„Takarodjatok vissza Németországba!”

0

Vajon hogyan élik meg az Egyesült Királyságban élő európai uniós állampolgárok ezeket a heteket? Mit gondolnak a Brexit körül kialakult hangulatról? Minisorozatunkban olyanok szólalnak meg, akik nehezen alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez.

Az eredetileg dublini Caitriona O’Kelly a Deutsche Bank egyik londoni fiókjában dolgozott a Brexit-referendum idején. Azt mesélte, hogy a népszavazást követő nap reggelén látott egy fotót, amin a bank falára valaki azt fújta fel: „Takarodjatok vissza Németországba!”.

Mire ő megérkeztek a munkába, a feliratot már eltávolították, de nem ez volt az egyetlen incidens: „Egy ír barátom gyerekének az iskolában azt mondták, ’miért nem húztok vissza a picsába Írországba?’”.

„Nagy-Britanniában teljesen rendben lévő lett rasszista megjegyzéseket tenni. Az emberek úgy érezték, kinyílt Pandora szelencéje és kimondhatnak olyasmit, amit korábban nem, mert társadalmilag nem volt elfogadható” – vélte Caitriona.

Szerinte a Brexit olyan „mélyen megbúvó, rejtett feszültségeket hozott felszínre, melyekről korábban nem is gondolták volna, hogy jelen vannak. Ma is ott vannak. Nem arról van szó, hogy az emberek kieresztették a gőzt. A feszültség ma is jelen van”.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Számára is a Brexit jelentett egyfajta katalizátort a távozásról szóló döntésben. Gyermeke született és egyedülálló anyaként egyébként is jól jött a szülői támogatás – ezzel együtt a népszavazás meghatározó pillanat volt a számára.

„Úgy két héttel előtte már egyre inkább úgy tűnt, hogy ez lehet a vége. Én nem tartozom azok közé, akik soha nem gondolták volna, hogy megtörténhet” – mondta, hozzátéve, hogy ezzel együtt sokkolta, amikor a népszavazás másnapján egy olyan országban ébredt, amely egy idő múlva nem lesz már az Európai Unió tagja.

Erősen hisz az Európai Unió fontosságában és szerepében az európai stabilitás és az észak-ír béke fenntartásában. „Nehéz volt felfogni, hogy egy voltaképpen rasszista országban élek. Szerintem sok ír és külföldi számára az első reakció az volt, hogy már nem látnak itt szívesen” – emlékezett vissza.

„Nagyon örülök, hogy elhagytam az Egyesült Királyságot, mert egyáltalán nem kizárt, hogy ez az egész valami konfliktusban, társadalmi fellángolásban, zavargásokban végződik majd” – indokolta, miért nem sajnálja, hogy hazaköltözött.

Egy újabb népszavazás pedig egy „nagyon-nagyon ronda helyzetet” okozhatna szerinte.

„Ez az ország nem az, aminek gondoltam”

Share.

About Author

Leave A Reply