épült kis vár és az a különlegessége, hogy egész Londonra kilátás nyílik a tetejéről, illetve egy tiszta napon hét különböző megyét is látni róla. Az aljában egy kávézó működik és kisebb rendezvényeket is szoktak szervezni.

A kastélyt Lady James of Eltham, Sir William James özvegye építtette férje emlékére, aki elfoglalta Indiában a Severnedurg erődöt. Később használták csillagászati megfigyelésekre is a tornyot, összekötve a párizsi és a greenwichi obszervatóriumokat.

Severndroog Castle

2. A mindennapi élet

Sok programlehetőség van arra, hogy elfoglaljuk magunkat napközben, de ha valaki nyüzsgő éjszakai életre vágyik, az ne Greenwichbe költözzön. Ez a környék inkább a családosoknak, nyugdíjasoknak kedvez, illetve azoknak, akik nyugodt mindennapokra vágynak.

Kilátás a hálószobából

A mi házunk mögött például egy kis védett erdőszelet van. Még bejárni is tilos, csak szervezett csoportokban lehet bebocsátást nyerni. Így fordul elő az, hogy évszaktól függően, hol a fakopáncs, hol a bagoly hangjára ébredünk London közepén.

De tele vagyunk mókusokkal, rókákkal és vad papagájokkal is. Becslések szerint akár 50 ezer vadpapagáj is él Dél-Kelet Londonban és Angliában. Sok mendemonda kering arról, hogy mégis hogyan kerültek ide ezek az egzotikus madarak.

Azt beszélik, hogy egy raktárban kitört tűz idején szabadultak ki és kezdtek el szaporodni a 60-as években. Azóta annyi lett belőlük, hogy már az őshonos madarak élőhelyét és táplálékát is veszélyeztetik. Nagyon szép, élénk zöld színük van és borzasztóan szeretnek rikácsolni.

Parakeet – vad papagáj

Ebben a városrészben található London egyik utolsó működő farmja, a Woodlands Farm. Számtalan birkát, tehenet, malacot, baromfit és egy Bob névre hallgató Shetland pónit is tartanak.

A Woodlands Farm

Ingyenes a belépés, bár pár fontot azért illik a kirakott perselybe dobni. Különböző programokat is szerveznek gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt. Almaszedés, kökénygin-készítés vagy a Lambing Day, a kisbárányok születésének ünneplése.

Honeysucker és Clover

Rengeteg jó piac található felénk. Csak, hogy párat említsek, Clocktower Market, Greenwich Market, ahol sok csecsebecsét lehet vásárolni. Illetve szombatonként nagyon jó termelői piac van Blackheathen a vasútállomás mellett.

Termelői piac

A hagyományos áruházláncok, mint ASDA, Aldi, Sainsbury’s, M&S is megtalálhatók a Greenwich Shopping Parkban Charltonban. A parkolás ingyenes és az élelmiszerüzleteken kívül a lakberendezési boltoktól, az elektronikai, ruházati cikkeken át a világon mindent lehet itt kapni.

De nem csak nagy üzletláncok, hanem számos magánkézben lévő kis bolt is akad. Rengeteg a borkereskedés, hentes, tengeri herkentyűkre specializálódott bolt, cukrászda, pékség, stb., illetve más országok termékeit árusító üzletből is van számtalan errefelé.

Az is nagyon jellemző, hogy ha egy boltba betérsz kétszer, akkor harmadjára már ismerősként üdvözölnek. Mi mindig ugyanazokra a helyekre járunk vásárolni, így a minőségben sosem csalódunk.

3. Közlekedés

Nekem az a tapasztalatom, hogy ide bizony kell az autó és szinte mindenki azzal járkál a környéken. Nekem ez előny, mivel a saját autót előnyben részesítem, mint a tömegközlekedést.

Az utak remek állapotúak, sok a főút és nem gyakori a dugó. Mi az autót a metró, vonat, vagy a DLR (olyan, mint a HÉV) megállónál szoktuk hagyni. Így járunk dolgozni, illetve a belvárosba is, ha arra akad dolgunk. Sok helyen van ingyenes parkoló, de többnyire fizetni kell inkább érte.

Greenwichben több helyen is megáll a menetrendszerűen közlekedő hajó, a Thames Clippers River Bus. Ezt akár még turistaprogramként is ajánlom, mert egy nagyszerű és olcsó módja a városnézésnek.

Illetve minket is érinteni fog a Londont átszelő gyorsvasút, a CrossRail. Az egy szuper dolog lesz, amikor elkészül.

Temze part

4. Sport

Greenwich egy aktív, sportos környék. Aki szeret mozogni, az szinte teljesen kizárt, hogy itt ne találjon magának sportolási lehetőséget. Rengeteg a fitnesz- és sportklub.

