Tíz (+1) érdekesség Londonról

0

Kevés városnak olyan gazdag a történelme, mint Londonnak (mást ne mondjunk, volt olyan pillanat a történelemben, amikor hat országnak volt a fővárosa). Ennek megfelelően a város tele van érdekességekkel, ezekből válogattunk ki most tízet (és még egy bónuszt).

1. Az Embankmenten látható Kleopátra tűje, ami alatt egy időkapszula van 1878-ból. Állítólag szivar, borotva, Viktória királynő portréja, tíz napilap egy-egy példánya, valamint fotók a kor 12 angol szépségéről található benne.

2. Egészen 1994-ig nem volt „út” (azaz Road) a Cityben (ez London belső kerülete gyakorlatilag) és most is csak egy van, a Goswell Road és az is csak azért, mert 1994-ben megváltoztatták a határokat és a City része lett. Rengeteg Lane, Street és Way elnevezés van, de Road csak egy.

3. Apropó utak. Ha látunk valakit egy fluoreszkáló kabátban robogózni egy hatalmas térképpel, akkor az szinte biztosan egy reménybeli fekete taxis, aki a vizsgájára készül.

4. A vizsga pedig nagyon kemény, 320 alaputat és az azokat érintő 25 ezer (!!) utcát kell ismerni, nem beszélve a Charing Cross 10 km-es körzetén belül található 20 ezer tereptárgyról és érdekes helyről.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

5. Hitler le akarta bontatni Nelson admirális szobrát és újraépíteni Berlinben.

6. Mielőtt 1842-ben a Trafalgar téren elhelyezték volna a szobrot, 14 kőfaragó ebédelt meg az ötméteres talapzat tetején.

7. Karl Marx a British Museum olvasótermében írta A tőkét heveny alkoholizálásai szüneteiben, miközben Friedrich Engelstől kért kölcsön.

8. A Wardour Streetnél található Trident Studiosban vette fel a Beatles a Fehér Album nagy részét, David Bowie pedig a nem kevésbé legendás Ziggy Stardustot.

9. Ha már zene: a város egyik leghíresebb klubja, a Ronnie Scott nevével fémjelzett, a Frith Streeten található Jazz Club volt Jimi Hendrix utolsó nyilvános fellépésnek helyszíne 1970-ben.

10. A Westminster Apátság sok költő, író nyughelye. A XVI. század egyik kiemelkedő költője, Edmund Spenser is ott nyugszik. Edward Camden történész szerint sírja tele van korabeli csodálóinak kiadatlan munkáival, lévén temetésekor saját verseiket a koporsóba dobálva búcsúztak tőle. A dolog már így is elég izgalmas, de még inkább az lesz, ha eláruljuk, William Shakespeare is szinte biztosan köztük volt.

+ 1

A Westminster Palotában tilos meghalni.

Felszámolni mindent London miatt

(Fotó: pixabay.com/jyst3260)

Share.

About Author

Leave A Reply