Támad az eikenprocessierupsvlinder!

0

Noha elsőre leginkább valamilyen ZS-kategóriás sci-fi földönkívüli lényeinek hangzanak, az eikenprocessierupsvlinder messze nem az, olyannyira, hogy elárasztotta Hollandiát, nem kevés gondot okozva – számolt be a Hollandokk.

„Míg Magyarországot hol a Balkánról felfelé vándorló poloskák, hol pedig a szúnyoginvázió tartja lázban, addig Hollandiában is bőven jut viszketésből, csak teljesen más okból kifolyólag.

Azaz, mégsem teljesen más, hiszen itt is elsősorban a klímaváltozás a ludas, és a búcsújáró lepke (Thaumetopoea processionea), hollandul eikenprocessierupsvlinder pont ezt szereti (a rups hernyót, a vlinder lepkét jelent, és a név jól mutatja, hogy az állat a hernyójáról hírhedtebb, mint a pár napig élő, kifejlett éjjeli lepkéről).

Az egyre melegebb nyarak mellett a hernyó inváziót az is okozza, hogy természetes ellenségeik – a darazsak és legyek – száma lecsökkent.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

A lepkefaj korábban csak Limburgban, Brabantban és Gelderlandban bukkant fel, de az utóbbi évtizedben egész Hollandia területén megszaporodtak. A szakértők szerint a száraz tavaszok miatt terjedtek el északabbra, Németországban és Hollandiában is. (…)

Az utóbbi nyárias napokban kimondottan sokat hallunk róluk a hírekből és a lakossági panaszok miatt. A legtöbb strandon kinn áll a figyelmeztetés, ha a fertőzött fákról még nem sikerült eltávolítani a hernyófészkeket.

Fontos, hogy a hernyókat semmilyen vegyszerrel nem szabad irtani, mert ezzel a többi ártalmatlan lepkefajt is kipusztítanánk, valamint a velük táplálkozó madarakat is.

Természetes ellenségei, a néhány darázs- és poloskafaj, valamint egyes cinkefajok is szívesen fogyasztják.

A széncinegéknek (hollandul koolmees) például jó évük van, ők imádják a búcsújáró lepke hernyóját, igaz, előtte „meghámozzák” kicsit: először nekicsapják a fának, hogy lepotyogjanak a szőrei, és csak utána nyelik le.”

A teljes posztot itt találjátok, nagyon érdekes, olvassátok el!

Holland álom, magyar álom

Share.

About Author

Leave A Reply