Te itthon maradnál, ha nem kellene szja-t fizetned?

0

A lengyelek ugyanis úgy gondolták, ha a 26 év alattiaknak a jövőben nem kell személyijövedelemadót fizetniük, akkor nem mennek külföldre. A napokban megszavazott döntés 2 millió fiatalt érint, augusztus elején lép hatályba, igaz, még a szenátusnak és az államfőnek is jóvá kell hagynia.

A munkaviszony, illetve a megbízási szerződés alapján kifizetett jövedelem utáni, jelenleg 18 százalékos adó befizetése alól a 26 év alattiak a 85,5 ezer zlotyt (mintegy 6,5 millió forint) meg nem haladó évi kereset esetében mentesülnek. A küszöböt meghaladó jövedelem az általánosan érvényes adószabályok alá esik majd.

A munkavállaló fiatalok továbbra is kötelesek a társadalombiztosítási járulékokat befizetni. Becslések szerint az új szabályok évi 2,45 milliárd zloty (186 milliárd forint) bevételkiesést jelentenek az államháztartásnak.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

Mateusz Morawiecki kormányfő a parlamenti vita során a fiatalok munkapiaci esélyeinek növelését nevezte a módosítás fő céljának. „Óriási veszteségnek” nevezte, hogy az utóbbi években mintegy 1,7 millió fiatal lengyel ment külföldre munkát vállalni.

Az új adószabály egy csomag része, melyben július 1-jétől családi bevételtől függetlenül, minden 18 éven aluli gyermekre kiterjesztették az 500+ nevű, havi 500 zlotys (36 ezer forintos) támogatással járó családtámogatási programot. A járulékot négy nap alatt, csütörtökig több mint 1,3 millióan kérvényezték a 3,2 millió újonnan jogosult személy közül.

Május elején a minimálnyugdíj összegének megfelelő, 1100 zlotyt (mintegy 81 ezer forint) érő plusznyugdíjakat fizették ki – írta az MTI.

Mivel lehetne valójában itthon tartani a fiatalokat? Mit tudunk a határátkelésről és a visszaköltözésről? Hallgasd meg az alábbi podcastot!

Share.

About Author

Leave A Reply