Tényleg a magyar nők végzik a legkevesebb házimunkát az EU-ban?

1

Merthogy egy friss felmérés ezt állítja. Mi őszintén szólva erősen kételkedünk ennek az igazságtartalmában, de vitaindítónak közzétesszük, aztán majd mindenki leírja a tapasztalatát.

Az Eurostat friss jelentése szerint az Európai Unióban átlagosan a nők 79 százaléka végez valamilyen házimunkát napi szinten (azaz főz, takarít, mosogat, stb.), addig Magyarországon ez az arány csak 56 százalék. Márpedig ezzel az uniós országok listáján az utolsók között vagyunk.

A férfiaknál sem jobb a helyzet, az európai átlag 34 százalék, de a magyar férfiaknak csak 14 százaléka aktivizálja magát napi szinten a háztartásban. Ennél csak a bolgárok és horvátok dolgoznak otthon kevesebbet.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A legjobb a helyzet a svédeknél, ott a nők 74, a férfiak 56 százaléka főz és/vagy végez valamilyen házimunkát minden egyes nap.

A lista másik végén a görögök találhatók, náluk a férfiaknak mindösszesen 16 százaléka tevékeny otthon szemben a nők 86 százalékával.

Karácsonyra küldesz haza csomagot? Jobb, ha sietsz!

(Fotó: pixabay.com/klimkin)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Kérdés, hogyan definiáljuk a házimunkát, vagyis ki mit tart annak.
    Mert az csak természetes (és nem munka), ha az ember ételt készít, terít, tálal, leszed, elmosogat. Hozzá bevásárol, hűtőbe/kamrába bepakol. Mosógépet bepakol, tereget, beszed, vasal, hajtogat, szekrénybe rak. Hogy letörli a konyhapultot, felporszívóz, felmos. Pedig ezek a legtöbb háztartásban napi feladatok.

Leave A Reply