Tényleg barátságtalanok a svájciak?

0

Egy nemzetközi felmérés szerint a válasz egyértelműen igen, ráadásul a tendencia sem túl hízelgő, hiszen az ország egyre népszerűtlenebb az expatok körében – számol be a Svájci S(CH)apka blog.

„Nemzetközi összehasonlításban Svájc egyre népszerűtlenebb az expatok körében. Sokan úgy vélekednek, hogy nem látják őket szívesen – állítja egy nemrégiben készült tanulmány.

Az expat fogalma, a Wikipédia szerint külföldre szakadt, áttelepült személy. A köztudatba azonban inkább úgy épült be a fogalom, hogy rendszerint magasan kvalifikált személyek, akik rövidebb-hosszabb ideig élnek, dolgoznak idegen országban.

A tanulmány ezek véleményére alapozva tette közzé állításait, mely 67 országot vizsgált, mindegy 14 ezer fő részvételével.

Alább látható az eredmény:

Top 10

1. Tajvan

2. Málta

3. Ecuador

4. Mexikó

5. Új-Zéland

6. Costa Rica

7. Ausztrália

8. Ausztria

9. Luxemburg

31. Svájc

Ahogy látható Svájc csak a 31. a sorban, amivel nem is lenne baj, ha nem nézzük meg a korábban készült listát, amiben a 14. helyen volt található az ország (jelentős a visszaesés).

A Svájcban élő expatok ugyan kiemelik a jó életkörülményeket (biztonság, jó közlekedés, jó munkakörülmények), ugyanakkor a személyes élethelyzetüket rosszabbnak gondolják, mint két évvel ezelőtt.

65 % gondolja úgy, hogy a megélhetési költségek túl magasak és ezt nem követték le a bérek emelésével. Azt is hozzá kell tenni, hogy sok kiegészítő juttatást vontak el az elmúlt években a cégek.

További problémaként megemlíti a felmérés, hogy nagyon nehéz a beilleszkedés, csak három másik országot említenek meg, hogy problémásabb, mint itt.

Háromból két személy fogalmaz úgy, hogy nem talál svájci barátokat. A megkérdezettek csupán 7 % véli úgy, hogy a helyiek barátságosak, minden harmadik pedig kimondottan barátságtalannak ítélte meg a svájciakat.

Végezetül egy személyes történet a témában. Minap megismerkedtem egy nagyon barátságos és közvetlen helyivel. Beszélgetni kezdtünk, majd jött a szokásos kérdés: „na, és sok svájci ismerősöd van?”

Mondtam, hogy nincs, de a félreértés elkerülése érdekében azonnal hozzátettem, hogy ez kizárólag az én hibám, mert nem „gyűjtöttem” barátokat otthon sem. Erre csak annyit mondott, „akkor itt jól fogod magad érezni”.

A teljes posztot itt olvashatod el.

(Fotó: fintechnews.ch)

Share.

About Author

Leave A Reply