Tartózkodási engedély Svájcban

0

Tartózkodási engedély Svájcban – erre eleve azért van ugye szükség, mert Svájc nem tagja az Európai Uniónak, éppen ezért a helyzetünk kissé bonyolultabb, mintha egy tagállamot választanánk. Lássuk, hogyan intézhetjük el a dolgot!

Két lehetőség van arra, hogy tartózkodási engedélyhez jussunk. Vagy a cég vállalja fel az ügyintézést, vagy a kezünkben lévő munkaszerződéssel, és a lakásbérleti szerződéssel, az okmányainkkal és egy fotóval mi magunk besétálunk a helyi önkormányzathoz és beadjuk az igényünket.

A betegbiztosítást általában csak akkor kérik, amikor már megérkezett a várva várt papír. Az ügyintézés általában 4-5 hetet vesz igénybe.

Tartózkodási engedély Svájcban – milyet kaphatunk?

No, ez az a kérdés, ami szintén változó.

90 napos engedély – ezt csak a cég kérheti ki, és max. 90 napot lehet az országban dolgozni (ebben az esetben semmilyen dokumentumra nincs szükség). Ezt elég kevés cég alkalmazza, pedig 2 perc alatt az interneten elintézhető. Ezek után már rugalmasabb a további ügyintézés.

L – 91 naptól 365 napig – (ehhez már kérik a fentieket). Manapság általában ezt a típust preferálják.

B – egytől öt évig tartó itt tartózkodásra jogosít (ilyet elsőre általában csak hiányszakmában dolgozóknak adnak, vagy nagy –nagy szerencsével). Ahogy korábban írtam sok függ melyik kantonban élünk.

C – 10 év után adnak (ez már tulajdonképp a végleges letelepedési engedély, állampolgárság nélkül). Az állampolgársághoz 12 év szükséges. Ezen belül megszabja a kanton és az önkormányzat is, hogy ők mennyihez ragaszkodnak.

Lakáskeresés Svájcban – hasznos infók

Tartózkodási engedély Svájcban – szociális juttatások

Természetesen, ha megkötöttük a betegbiztosítást, akkor jár az egészségügyi ellátás (szerződés szerint). Az országba érkezvén 90 napig él az otthoni biztosítás, ha kiváltottuk az európai egészségbiztosítási kártyát (ingyenes).

Ha elveszítettük a munkánkat, akkor 1 év munkaviszony után jár a munkanélküli segély. A családi pótlék gyermekenként 20-250 frank / hó.

Amennyiben itt születik a baba, és volt előtte szolgálati időnk, akkor szülési szabadság is jár. Ez cca. 4 hónap, és a munkabér 80 %-t százalékát zsebelhetjük be.

Tartózkodási engedély Svájcban – hasznos linkek

Migrációs Hivatal

Ch.ch

Statisztikai Hivatal

Álláskeresés Svájcban – papírügyek és hasznos linkek

(Fotó: SvájciS(CH)apka)

Share.

About Author

Leave A Reply