Terhesség és szülés Németországban

1

Reni Magyarországon és Németországban is életet adott egy-egy gyermeknek, így van összehasonlítási alapja. Gondolom, senkit sem lep majd meg, hogy a két egészségügyi rendszer összehasonlításából melyik jön ki jobban, ettől függetlenül szerintem érdemes elolvasni a posztot.

„A férjemmel és nagyobbik fiammal, aki most 6 éves, tavaly októberben költöztünk ki Németországba. Nem volt könnyű, a megszokás, beilleszkedés, hivatalos ügyek intézése és a megannyi teendő mellett még jobban oda kellett figyelnem, hisz kisbabát hordtam a szívem alatt, akkor már körülbelül 8 hetes terhes voltam.

Természetesen úgy jöttem el Magyarországról, hogy látott orvos, az otthoni nőgyógyászom is kitűnő szakember és nagyon kedves nő. De telt az idő és szükségem volt vizsgálatra Németországban is, így felkerestük a nőgyógyászt.

Az itteni első vizsgálaton még nem volt biztosításom, így a vizsgálatért természetesen fizetni kellett, ami körülbelül 14 000 Ft-nak megfelelő összeg volt. Ez úgy gondolom normális ár, otthon, az előző terhességem során, hat évvel ezelőtt fizettünk a magánorvosnak 9000 Ft-ot vizsgálatonként.

Következő alkalommal már volt biztosításom így a vizsgálatok térítésmentesek természetesen. Van olyan vizsgálat, ami Magyarországon kötelező és díjmentes, itt viszont fizetni kell érte, mert azt nem állja a biztosítás.

Persze nem kötelező, de ki az, aki nem kéri az egyik legfontosabb vizsgálatot? A nyaki redő vizsgálat pl. ilyen, aminek az ára elég borsos, 110,75€ + a laborköltség 52,4€.  Különböző szűrési vizsgálatok is fizetősek, mint pl. a Varizella vírus, a Streptococcus, Toxoplazmózis, ezek nem kötelezőek, de várandósság alatt nem árt, ha tudatában vagyunk vele, ezeknek a vizsgálatoknak az ára 13€ és 25€ között mozog.

Bőrkanapék és orchidea

A váróhelység és az orvosi vizsgáló azért nagyban különbözött az otthon megszokottól, és szögezzük le, nem magánrendelőben jártunk. Míg bejelentkezésre vársz, egy nagyon szép várószobában várakozhatsz, ahol bőrkanapékon ülhetsz, ízléses dekorációban és orchideákban gyönyörködhetsz.

A felvételen dolgozó asszisztensnek fülig ér a szája, pedig most látott életében először, mindent megtesz, hogy minden információt átadjon, alapos és kedves, és ez egyáltalán nem esik nehezére.

Mikor sorra kerülsz, a doktornő ugyanilyen mosollyal fogad, alapos, kedves, barátságos és mindent megtesz, hogy a lehető legjobb kezekben érezd magad. Kiállítja a kismama könyvet (Mutterpass), amit egy szép kis tokba bele is tesz, hogy ne gyűrődjön, vagy sérüljön, persze a minőség itt is érezhető, nem spóroltak a nyomdászok semmin.

A berendezés a legmodernebb, ízléses, praktikus, a felszerelések újak, hihetetlenül korszerűek és modernek, minden patyolat tiszta és illatos. Minden egyes vizsgálat alkalmával ugyanez fogad, mosoly, alaposság, precizitás.

Folyamatos kontroll, vér- és vizeletvizsgálat, melynek az eredményi a beszélgetés végére meg is vannak. A terhesség előrehaladtával szükség volt CTG vizsgálatra is, amit egy külön erre a célra kialakított szobában folytattak.

Itt kényelmes bőrkanapén, szoptatós párnával, orchideák és illóolajos mécses társaságában, relaxációs zenét hallgatva örülhetsz, ahogy hallgathatod kisbabád szívverésének hangját. A terhesgondozás alatt a lehető legnagyobb biztonságban éreztem magam, minden információt megkaptam, nem volt kétségem, minden tökéletesen zajlott.

