Tényleg drágább külföldön az élet?

0

Ha szigorúan csak az árakat vesszük, akkor a lakhatás és a szolgáltatások terén nyilvánvalóan többet kell költeni egy nyugat-európai országban, mint Magyarországon (bár az is kérdés, hogy melyik ország melyik régiójáról beszélünk, de azért nagy általánosságban igaz a megállapítás). De mi a helyzet akkor, ha összevetjük a fizetésekkel is?

Ahhoz, hogy ezt megállapíthassuk, érdemes segítségól hívni a Világbank váltószámait, amelyek arra szolgálnak, hogy össze lehessen hasonlítani két országban az árakat.

A Pénzcentrum példáját felhasználva vegyünk alapul egy 50 dolláros farmert mondjuk. Ugyanezért a ruhadarabért Ausztriában 0,882 x 50 = 44,1 dollárnak megfelelő helyi eurót kell fizetni, de Szlovákiában már csak 26,95-öt, stb.

Mindez azért lehet hasznos, mert ha látunk egy nekünk tetsző állásajánlatot például

a Határátkelő több mint 1000 álláslehetőséget listázó aloldalán,

akkor könnyen ki tudjuk számolni, az adott fizetésnek valójában mekkora a vásárlóértéke és Magyarországgal összehasonlítva nagyjából mennyit ér.

Egy nettó 700 ezer forintnyi fontos fizetést kínáló angliai munka például a következőképpen néz ki: megszorozzuk a magyar adatot (0,475) a 700 ezer forinttal, majd ezt még elosztjuk az angol adattal (0,936).

Azaz 0,475 x 700 000 / 0,936 = 355 235 forint.

Ez azt jelenti, hogy egy 700 ezer forint nettós angliai állásajánlatnak akkor ott a vásárlóértéke, mintha Magyarországon 355 ezer forintot keresnénk. (Természetesen mindig figyelembe kell venni azt is, hogy az adott ország melyik városában, régiójában van a munka, hiszen teljesen más ebből az összegből Londonban megélni, mint mondjuk valamelyik észak-angliai kisvárosban.)

Már nem lesz érdemes külföldön dolgozni?

(Fotó: kmks.blog.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply