Te visszaadnád, ha találnál több ezer eurót?

0

A kérdés egyszerre rémesen egyszerű és rendkívül bonyolult. Hiszen elviekben alighanem a legtöbb ember igennel felel, de mi történne akkor, ha egyik pillanatról a másikban tényleg ott tartanád a kezedben az elhagyott pénztárcát benne többhavi fizetéseddel? A kérdés nem költői, miként azt a mindenkilaci.hu is megírta Márk történetével.

„Egy külföldön élő ismerősünk hazafelé tartott az autópályán Németországban. Megállt pihenni, és betért az egyik benzinkút mosdójába. Nagy sietségében, és valószínűleg amiatt, hogy akkor már egy napja nem aludt, az övtáskáját, úgy ahogy volt, iratokkal és több ezer euró készpénzzel, ottfelejtette. (…)

Talán ő csodálkozott a legjobban, amikor órákkal később egy telefonhívást kapott. Az övtáskája sértetlenül várja a rendőrségen. Ugyanis egy magyar kamionos megtalálta, és leadta a benzinkút pultjánál, a pultosok pedig a rendőrségnek.

Amikor a barátunk elmesélte nekem ezt a történetet, nem akartam hinni a fülemnek. Tényleg vannak még ilyen emberek? Azonnal elkértem a becsületes megtaláló elérhetőségét” – írta az oldal szerzője.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

Aki aztán telefonon beszélgetett a becsületes megtalálóval, Márkkal, amiből egy nagyon érdekes interjú kerekedett ki. Ebből idézünk részleteket.

„Arra mindig is kíváncsi voltam, hogy milyen a külföldi élet. Igazából azt akartam megnézni, hogy tényleg több pénz van-e benne, hogy többet lehet-e ezzel keresni és félretenni. Január 9-én kezdtem, azóta uniózok.

Bár nem tudom, hogy ezt mennyire lehet annak nevezni, hiszen én főleg Németországba, Lengyelországba és a Benelux államokban járok, és kéthetes ciklusokban megyek haza. (…)

Ha nem szokod meg az első perctől kezdve ezt a vándor-batyus életmódot, akkor nem fog menni. Régen más volt, nem volt ennyire szabályozva ez az egész és nem voltunk ilyen sok városból kitiltva. (…)

Vannak pozitív és negatív dolgok is. Egy nagyon jó példa, hogy amikor Magyarországon megállít a rendőr, megkérdezi: na, uram, tudja, hogy miért állítottam meg? Igen, tudom. Mert teherautóval vagyok és meg akar büntetni. És biztos, hogy talál valami apróságot, ami neki a szemét szúrja.

Itt kint viszont tudják, hogy csak a dolgodat végzed, ha meg is állítanak, akár egy apró szabálytalanság miatt is, nem céljuk, hogy mindenképp megbüntessenek. Ez tetszik például.

Viszont úgy látom, hogy itt sokkal inkább megvannak egy munkahelyen a szintek, hogy ki hol áll a hierarchiában. Például amikor odavittem az övtáskát a benzinkúton a pultos lánynak, akkor csak nézett rám, hogy neki most ezzel mit kellene csinálni? Hiszen neki az a dolga, hogy a pénztárgépet kezelje.

Ami mégis pozitív, hogy simán otthagyhattam nála az övtáskát, eszébe sem jutott, hogy nincsen leplombálva, szóval akár nyugodtan kotorászhatna is benne.

Igazából már az is a véletlen műve volt, hogy éppen annál a benzinkútnál álltam meg. Pont ki kellett vennem egy félórás pihenőt. Két autohoff van, ahol meg szoktunk ilyenkor állni, ahol nyugodt környezet van, tiszták a mosdók és zuhanyzók, és ahol bolt is van.

Mivel volt még egy kis időm, gondoltam, most nem a szokásos helyen állok meg, hanem megyek még egy kicsit a következő állomásig. Ezért találtam meg az övtáskát. Lehet, hogy a sors akarta így.

Az is fura, hogy nem tudom mennyi ideje lehetett ott a táska, de előttem már valószínűleg többen is voltak a mosdóban, és valahogy senki nem vitte magával.

Bennem fel sem merült a gondolat, hogy ezt most elrakom. És az most mindegy, hogy magyaré volt, mert lehetett volna németé, szerbé vagy ukráné is. Bele kellett néznem, hogy megnézzem az iratokat, és láttam, hogy van benne pénz is.

Ennyi pénz nyilván mindenkinek jól jön, meg kell köpködni, hogy anyád-apád idejöjjön. A tulaj pedig örülhet, ha csak a fele előkerül, vagy az iratai meglesznek, legalább amiatt nem kell rohangálnia.

De valahogy itt bent nem éreztem azt, hogy szükségem lenne erre. És ne lepődj meg azon, amit mondok, de szerintem ebben az is benne van, amit már mondtam, hogy itt kint jól keresek.

Tudod mi a fura? Hogy egyébként ez a történet nagyon megosztja az embereket. Volt, aki azt mondta, hogy helyesen cselekedtem, de megkaptam azt is, hogy mit érdekelt engem ez az egész, vajon fordított esetben én visszakaptam volna, miért olyan hülye valaki, hogy elhagyja? Szerintem jól tettem, hogy visszaadtam.

Talán ez is abból adódik, hogy most itt kint dolgozom. Most már szeretnék én is az egyenes úton járni. Én is megcsináltam a magam hülyeségeit fiatalon, de már elegem volt belőle.

Azért is jöttem ki, hogy akkor most nézzük meg, lehet-e ezt az egészet becsületesen is csinálni. Lehet-e haladni azon a bizonyos sárga köves úton, amin Totó kutyáék is haladtak. Szóval most csak próbálom úgy élni az életemet, hogy a korábbi átlagomon egy kicsit javítsak. Próbálom kiegyenlíteni a számlát.”

Mondanunk sem kell, érdemes elolvasni a teljes beszélgetést, itt tehetitek meg.

Kalandot keresel, vagy jobb életre vágysz külföldön? Válogass álláslehetőségek közül itt!

(Fotó: pixabay.com/blickpixel)

Share.

About Author

Leave A Reply