Tehéntúró, tepertő – mi hiányzik külföldön?

0

Szinte minden, Magyarországon kapható termék pótolható külföldön is, ám ebben az esetben a hangsúly a „szinte” szón van. Mert azért van, ami nincs, vagy nem ugyanaz. A kérdés tehát az, mi az az élelmiszerek, alapanyagok közül, ami hiányzik külföldön.

Most hagyjuk ki egy kicsit az örök klasszikus Túró Rudit, lássunk inkább pár más példát, amelyek között alighanem meglepő is lesz. A gyűjtés a Velvet.hu érdeme, és elsősorban a Németországban élő magyarok válaszai alapján született.

Íme, a dobogós helyezettek:

A fehér kenyér

A legtöbb szavazatot kiemelkedő többséggel a fehér kenyér kapta, Németországban ugyanis barna és félbarna kenyeret lehet csak látni a pékáruk között.

„Amikor anyukámék jönnek hozzánk Budapestről, az indulás előtt még jó meleg, frissen sült fehér kenyeret vadásznak a pékségben, ami még akkor is finom, ropogós, amikor a nyolc órás út végén az asztalunkra kerül.  Előfordul, hogy úgy, ahogy van, csupaszon betömjük, máskor meg csak kis zsírt kenünk rá és lila hagymát eszünk hozzá” – mesélte Karolina, aki két éve él kint.

Tehéntúró

Előkelő helyen végzett a darabos, morzsolható, de nem túl száraz állagú tehéntúró is, ami Németországban csak krémesített, kissé édes formában található meg.

Egy Freitalban élő magyar ennek a hiányától már arra vetemedett, hogy saját maga, házilag készíti el.

„Lehet köpködni, hogy miért jöttem Németországba, és menjek haza, ha nem tetszik valami, de én a Magyarországon megszokott, jól bevált túrót szeretem nyers formájában is, és süteményekhez is. Bizonyos receptekhez egyáltalán nem jó, ami itt kapható, úgyhogy mi annak örülünk mindig, ha valaki hoz egy-egy csomaggal otthonról, és ha huzamosabb ideig senki nem jön hozzánk, házi túrót szoktam készíteni.”

Tepertő és gesztenyemassza

A hozzászólók között nagyon sokan hiányolták a szárazkolbászt, a gesztenyemasszát, a háztartási kekszet, a darált kekszet, a pörkölt, sós szotyit, a tepertőt, és az igazi, piros színű őrölt pirospaprikát is.

Kapott szavazatot a tv paprika, a velő, a juhtúró, a fagyasztott, rántott csirkecomb, a sóska, a kakaós csiga, a kürtőskalács, a Piros arany, a gulyáskrém, a savanyított káposztalevél (töltött káposztához), a Negro, a Sport szelet, a Balaton szelet, a szaloncukor, a Győri édes kekszek és a hurka is.

(Fotó: hentesbolt.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply