Te tudod, mit csinál a párod a pénzével?

0

Tízmillióan tapogatóznak Nagy-Britanniában a sötétben abban a kérdésben, hogy a partnerük bankban tartja, vagy befekteti-e a megtakarításait. A helyzet ugyanis az, hogy a szigetországban élő házas és együtt élő párok negyedének fogalma nincs, mit csinál a párja a pénzével. Veled mi a helyzet?

Hiába osztják meg a britek mindennapi életük szinte minden részét a közösségi médiában, még a legközelebbi hozzátartozójuk előtt is szeretik titokban tartani (vagy véletlenül nem avatják őket be) a pénzügyeik részleteit.

Sokszor egymás számlaszámát sem tudják, aminek az a közvetlen következménye, hogy a házastárs hirtelen halála esetén az özvegy nem találja meg partnere vagyonát.

A bizalom nehéz ügy

A házasoknak csak egyötöde, de az élettársi kapcsolatban élőknek egyharmada titkolja az adatokat. Ugyanez az arány figyelhető meg a partner nyugdíjának részleteivel kapcsolatban is.

„A bizalom megalapozása nehéz lehet, különösen, ha a pénzügyekről van szó. Bármennyire is kínos, fontos, hogy a kommunikáció nyitott maradjon a pénzügyek tekintetében is” – hívta fel a figyelmet a Direct Line biztosító igazgatója.

„Szándékosan, vagy sem, ha a pénzügyeid részleteit elhallgatod a párod, vagy a közeli családtagjaid elől, az késleltetheti és jelentős költségekkel növelheti meg a közeli családtagjaid hozzáférését a pénzedhez halálod esetén” – tette hozzá Jane Morgan.

Milliók titokban

A GoCampare idei kutatása szerint nyolcból egy ember nyilatkozta, hogy partnere nem tudja mennyi a megtakarítása és 7 százalékuk ezt szándékosan tartja titokban. Átlagosan 10 685 fontot (kb. 3,9 millió forintot) tartanak titkos számlákon, de a britek egyötöde ennél többet, 25 000 fontot (9,1 millió forintot) rejt el a párja elől.

A pénzügyi titoktartás az új technológiákra is kiterjedt, a britek harmada nem adja meg a partnerének a telefonja PIN-kódját sem. És nem a titkos szerelmeslevelek miatt, hanem azért, hogy a banki adataikat titokban tartsák.

„Az egy dolog, hogy a párok külön tartják a megtakarításaikat, de az már nagyon más, hogy aktívan rejtsenek el pénzt a szeretteik elől. Miközben mindenkinek, aki ezt teszi, megvan a saját oka erre. Egy titkos vészhelyzeti megtakarítás nem is olyan rossz dolog, ha van” – vélte a GoCompare jogtanácsosa.

„Különösen igaz ez akkor, ha az együttélés során a pénzügyek összefonódnak. Ilyenkor egy szakítás vagy válás keményen érintheti a pénztárcát” – tette hozzá Georgie Frost.

A kutatás tanulsága az, hogy észrevegyük azt a hosszútávú változást, ahogy az emberek, különösen a nők, már kontrollálni akarják a pénzügyi helyzetüket egy párkapcsolaton belül is, nem úgy, mint korábban.

Így mentheti meg az életed a pulzusszámlálás

(Fotó: pixabay.com/nattanan23)

Share.

About Author

Leave A Reply