Terhesség és szülés Németországban

0

Amikor néhány napja megjelent Fanni posztja arról, milyen tapasztalat külföldön szülni, nem hittem volna, hogy így megindulnak az írások a témában. De megindultak, hiszen pár napra rá megjelent Zsófi története arról, miként zajlik mindez Ausztriában, ma pedig Németországba látogatunk Rita segítségével, aki ott adott életet gyermekének. (A képeket neki is köszönöm!).

„A történet 2016 januárjában indul, amikor kiderült, hogy a mi kis csodánk az orvosokat meghazudtolva mégis csak megfogant. Ami egy másik jó sztori, de ma nem erről írok.

A terhesgondozás

Az első alkalommal megállapította nőgyógyászom, hogy tényleg ott a baba és elmagyarázta, milyen vizsgálatok lesznek a jövőben. A Krankenkasse 3 ultrahangot áll, trimeszterenként egyet, bár hallottam olyat is, hogy orvosfüggő a dolog.

Az én orvosomnál lehetett ultrahang-csomagot venni 150€ – ért, minden alkalommal csinált ultrahangot, de van, akinek ez nem került pénzbe. Vannak fizetős vizsgálatok, de ha a számlákat megőrizzük, akkor visszakaphatunk valamennyi pénzt. A 36. hét körül ír egy beutalót a kórházba, azzal lehet majd menni szülni.

A kórház kiválasztás

Mi a 27. héten voltunk Infoabenden, ami minden kórházban van, általában meghatározott napokon. Nagy meglepetésre volt itt minden, üdítő, szendvics, süti, tudják a németek mi kell a terhes nőknek.

Itt orvos, aneszteziológus és a Hebamme, aki szülésznő és védőnő egyben, voltak jelen és magyarázták el, hogyan megy a szülés az adott kórházban. Az előadás után megmutatták a szülőszobákat és a kórtermeket.

Német álláslehetőségek egyetlen kattintásra a Határátkelőn!

Itt csak egy papírt kellett kitölteni, azt elfaxolni, kérdezték a vércsoportot a szülés várható időpontját és, hogy milyen szobát szeretnénk.

A kórházi táska

Általában a kórházak honlapján fenn van a lista, hogy mit kell magunkkal vinni. A babának mindent adnak, neki csak azt a ruhát kell vinni amiben majd hazahozzuk. Az anyukának a ruhák, tisztálkodási szerek, köntös.

A kórház, ahol én voltam olyan volt mint egy hotel. Még az otthonról hozott törölközőm sem kellett, mert minden ágyhoz járt az is.

A nagy nap

Németországban elég kevés kórházban lehet választott orvosnál szülni. Nekem nem is ajánlotta az orvosom. Szerinte az ügyeletes kórházi orvos, biztos, hogy jó szakember, különben a főnöke nem tenné oda ügyeletbe, és ki tudja, a választott doki azon kívül, hogy szimpatikus, jó szakember-e. Így az ügyeletes doktornőnél született a fiam, de ő olyan gyorsan jött és ment, hogy nem is igazán emlékszem rá.

Délután mentünk be kórházba, ott gyors vizsgálat, kanülbekötés következett. A Hebamme ajánlására séta és várakozás. Kétóránként ellenőrizték a babát nst-vel. A folyamat nálam elég lassan haladt, így homeopátiás szereket kaptam, hogy gyorsabban menjen.

Másnap délután végre eljutottunk a szülőszobába. Egy Hebamme mindig velünk volt, magyarázta a férjemnek, hogyan masszírozzon, vizet hozott, biztatott. Aztán szólt a dokinak, aki csak a kitolásnál volt jelen.

Miután a kicsi megszületik, anyuka rögtön megkapja. A baba nem kap karszalagot, mert egy pillanatra sem veszik el, ha mindenki egészséges. A szülőszobán kap az újdonsült család kb. 2 órát, csak aztán tolnak át a kórterembe.

Ami nekem nagyon tetszett, hogy mindig volt valaki, aki elmagyarázta, mit miért adnak, mi következik – és addig nem adták be, még bele nem egyeztem. Miután már a kisfiam is ott volt, minden alkalommal megkérdezte, hogy hozzányúlhat-e, ha kapott valamilyen gyógyszert vagy vitamint, elmondták, miért kapja és természetesen engedélyt kért, hogy beadhassa.

Étkezések, kórházban töltött napok

Ebben a kórházban büfés reggeli volt, a konyhában kávé, tea, kakaó, gyümölcslevek több fajta hideg reggeli, édes sós egyaránt. Ezt a hozzátartozók is fogyaszthatták. Az ebédet és vacsorát menüből lehetett választani háromféle variációból.

Leves, második és desszert. Elég kiadós volt. Bár elég nehéz volt két fájás közt kiválasztani mit ennék szombaton, volt is meglepetés!

A fiam pénteken született, vasárnap már hazaengedtek. Kétszer volt vizit egy nap, mindenkihez az a doki jött, akinél szült vagy az ő gyakornokai. A gyerekorvos mindennap jött megnézni a babákat. Segítettek mindenben, amiben segítséget kért az ember lánya, de ha nem kért, akkor hagyták anyát és babát.

Itthon a család

A Hebamme nem csak a szülésnél van jelen, de segít is az első hetekben. Az első trimeszterben felfogad a kismama egy utógondozó védőnőt (Nachsorgehebamme), az ő fizetését a biztosító állja. A szülés előtt lehet szülésfelkészítőre járni hozzá, néhányuk csinál akupunktúrás kezelést a könnyebb szülésért.

Ő már az első nap jön, megméri a kicsit, megnézi a gátmetszést vagy a császársebet, tippeket ad a szoptatáshoz, megmutatja, hogyan fürdessünk. Az első 2 hétben mindennap jött, aztán egyre ritkábban a 12. hétig.

Összehasonlítási alapom nincs, otthon nem szültem de nekem tetszik az itteni rendszer, hogy nem betegségként tekintenek a terhességre, a babával kapcsolatban pedig nem erőltetnek senkire semmit.”

A német átlag az álom a magyaroknak

Share.

About Author

Leave A Reply