Theresa May üzent a magyaroknak is

0

„Szeretném, ha itt maradnának” – egyebek mellett ezt írta egész oldalas, a londoni ingyenes Evening Standard által közölt levelében Theresa May miniszterelnök.

„Mint az Egyesült Királyság miniszterelnöke, büszke vagyok rá, hogy az Európai Unió állampolgárai közül több mint hárommillióan – Önök – ezt az országot választották letelepedésre, munkavállalásra” – fogalmazott a kormányfő.

„Nagyra értékelem, hogy komoly mértékben járulnak hozzá gazdaságunk, társadalmunk, kultúránk és nemzeti életünk gazdagításához. Az ország szegényebb lenne, ha elhagynák, tehát kérem, hogy maradjanak itt” – írta Theresa May.

Mutass be a Brexitnek! Válogass nagy-britanniai álláslehetőségek közül!

A brit vezetés már többször leszögezte, hogy szeretnék biztosítani az EU-s állampolgárok jogainak megőrzését. A Brexit után a letelepedési jogokról törvényt hoznak.

Mivel jár a letelepedett státusz?

Aki 2019. március 19-ig már öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában él, megkaphatja a letelepedett státuszt, illetve, aki még nem érte el az öt évet, az megvárhatja, amíg letelik.

A letelepedett státusszal az ott élőknek fennmarad a joga a brit egészségügy szolgáltatásainak igénybevételére, nyugdíjra és más juttatásokra.

Fontos kiemelni, hogy a kilépés után is érvényben marad az Egyesült Királyság Európai Egészségbiztosítási kártyája, amelyet az ösztöndíjas tanulók használnak.

Theresa May miniszterelnök hétfő esti levelében kitért az igénylési folyamat kezdetére is: a rezidens státuszt már 2018 második felétől igényelni lehet, nem kerül többe, mint a brit útlevéligénylés. Akinek már van ideiglenes letelepedési engedélye, ingyen véglegesíttetheti.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Share.

About Author

Leave A Reply