Mi zavar külföldön és mi nem?

0

Az expat vagy migráns kérdés több, mint nyelvi probléma – derül ki a Végtelen talán blog írásából, melyben ráadásul tovább elgondolkodtató felvetésekkel is találkozhatunk, például azzal, hogy miért más a helyi politikához az ember viszonya külföldön mint Magyarországon?

„Itt egyáltalán nem érint a politika. Míg otthon majd megőrültem a politikai felfordulástól, – még itt is kikészülök egy-egy magyar hír hallatán, – addig itt nyugodtan ülök a diktatúrában és eszegetem a pad tai-omat az étteremben.

Hogy miért? Érzéketlenebb lettem? Kihunyt belőlem minden jóérzés? Annak idején az volt az első számú feltétele az új ország választásunknak (hova költözünk és hova nem?), hogy demokrácia legyen.

Két év alatt elmúlt volna a demokráciára való igényünk? Mitől más itt? Hogy ez az ország nem az otthonunk? Hogy nem érzem felelősnek magam a politikusok döntéseiért? Hogy csak vendég vagyok? Hogy a politika itt nincs hatással az életemre, hogy nem szól bele a döntéseimbe és nem ül a nappalimban? Valószínűleg ezért. Mert nem ül a nappalimban.

Külföldiként egy idegen országban sok nehézséggel kell szembenézned, de vannak olyan dolgok is, amelyek sokkal könnyebbek, mint otthon.

Mert hát nemcsak a politika nincs annyira hatással az ember életére, de ugyanúgy a szabályok sem. Mint például valószínűleg nem szól a thai oktatási törvény külön a külföldi gyerekekről. Így hát a beiskolázásuk is amolyan ad hoc módon megy.

No meg nem is vagy regisztrálva az országban, számon tartva olyan módon, mint a helyiek, szóval akár Kanárin vagy itt, Thaiföldön is nyugodtan tarthattuk volna a gyereket otthon a medence/tenger partján naphosszat ahelyett, hogy a suliba küldtük volna. (…)

Aztán itt vannak a kulturális szabályok. Valahogy te lehetsz MÁS. Hiszen külföldi vagy. Mindegy, hogy vödörszámra iszol egy antialkoholista országban, hogy vegetáriánus vagy egy húsimádó szigeten, vagy hogy magas sarkúban akarsz átvágni a dzsungelen. Mindegy. Megnéznek, csodálkoznak, aztán legyintenek: külföldi! És ezzel kész. (…)

A legnagyobb különbség a bevándorlók és az expatok között: a pénz. Valahogy ha expat vagy, mindenki úgy gondolja, hogy van pénzed. Valószínűleg mert legtöbbször a fejlett országból érkezőkre mondják azt, hogy expat egy fejlődő országban. Szóval ha gazdagabb országból jöttél, mint ez, akkor expat vagy, ha szegényebből, akkor migráns.

Szóval itt marhára expatok vagyunk, mert hát Európából jöttünk, és szerencsére senki nem tudja, hogy Magyarország sok mindenben szegényebb ország, mint Thaiföld, mert akkor rögtön migránsokká válnánk. És hát akkor nem csak a nem-érdemelt privilégiumainkat veszítenénk, hanem hátrányokat is kapnánk rögtön egy rakással.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el, szerintem érdemes!

(Fotó: vegtelentalan.wordpress.com)

Share.

About Author

Leave A Reply