Te is ingyen tanulhatsz Grönlandon

0

Noha Grönland a legnagyobb sziget a világon, nyolcvan százalékát jég borítja és alig 57 ezer ember él rajta. Viszont van saját egyeteme a fővárosban, Nuukban. És igen, akár mi, magyarok is mehetünk oda tanulni, méghozzá ingyen.

A hivatalosan Ilisimatusarfik névre hallgató felsőoktatási intézményt (melyet egyszerűbben Grönlandi Egyetemnek is szoktak hívni) még 1987-ben alapították.

Összesen négy intézet található benne (Institute of Learning, Institute of Nursing & Health Science, Institute of Social Science, Economics & Journalism, Institute of Culture, Language & History), összesen 14 állandó oktató és 21 irodista.

Nem meglepő módon főként külföldiekre építenek, az oktatás (a szállás- és utazási költségeket leszámítva) ingyenes az európaiaknak és az amerikaiaknak is (a sziget földrajzilag Amerikához tartozik, lakosai viszont európai polgárok).

Gyere és csatlakozz a Határátkelőhöz az Instagramon is – mert neked és nekünk is jó!

Grönland hivatalos nyelve a grönlandi, a kurzusok viszont felvehetők angolul (megfelelő igazolással vagy nyelvvizsgával). A 14 teljes állású oktató nem jelenti azt, hogy csak ennyien vannak: a legtöbb órát óraadók tartják.

Tavaly 650-en tanultak az egyetemen, nagyrészt helyiek. Viszont a helyiek nagy része így is inkább Dániában tanul tovább – írja az Index.

A tanév két szemeszterből áll, az Ilisimatusarfik tagja az európai kreditelismertetési rendszernek és az Erasmus+ programnak, akár azzal is ki lehet menni oda tanulni. Az osztályozás viszont amerikai rendszerben folyik, a legrosszabb jegy az F, a legjobb az A.

(Fotó: uni.gl)

Share.

About Author

Leave A Reply