A védőnő

Mint otthon, itt is van védőnő, csak kicsit másképp működik, és több szerepet tölt be. A nőgyógyász adja meg a hebamme-k elérhetőségét, akit te választhatsz ki az ő ajánlásával. Akit a doktornő ajánlott, egy hihetetlenül kedves, bájos hölgy volt, akivel az első találkozásunkat otthonunkban beszéltük meg.

Mosolyogva alaposabban bemutatkozott, mindent elmondott a szülés folyamatáról, hogy mi fog történni előtte, közben, utána, a kórházban töltött napokról és hogy szülés után rendszeresen fog járni hozzánk hasonlóan az otthoni védőnőhöz, azzal a különbséggel, hogy a szülésnél ő van ott és az orvos természetesen. Védőnő és szülész egyben, talán bábának is hívhatnám.

Elmondta, hogy várandós, így felkészített minket, valószínű egy másik hebamme lesz ott a szülésnél, de megnyugtatott, hogy emiatt ne aggódjunk, minden rendben lesz, a kicsi születése után ő fog járni hozzánk.

Az ő védelme érdekében nem lehet ott a szülésnél, nehogy egy esetleges rúgás, vagy rántás kárt tegyen benne, hisz állapotos. Megbeszéltünk egy időpontot, hogy mikor tudjuk megnézni a kórházat, ahol ő is dolgozik, és körbevezet minket, megmutat mindent.

Érkezés a kórházba

Eljött a kórházi látogatás napja, és meg kell mondanom, itt sem csalódtam. A férjem édesanyja Németországból jött Magyarországra, ő látott kórházat, sajnos betegség miatt, de elmondta nem kell aggódnom, itt a kórházi ellátás messze felülmúlja az otthoni viszonylatokat. És így is volt.

A kórház egy város szélén helyezkedik el, hatalmas parkolóval, mint egy hipermarketé, a parkolás természetesen ingyenes, az orvosoknak és a mozgássérülteknek a bejárat közelében fenntartott hellyel. Saját helikopterleszálló-pályával, parkkal, padokkal, játszótérrel, a szabadban is külön a dohányzóknak fenntartott elszigetelt résszel.

Az előcsarnokba belépve az ember azt hiszi, szállodába érkezett, hisz a recepción egy elegáns úriember, öltönyben, nyakkendőben igazgatja az információéhes betegeket és a látogatókat.

Ehhez számára hatalmas pult van biztosítva, a földszint tele növényekkel, dekorációval, számos ülőhellyel a várakozók számára, és étteremmel mely rendelkezik terasszal is.

A kórházban minden korszerű, modern, tiszta, illatos. A vendégek számára fenntartott mellékhelységekben minden feltöltve, és fertőtlenítőfolyadékkal is ellátva.

A szülészeten

A szülészeti osztály a 2. emeleten van. Mielőtt a szülészetre beléphetnénk, a várakozó helységben hasonlóan ez előzőleg leírtakhoz, minden a nyugalom, a tisztaság, a kényelem érzetét kelti, biztonságot áraszt, nem érzem, hogy kórházban lennék, annyira barátságos.

A hebamme mosolyogva üdvözöl és kéri, fáradjunk vele, körbevezet minket. Széles folyosó, biztonsági ajtók után megmutatja a nővérszobát, a kórtermet. A nővérek nyüzsögnek, (vannak bőven) és persze mindenki mosolyog, és előre köszön.

A kórterem, ahova a kisbabával helyeznek el, 2 személyes, de kívánságra lehetsz egyedül is, mindennel felszerelt, modern, korszerű. Szekrénnyel, zuhanyzóval, kis kerek asztallal természetesen rajta virággal, székekkel, szoptatós fotellel, hozzá lábtartóval, a kicsi számára pelenkázóval, mely feltöltve pelenkával, popsitörlővel, krémmel és ruhával.

Hogy miért? Mert a kórházban tartózkodás alatt a picinek semmit nem kell vinned, csak azt a ruhát, amiben majd hazaviszed.  A pelenka márkája sem ismeretlen, mint ahogy a popsikrémé sem, nem csinálok reklámot, a lényeg, hogy nem alsókategóriás.

Az ágy modern, vastag, puha matraccal és persze többféleképpen gombnyomással állíthatóságával a kényelem érzetét árasztja. Továbbmegyünk a szülőszobára, kettőt tartanak fenn.

