Tanítsuk magyarul a gyereket külföldön?

0

A kérdésre a legtöbben nyilván igennel válaszolnak, ebben az esetben is marad viszont még nyitott kérdés, nem is kevés. A Hollandokk segítségével lássuk, mire számítsunk, ha gyerekkel költözünk Hollandiába!

„Hollandia a családalapítás szempontjából például igazi fekete pályás terep: az egészségügyi vizsgálatok, a várandósság, a szüléshez való hozzáállás és a munkahelyre való visszatérés, a családi feladatok leosztása, de még a bölcsődei ellátás is teljesen szokatlan a Magyarországról jövőknek.

Higgadtságra, jó elemzőképességre, nyitottságra és rugalmasságra lesz szükségünk, ha jó döntéseket szeretnénk hozni az itteni rendszerben is.

… És amikor már épp megvolnánk ezzel is, jön az egész életminőségre, családi kapcsolatokra, a kommunikáció színvonalára kiható hatalmas kérdés: tanítsuk-e a gyereket magyarul, s ha igen, hogyan tehetjük azt a leghatékonyabb módon.

Külföldre húz a zsebed? Keress hozzá állást könnyen, gyorsan itt!

A trendek sokat változtak az elmúlt évszázadban, de az előző generációhoz képest is. Az oktatási rendszerekben egyszer az anyanyelv támogatására, másszor a hivatalos országnyelvre helyezik a hangsúlyt.

Mivel a holland nem a legnagyobb világnyelv, vélhetően nem sokan tanultuk hobbiból már az „előző életünkben” is, így hát a legtöbb szülőnek éppúgy meg kell küzdenie vele, mint a csemetéiknek.

S ha már így alakult, ebben a csodálatos, több generációt érintő folyamatban kölcsönösen segíthetjük, bátoríthatjuk, erősíthetjük egymást.

A hollandiai iskolarendszerben nem fenyeget különösebben az a veszély, hogy a gyerek nem tud majd megtanulni hollandul, és az angolt sem kell különösebben erőltetni otthon, mert az iskolai nyelvoktatás kitűnő, és eljön az általános iskolában annak is az ideje.

Nem mindegy azonban, hogy hány nyelvet tud a gyermek a korának megfelelő színvonalon használni. Ahol elhanyagolják az anyanyelvet, ott esetleg egyet sem, és később már nehezebb lesz bepótolni a lemaradást.

Az igazi többnyelvűséget azonban tudatosan és következetesen, otthoni anyanyelvhasználattal nagyon jó színvonalon lehet tartani, és ez óriási előnyt jelent majd a gyermekeinknek is: a rugalmas látásmódhoz, a jó szociális képességekhez, végső soron a világban való boldoguláshoz is remek útravalót kapnak vele. Kár ennél kevesebbel beérni!

Persze vannak ennél jóval pepitább helyzetek is: van, hogy az angol az otthoni kommunikáció nyelve, hogy a szülők is különböző anyanyelvűek, ráadásul Hollandia csak átmeneti ország a család életében.”

A teljes posztot elolvashatjátok a Hollandokkon ide kattintva.

Share.

About Author

Leave A Reply