Tíz dolog a Kanári-szigetekről

0

Az ember azt gondolná, hogy ha 10 dolgot fel kell sorolni a Kanári-szigetekről, akkor azok mind pozitívak lesznek, hiszen mi gondja lehetne az embernek egy ilyen helyen. Azonban mint Bencito listájából is kiderül, azért a kép ennél árnyaltabb. Következzen tehát a Tíz dolog-sorozat friss darabja! (A képeket köszönöm a szerzőnek.)

„Én már majdnem egy éve Fuerteventurán lakom és gondoltam megosztom Veletek a tapasztalataimat, tömören. Öt pozitív, illetve ugyanennyi negatív dolgot sorolnék fel. Megpróbálok az „általános” dolgoktól kicsit eltérőbb képet adni.

A pozitívumok

#1 A csodás partok

Az érzés, hogy pár percnyi utazás után tiszta, homokos, hívogató tenger (vagyis óceán) partokon lehet az ember egyszerűen megfizethetetlen. Egy stresszes munkanap után leugrani csobbani egyet vagy csak napozni garantáltan feledteti a napi bánatokat.

#2 Az emberi adórendszer

A fizetésből összesen 10% vonódik le, ami minden adót tartalmaz. Az ÁFA 7% illetve a jövedéki adó is csekély, emiatt van például, hogy egy doboz cigi 2,5 euro (azaz kevesebb, mint ezer forint). 150 euróig külföldről csomagot behozni adó és áfamentes – ez az EU többi részén csak 22 euróig van így.

#3 A lehetőség, hogy felfedezd a többi Kanári-szigetet

Mivel itteni lakóként 75%-os kedvezménnyel lehet a többi Kanári-szigetre illetve Spanyolország többi részére utazni (hajóval vagy repülővel), így sokszor 3-5 eurós jegyekkel lehet nekiindulni és felfedezni a „spanyol világot”.

#4 A laza, nyugodt élet

Itt a munkaidőn belül és azon túl is evidens a laza hozzáállás és a stressz hiánya. A munka mint szükséges „időtöltés” jelenik meg, ami ahhoz kell, hogy amúgy az ember élvezhesse az életet.

#5 Az elfogadás

Mindegy, hogy az ember honnan jön és milyen. Sok a bevándorló, de az itteniek ehhez már alkalmazkodtak és sehol sem meglepetés, ha a spanyol beszéd esetleg még nem megy annyira. Inkább bátorítanak, hogy menni fog, illetve értékelik magát a próbálkozást.

A melegek, gender-nonkonformisták, megváltozott munkaképességűek vagy szinesbőrűek elfogadása itt nem kérdés, hanem adott. A rasszizmus az, amit nem tolerálnak – ez egy nagyon nyitott és feszültségmentes légkört eredményez.

Ami viszont már bajosabb

#6 Kevés munkalehetőség

Sajnos a turizmuson kívül nehéz elhelyezkedni, illetve ha nincs jó szezon (mint például most) akkor bizony elküldik a dolgozókat hamar.

#7 A szél

Hiába van szép napsütés, a szél mindig fúj, nem kicsit. Rossz időben egyenesen fülsüketítő tud lenni. Mendemondák léteznek, hogy vannak helyiek, akik ebbe beleőrültek…

#8 A kultúra hiánya

Sajnos nincs egy jó színház vagy kiállítás, amit meg lehetne nézni. Koncertek ugyan akadnak, de ezek sem feltétlen nagy nevek, hanem helyi előadók.

#9 Kicsi a választék a boltokban

Tudom, Magyarország elkapatott a sok jóval, amit a boltokban lehet venni – ide alig jut el valami és érezhető még a nagyobb szupermarketekben is, hogy ez egy sziget messze mindentől. Van áru persze, de egy idő után észreveszi az ember, hogy sosincs semmi új, csak a bejáratott kevés termék állandó köre.

#10 A bezártság-érzet

A maximum 100 km, amit meg lehet a szigeten tenni. Nincs „ugorjunk el Bécsbe vagy Prágába” mutatvány. Sokaknak ezt nehéz lenyelni, főleg az elején.

Remélem, a fenti sorok egy kis ízelítőt tudnak adni a „Canario” életből. :)”

Tíz dolog, amire Franciaország tanított

Share.

About Author

Leave A Reply