Teljesen átalakul Párizs szíve

0

A francia fővárosról az embernek elsősorban a romantika jut az eszébe. Kérdés, lehet-e fokozni a Párizs (persze nem csekély mértékben a képzeletünkben élő) romantikáját. A jelek szerint igen.

Legalábbis a város polgármestere, Anne Hidalgo bejelentése szerint megpróbálják, mégpedig azzal, hogy 245 millió eurót költenek a Champs-Elysées újragondolására.

A világ egyik leghíresebb sugárútján jelenleg nem csak a legnevesebb luxusmárkás butikjai sorjáznak, de egy nyolcsávos út is a Diadalív és a Place de la Concorde között.

A terv az, hogy a mintegy 2 km-es szakaszt “különleges kertté” alakítják át 2024-ig, ezzel voltaképpen egy hatalmas parkot létrehozva a francia főváros szívében.

A dizájntervek szerint az autó- és egyéb forgalmat a felére csökkentenék és rengeteg, fákból álló alagutat hoznának létre, a gyalogosok természetesen hatalmas területeket kapnának meg.

A Champs-Élysées bizottság már 2018 óta kampányol a sugárút átalakítása érdekében, a jelek szerint most célt értek, a helyből pedig egy pazar, kávézókkal, luxusboltokkal teli környéket varázsolnak, melyet alig zavar majd meg a gépjármű-forgalom.

Van min változtatni, mert az elmúlt évtizedekben a Champs-Élysées fokozatosan veszített fényéből, elsősorban a járműforgalomnak (óránként átlagosan 3000 autó hajt keresztül rajta) és az ebből adódó környezetszennyezésnek köszönhetően.

A terv azzal számol, hogy mintegy 10 év alatt tudják majd fokozatosan átalakítani a környéket, kiszorítva a forgalom nagy részét, javítva a levegő minőségét, visszaadva a környéket a gyalogosoknak.

Párizs sötét oldala

Share.

About Author

Leave A Reply