Tíz dolog, amiért jó Grazban élni

0

Rendületlenül érkeznek a posztok a Tíz dolog-sorozathoz (eddigi részek itt), ezúttal például Grazból, ahonnan az ott orvosként dolgozó Zozie küldte el a saját listáját. Most szólok, hogy a jövő héten jön az „ellenposzt” is tőle, amiben majd a kevéssé pozitív dolgokról olvashattok. De most pozitívak leszünk, lássuk hát!

„Ha már fut ez a sorozat arról, mi az a 10 dolog, amiért szeretsz ott élni, ahol, akkor gondoltam, leírom az én tíz pontomat is.

#1 Elhelyezkedés

Ausztria közel van Magyarországhoz (Orbanisztán), hamar haza lehet ugrani (na jó, kivéve ha a nyugati részeken dolgozol), ez most inkább a keleti részekre vonatkozik. A Balaton tőlünk 2,5 óra ajtótól ajtóig. 🙂

#2 A földrajzi környezet

Miután szeretek és tudok síelni is, meg boardozni is, baromi kapóra jön, hogy kb. háromnegyed óra vezetésre a várostól már van sípálya télen, nyáron, ha szabadnapos vagyok egy valag strand van mindenfelé. Közel van Olaszország is, ha éppen arra vágynánk éppen, a tengerpart sincs nagyon messzebb, mint a Balaton…

#3 A város maga

Ausztria második legnagyobb városa. Vagyis kb. van minden, ami Bécsben (kivéve kevés dolgot, például Starbucks, mert az ide nem jöhet be), de a város emberi léptékű.

Kevés a izé khm, a bűnözés, van egyfajta kisváros érzése a dolognak, mégis, minden kényelem megvan, amit a nagyváros adhat. Nagy shopping mallok, mozik, billiárdtermek, stb…

#4 Az ételek

Az étel jó minőségű, még ha kurva drága is. A németországi cuccnak mindig eszetlen vízíze volt, itt meg majdnem olyan ízes az étel, mint amit az ember Magyarországon vehet. Nem vízízű a paradicsom, stb.

#5 Az élet lassú

Az élet Nyugat-Európához képest baromi lassan folyik. A németeknél a másodperceket is nézik, itt meg olyan kényelmesen „passt scho” stílusban zajlik minden. Azért rohanás itt is van sokszor, de nem az az őrült nyugati tempó.

#6 A kulturális környezet

Ausztria és Magyarország egy ország voltak vagy 500 évig (ha a török hódítástól nézzük), emiatt a városok designja itt a keleti tartományokban olyan, mint a mienk, rengeteg a magyar nevű ember, és az egésznek olyan K und K íze van, ami nekem valahol mégiscsak az otthont jelenti. Egy új K und K-ért tudnék lelkesedni.

#7 A munkahelyem

Imádok ott lenni. Az első nap, amikor beléptem oda, az volt az érzésem valahogy, hogy hazaértem. Szeretem a csapatot, az ottani emberek nagy részét és ők is engem.

Itt nem számítok lázadónak, megbecsült tagja vagyok a csapatnak, értékelik a lelkesedésemet és támogatnak, amiben kérem őket. Emellett a cuccunk eszetlen jó, van minden és nem kell attól fosni, hogy elfogy a vizsgálókesztyű, stb…

#8 A munka-pénz-szabadidő egyensúly

Minél Nyugatabbra mész, annál többet kell dolgozni, annál több pénzért és annál kevesebb szabadidőért. Legalább is az én szakmámban. Ebben az USA jár az élen, ahol az ottani orvosok szerint is az én szakmámnak szar élete van.

Itt megvan az a tökéletes egyensúly, hogy a fél 4 az fél 4, utána nem baszogatnak, a fél 9 reggel ügyelet után meg fél 9 és nincs maradj tovább, lecsúsztatod stb.

#9 A normalitás

Az, hogy ez egy még nagyrészt normális világ, ahol a törvényeket nem azért hozzák, hogy legyen mit kikerülni, hogy a fizetés, ha 5-ére van kiírva, akkor nem 12-én jön meg és csak a fele. Orvosként úgy lehet élni, ahogy az egy orvoshoz méltó. Nincs pénzért kuncsorgás a szülőktől, nincs csekkekkel sakkozás, stb.

#10 Barátok

Végül, de nem utolsósorban: a barátok. Az itteni közösségünk nagyon jó. Period. Egyfajta családként funkcionálunk, ahol tudunk, segítünk egymáson és ha együtt ügyelünk, akkor másnap magyar reggeli van. Emellett közös programolunk sokat, szóval van társaság és akció is. :)”

Mi nem jó Ausztriában?

(Fotó: pixabay.com/Monkjerry)

Share.

About Author

Leave A Reply