Például itt van a világ legrégibb golfklubja, a Blackheath Golf Club, ami 400 éves múltra tekint vissza. De igazából nemzetközi hírnévre akkor tett szert, amikor a mi lakodalmunkat itt tartották…

Kilátás a klubházból a pályára

Golfpálya North Greenwich mellett, kilátással Canary Wharfra

Ezen kívül van több cricket- és rugbyklub is, valamint tenisz-, bicikli- és túraklubból is akad egy jó pár. Greenwichen át vezet a Green Chain Walk túraútvonal. Aki szeret túrázni, sétálni, annak nagyon ajánlom. Majdnem 30 km-en vezet át parkokon, mezőkön, erdőkön és látványosságokon keresztül. Eltévedni lehetetlen, mivel végig kis táblák irányítják a kóborlót.

Charltonban van egy igazi strand is, a Charlton Lido, a meleg, nyári napokra. Pár éve költöttek rá 3 millió fontot, így az 50 m-es télen-nyáron fűtött medence mellett kültéri spinningre és egyéb órákra is van lehetőség. A teniszpályákat pedig csúcsidőn kívül ingyen lehet használni, de egyébként is csak 3 font óránként.

A Charlton Lido bejárata

5. Kultúra

Már említettem a Royal Observatoryt, az Old Naval Collegeot, de itt található a Cutty Sark és a National Maritime Museum is. Van itt Greenwich Theatre, Comedy Club, Blackheath Music Academy, Music Hall stb. Az O2 aréna is itt található, amiben szinte minden szupersztár fellépett már.

Nekem az összes greenwichi attrakció közül a kedvencem a Painted Hall. Rengetegszer láttam már, de megunhatatlan. Ha arra jártok, mindenképpen ugorjatok be megnézni. Ingyenes a belépés és a látvány lenyűgöző. Legutóbb a Victoria & Abdul című filmben tűnt fel.

A Painted Hall

6. A parkok

A Greenwich Parknál nem is tudom, hogy van-e szebb a városban. Ez a legrégibb királyi park és csodálatos kilátás nyílik róla a városra. De ezen kívül még számtalan park van a környéken.

Az Avory Hill Park, Blackheath Common vagy a Maryon Wilson Park, ha valaki állatokat szeretne nézegetni. Illetve az én kedvencem, a bejáratánál lévő kis kávézóval, az Oxleas Woods.

Oxleas Woods

Blackheath Common

7. Éttermek

Aki szeret étteremben vacsorázni, annak biztos, hogy egy ideig lesz felfedezni valója. Vannak egészen olcsó, kifőzde jellegű helyek, gasztropubok, étteremláncok, de akár drágább, fine dining típusú helyek is. Négy éve lakom a környéken, de még mindig vár egy jó pár hely a kipróbálásra.

8. Kilátás

A városnak, szerintem legalábbis, a legjobb kilátópontjai itt vannak. Említettem már a kilátást a Greenwich Parkból, a Severndroog Castle tetejéről, de a Shooter’s Hill tetejéről is megér egy pár fényképezőgép-kattintást. A naplementék meseszépek tudnak lenni onnan.

Naplemente a Shooter’s Hill tetejéről fényképezve

9. Iskolák és oktatás

Sok iskola van a környéken, ezek közül több az egyház által üzemeltetett. A legjobbak közé tartozik a Halstow Primary School, James Wolfe Primary School és a St Peter’s CofE Primary School.

A legjobb közepiskolának a St. Ursula’s Convent Schoolt tartják es a privát Blackheath High Schoolt. Ezen kívül természetesen itt van a University of Greenwich is.

University of Greenwich a Greenwich Parkból fényképezve, Canary Wharffal a háttérben

10. Ingatlanárak

Végül, de nem utolsó sorban pedig a megfizethetőség. Mint említettem ez egy nagy városrész és ebből kifolyólag vannak csillagászati árú, de egészen megfizethető részei is.

Az átlag ingatlanár 500 ezer GBP körül mozog, ami Londonban egy igen jó ár. Ez persze annyit jelent, hogy vannak az átlagártól jóval drágább, de olcsóbb ingatlanok is. Ezen kívül itt van az egyik legalacsonyabb helyi önkormányzati adó a városban, ami abszolút előnyt jelent.

A legdrágább ingatlanok a kultikus épületek, parkok és közlekedési csomópontok környékén elhelyezkedő viktoriánus és György-kori házak. De azoktól távolodva az árak is csökkennek.

Nagyon sok az új építésű lakás is a környéken. A Millenium Village például pár éve még nem is létezett, most viszont lakások százai épültek oda és azóta is csak folyamatosan bővül.

Amikor befejeztem a cikk írását felolvastam a férjemnek és megkérdeztem, hogy kihagytam-e szerinte valamit. Így következzék a 10+1 pont, amit ő tett hozzá.

10+1 Közösség

Nehéz eltéveszteni az ezt a városrészt jellemző tősgyökeres dél-kelet londoni ember közvetlenségét, szószátyárságát és jellegzetes akcentusát. Mindazonáltal, a lakóhelyükre büszke helyiek a piacon sorban állva, a pubban sörözve vagy akár a helyi teniszklubban ugyanúgy elvegyülnek a más országok szülötteivel, amint ez egy metropoliszban természetes.

Ha a költözéshez nem is, remélem a meglátogatásához kedvet kaptatok. Ha Londonban jártok, ne hagyjátok ki!”

A budapesti utcáról Bristol elitnegyedéig

Share.

About Author

Leave A Reply