Te is rosszul kened be magad naptejjel?

0

A fényvédőket használók kevesebb, mint a fele napvédelmet kapják, mint amennyire számítanak, nem csoda, hogy a tudósok sokkal magasabb faktorszámú naptejek használatát javasolják a bőrrák elkerülésére. Ráadásul ebben az esetben nem is a gyártók a hunyók.

A szokatlanul meleg nyár arra ösztönözte a szakembereket, hogy megvizsgálták, jól használják-e az emberek a naptejeket. A végeredmény az lett, hogy a többség a szükségesnél (és a gyártók által ajánlottnál) sokkal vékonyabban keni fel. Így viszont még a leghatásosabb naptejek használata mellett is megnő a bőrrák kockázata. Ráadásul az 50 faktoros naptejnél csak a várt védelem 40 százalékát mérték.

„Ez a kutatás azt mutatta meg, hogy az, ahogyan az emberek a naptejeket használják, meghatározó szerepet játszik alkalmazásuk hatékonyságában” – mondta a brit Independentnek a kutatást vezető biológus, Anthony Young.

Ami elgondolkodtató, hogy a megfelelő faktorszámú védelem eléréséhez szükséges mennyiségnek átlagosan csupán 20-60 százalékát alkalmazzuk. A helyes módszer a „teáskanál-szabály” lenne.

Ez azt jelenti, hogy a megfelelő vastagsághoz fél teáskanálnyit kellene kennünk a karjainkra, az arcra és a nyakra, valamint egy teáskanálnyit a lábakra, a mellkasra és a hátra.

A kísérlet

A kísérlet során 16 fehér bőrű jelentkezőt tettek ki ultraviola-sugárzásnak. Csoportokba osztották őket, majd különböző faktorszámú naptejeket kentek rájuk eltérő vastagságban.

Ezt követően megvizsgálták a bőrminták DNS-ének sérüléseit. A következtetés? „Ez a kutatás jól mutatja, miért kell 30 faktoros, vagy annál magasabb faktorszámú naptejet választani” – nyilatkozta Nina Goad, a Brit Bőrgyógyászok Szövetségének tagja, aki egyébként nem volt érdekelt a kutatásban.

Az elmélet és a gyakorlat

„Elméletben már egy 15 faktoros krém is megfelelne, de a valóságban szükség van magasabb faktorszámú védelemre” – tette hozzá a szakember, aki szerint nem elég a naptej, a ruházattal és az árnyékkal is rá kell segítenünk a napvédelemre.

„Külön oda kell figyelni, hogy ne hagyjunk ki bőrfelületeket és ne kenjük fel túl vékonyan sem a krémet” – hangsúlyozta Nina Goad.

Annál is inkább, mert a bőrrákos esetek száma minden országban növekszik. Anthony Young professzor szerint szükség lenne egy egészségügyi kampányra is, mely megtanítaná az embereknek, hogyan alkalmazzák biztonságosan a naptejeket.

A pezsgőt is kinyírhatja a klímaváltozás

(Fotó: pixabay.com/gregorykirkjohnson)

Share.

About Author

Leave A Reply