Tényleg silányabb élelmiszer jut Kelet-Európának

1

Átlagban minden harmadik, azonosnak mondott termék esetében gyengébb minőségű az, amit Kelet-Európában hoznak forgalomba, mint az, ami a nyugat-európai polcokra kerül – állapította meg Európai Bizottság Közös Kutató Központja.

A vizsgálatok előzetes eredményei azt bizonyítják, hogy az egységes uniós piacon ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult termékek egyharmada lehet gyengébb minőségű vagy eltérő összetételű az EU bizonyos tagállamaiban.

A tesztek során 64 azonos márkájú és címkéjű terméket vizsgáltak meg és az derült ki, hogy 20 esetében eltérést fedeztek fel – közölte a fogyasztóvédelemért is felelős biztos.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Vera Jourová az EU mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli ülésén azt is elmondta, hogy a kutatók jelenleg 19 tagállamból származó 140 termék összehasonlító vizsgálatán dolgoznak.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Románia közölte, hogy már februárban szeretne egyeztetést kezdeni egy jogszabálymódosításról, mely tiltaná a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

A kettős minőségű élelmiszerekről szóló vita napirendre tűzését Magyarországgal egyetemben öt kelet-, illetve közép-európai tagállam javasolta – emlékeztetett a Népszava.

Így pazaroljuk az élelmiszert

(Fotó: pixabay.com/photosforyou)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Foggy Nelson on

    Na ez jó kis “nesze semmi fogd meg jól”. Kár volt időt pocsékolni a cikk magyarra fordításával.

Leave A Reply