A gépek, a szülőágy, a pici ellátásához szükséges felszerelések a legmodernebbek, a vajúdáshoz szükséges összes eszköz fellelhető és persze hatalmas pezsgőfürdőkád, ha éppen ez segít a fájdalmak enyhítésében.

Minden eszköz és kellék feltöltve, patyolat tisztán csak arra vár, hogy a kismama világra hozza gyermekét. Megnéztük, megbeszéltük a továbbiakat, a hebamme felhívta a figyelmünket, ha kérdésünk van, hívjuk bátran.

A kórházi ellátással kapcsolatban semmilyen aggályom nem volt, tudtam a lehető legnagyobb biztonságban leszek én is és a születendő gyermekem is, de mégis féltem, mert tudtam eljön a nap, amikor újra át kell élnem a szülés fájdalmát.

Első gyermekemet nagyon nehezen hoztam világra, nem annál az orvosnál szültem, aki a második terhességem állapította meg, rossz élményeim voltak, a kórházi felszereltség, a szenvedni hagyás, a szülés utáni kórházban töltött napok és a 16 órás vajúdás… igazából csak kisfiam világrajövetele volt, ami csodálatossá tette azt a napot, másképp rémálomnak mondanám.

A szomorú hogy fogadott orvosom volt, akinek nem kevés pénzt fizettünk, mégis hagyta, hogy szenvedjek, az utolsó pillanatban érkezett, többszöri telefonhívásra.

Császárral vagy természetes úton?

Félelmem jeleztem az orvosnak a kórházban, és kérdeztem nem lehetne-e császárral szülnöm. Kiderült lehet! Itt választhatsz, hogyan szeretnél szülni, persze egészséges terhesség esetén megpróbálnak lebeszélni a császárról, hogy jobb ezt a természetre bízni, de a döntés persze a tiéd.

A doktornő megértette a félelmem, melegséget, nyugalmat árasztó hangjával felajánlotta a lehetőségeket, minek hallatán a biztonságérzetem újabb erőre kapott és a félelmem már csak arra a bizonyos utolsó 1/2-1 órára redukálódott.

Első lehetőség, császárral szülök, de azt ugye előrehozott, programozott időre végzik. Ez mégiscsak egy hasi műtét, és ennek is vannak komplikációi, mint tudjuk. Második lehetőség, mikor eljön az idő, kapok egy gerincbe adott érzéstelenítőt, (PDA-t) amivel tudok mozogni, járni, csak a hasi részt zsibbasztja el, és mikor jön a nagy feladat, ezt visszaveszik és csak az utolsó szakaszban érzem, amit kell, hogy természetes úton szüljem meg a kisbabám. Ha esetleg úgy érzem, hogy menet közben mégis meggondolom magam, csak szólnom kell és megcsinálják a császármetszést. Hát nem fantasztikus??? De az!

Szóval eljött a nagy nap, és minden a lehető legnagyobb rendben ment, de olyan gyorsan történt minden hogy nem volt szükség a PDA-ra, így pár óra alatt már a kezemben volt második kisfiam is.

A kórházban töltött napokról szülés után még annyit, hogyha osztályoznom kéne, számításba véve mindent, az ellátást, az empátiát, az információ átadást, a kényelmet, akkor csillagos ötöst adnék, de inkább tízest egy ötös listán. Röviden leírom miért.

A szülés után

A rövidke vajúdás és szülés közben a hebamme a lehető legtöbb segítséget nyújtotta, mindent megtett, hogy enyhítse a fájdalmam, kedves volt, odaadó és biztonságot sugárzó arccal végig mintha átvett volna a fájdalomból egy darabot.

Szülés után közvetlen körülbelül 2 óráig a picivel lehettem, babusgathattam, szoptattam, közben a férjem mellettem lehetett. Ezalatt egy gyerekorvos azonnal megvizsgálja a picit, hogy minden rendben van-e. Míg az egyik nővér a picit öltözteti, fürdeti (persze ha apuka akarja, ő fürdetheti meg először a kicsit) a másik egy kerekes székben elvisz zuhanyozni, ahol először gratulál, mosolyog és segít, ha nem megy egyedül, fogja a kezed.

Mikor mindketten kész vagyunk a fürdéssel megkérdik, hogy a kicsivel akarsz-e lenni éjszaka, vagy vigyék a csecsemőosztályra. Én kértem, hogy vigyék el, pihenni akartam, de szoptatásra természetesen hozták mindig, és napközben végig velem volt.

