Teljesen felforgatják a finn sulit

0

A finnek megint nagyot alakítanak, ha igaz a brit The Independent cikke (és már miért ne lenne az…), ugyanis a legújabb tervek szerint a jövőben északi rokonaink kidobják a kukába a tantárgyakat és inkább témákat tanítanak majd. Hogy mi is ez pontosan, mindjárt elmondjuk.

A finn oktatás az utóbbi évtizedekben sokak számára lett példa, hiszen gyakorlatias és nem stresszeli szét a gyerekeket (ellentétben a… na, mondjatok már egy példát… aaa… na, nem jut eszembe hirtelen egy közeli modell…), most viszont még tovább mennek, ugyanis a terv az, hogy elhagyják a tantárgyakat.

Hogy mi lesz helyette? Hát témák lesznek, azaz elsősorban a gyerekek érdeklődését veszik majd alapul, és ennek megfelelően tanítják őket. Példának okáért ha valaki olthatatlan vágyat érez arra, hogy az Európai Unió intézményrendszerében találja meg a boldogulását, akkor az mindenféle olyan történelmi, jogi, nyelvi ismeretet tanulhat majd, ami ebben őt a leginkább segíti.

Őszintén szólva az már egy ideje nyilvánvaló, hogy teljesen fölöslegesen tömik a magyar iskolások fejét mindenféle tényanyaggal, amikor azok semmi perc alatt elérhetők az interneten (mielőtt elsöpör a népharag: nyilván egy bizonyos alapot meg kell tanítani, de a zárvatermők szaporodásának titkai például aligha tartoznak ezek közé).

A brit The Independentnek nyilatkozó Pasi Silander, a modellnek helyt adó Helsinki fejlesztési vezetője szerint egyszerűen arról van szó, hogy teljesen másra van ma szüksége egy gyereknek ahhoz, hogy felkészítse a felnőtt életre, mint mondjuk 100 évvel ezelőtt.

„A fiatalok meglehetősen fejlett számítógépeket használnak. A múltban például a bankoknak rengeteg ügyintézőjük volt, akik ezeket a feladatokat végezték, ez mára teljesen megváltozott. Ennél fogva nekünk is oly módon kell változtatnunk az oktatáson, hogy az találkozzon az ipar és a modern társadalom igényeivel” – mondta Pasi Silander.

Amire a magunk részéről ezúton is szeretnénk felhívni a magyar közoktatás irányáról döntő szakemberek figyelmét…

Share.

About Author

Leave A Reply