Tényleg olcsóbb Berlinben a lakás, mint Budapesten?

0

A kérdés elsőre nyilván nem kérdés, hiszen a magyar főváros még mindig olcsóbb, mint a német. De mi a helyzet, ha hozzáadjuk a képlethez a jövedelmeket is?

Budapest lakásárai olcsónak számítanak az európai fővárosok között – állítja (nagyot nem kockáztatva) elemzésében az Otthon Centrum és a Global Property Monitor.

A magyar fővárosnál csak a horvát, a szerb, a bolgár, a ciprusi és a román az olcsóbb, más kérdés, hogy a budapesti lakásár kevésbé megfizethető az ott élőknek, mint a prágaiaknak vagy varsóiaknak.

A budapesti használt lakásokért 884 ezer forintot, az újakért 1,4-1,8 milliót kell adni négyzetméterenként, és ez csak a harmada, negyede a nyugat-európai nagyvárosokban elkért összegeknek.

Németországi munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A legdrágább lakások Svájc (Zürich, Genf, Bázel), az Egyesült Királyság (London) és Franciaország (Párizs) fővárosában és fontosabb pénzügyi központjaiban találhatók.

Ezeken a helyeke átlagosan 7000 – 13 ezer euró (2,1-4 millió forint), illetve Londonban még ennél is drágább, 20 ezer euró (6,3 millió forint) a lakások négyzetméterre vetített ára.

A környező fővárosok között Bécs a legdrágább (3500 – 7500 euró, azaz 1,1-2,3 millió forint négyzetméterenként az átlag), Varsóban átszámolva 580 ezer forintot kell adni egy négyzetméterért, Prágában a belvárosban 1,2 millió, a külső kerületekben 784 ezer forint, míg Pozsonyban 1910-2650 euró (590-820 ezer forint) a lakások átlagos négyzetméterenkénti ára – írta az Index.

Teljesebb képet kapunk, ha a képletbe bevesszük a fizetéseket is. Márpedig a nettó fizetéseket tekintve a jobseurope.net felmérése szerint Budapest a sor végén áll, Varsóban, Prága és Pozsony is megelőzi a magyar fővárost.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a budapesti lakásár kevésbé megfizethető az itt élőknek, mint a prágai vagy varsói árak az ott élőknek.

Érdekes kicsit körülnézni Nyugat-Európában is. A legkevésbé megfizethető lakások Londonban, Bécsben, Rómában és Párizsban találhatók, Budapest a középmezőnybe tartozik Lisszabonnal, megelőzve Prágát, Pozsonyt, Varsót.

Ami viszont kifejezetten érdekes, hogy a legkedvezőbb értéket Berlin, Koppenhága, Brüsszel és Zágráb mutatja, ahol a havi nettó átlagos jövedelem másfél-kétszerese az átlagos lakás négyzetméterára.

A címben feltett kérdésre tehát a válasz az, hogy igen, ha a fizetéseket is figyelembe vesszük, akkor tényleg könnyebb Berlinben lakáshoz jutni, mint Budapesten. Ez van.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: Di.mooz)

Share.

About Author

Leave A Reply