Kétféle menü, ásványvíz, tea

A kórházi ellátáshoz tartozott napi egy üveg minőségi ásványvíz, tea korlátlanul, (ebből kétféle, gyümölcs és gyógynövényes) kávé, reggeli, ebéd, vacsora. Erre külön alkalmazott van, aki felveszi a rendelésed, hogy az ebédhez a kétféle menüből melyiket választod, a reggelidhez és a vacsorádhoz milyen és hány szelet kenyeret kérsz (3 féléből választhatsz), szeretnél-e sajtot, felvágottat, joghurtot kérsz-e vagy dzsemet, vajat vagy margarint. Az állam itt esett le.

Másnap megkérdezi, elégedett vagy-e a reggelivel és a vacsorával, vagy akarsz-e változtatni valamin. Ezen kívül a kismamának van egészségügyi betét, eldobható fehérnemű, ha kell hálóing, és minden kórteremben kézfertőtlenítő folyadék.

Minden reggel takarítónő jött, aki mindent fertőtlenített, picit később megnézték az ágyneműt kell-e cserélni, vagy esetleg feltölteni valamit a babák vagy a kismama számára.

Reggeli után egy gyógytornász jött, aki megkérdi, szeretnél-e méhösszehúzódást segítő gyakorlatokat végezni, ha igen, veled tölt kb. 15 percet. Minden nap jön egy szoptatós nővér, aki mindent elmond a szoptatásról, mindenben segít, minden információt átad.

A kórházi személyzetből bárki, akivel először találkozol, mosolyogva gratulál, és 1-2 percben „élménybeszámolót” kér. Míg haza nem engednek, minden nap beszélsz az orvosoddal, a gyerekorvossal, vizsgálnak téged is a picit is. Minden kontroll alatt professzionálisan és makulátlanul.

Ha mind ez nem lenne elég, a kórháztól ajándékba kapsz, és most figyelj, egy hidegtálas vacsorát a család részére (apa, anya, ha esetleg van gyerek), melyet egy külön étteremben a kórházon belül fogyaszthatsz el, pezsgővel, sajttállal, salátákkal, csupa finomsággal, és egy ajándékfotózást, melyet egy profi fotós készít. Ezt a fotót megkapod ajándékba, (ha több képet szeretnél, külön díjért lehet készíttetni) és a kicsi képét a helyi újságban az engedélyeddel megjelentetik.

A hálapénz ismeretlen fogalom

Korábban leszögeztem, nem magánorvosnál és magánkórházban szültem, a fent leírtakat a betegbiztosító állja. Otthoni megszokás miatt megkérdeztük, mennyibe kerül a szülés, vagy milyen költségekre számíthatunk, mire értetetlenül néztek ránk, nem értve, miért akarunk fizetni.

Itt nincs „hálapénz”, nem járkálnak orvosok hatalmas zsebekkel, nincsenek borítékok, a nővérek  mosolyognak, segítőkészek, mindent megtesznek, hogy a lehető legjobban érezd magad, hogy mihamarább talpra állj. Mindenre külön alkalmazott van, mindenki tudja a dolgát, nem végzik egyszerre 3 vagy több ember munkáját. Megfelelő létszámú a személyzet, nővérek, hebammek, orvosok. Minden olajozottan működik.

Szerencsének mondhatom magam, hogy volt alkalmam Németországban szülni és megtapasztalni, milyen a nyugati orvosi ellátás színvonala. Otthon sokan erről nem is álmodnak, nem mernek, vagy pedig borsos árat fizetnek érte. Állami kórházban Magyarországon erre esély sincs, ettől nagyon messze vagyunk.

Minden tiszteletem azoknak az orvosoknak és nővéreknek a magyar kórházakban, akik túlórázva, leterhelten, szerény körülmények között, minimális fizetés mellett is képesek mosolyogni és kedvesek lenni, zsebbe csúsztatott pénzek nélkül.”

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Szilvia Turoczki on

    Jo volt olvasni ezt a cikket es persze szomoru Magyarorszagra nezve! On szerint mi a helyzet abban a helyzetben ha valaki nem beszeli jol a nyelvet Nemetorszagban?

Leave A Reply