Szülni a határon túl

0

Ma egy (nagyon) régi ismerős tér vissza, hiszen Fanni szinte napra pontosan 5 évvel ezelőtt írt először ide, a blogra. Akkor még Hollandiából egyetemistaként jelentkezett (az írásokat itt, itt és itt találjátok), azóta elég sok minden történt vele. Az útja Ausztriáig vezetett, ahol egyesületet is alapított. A mai (Krisztával közösen írt) posztja nem az elmúlt évek összegzése, hanem egy nagyon izgalmas, a magyar sajtóban talán nem túlságosan ismert jelenségről szól, arról, milyen sok magyar nő jár Ausztriába szülni. A személyes tapasztalatokon alapuló posztot elolvasva elég egyértelmű lesz, miért. (A képeket köszönöm nekik.)

„Hogy miért lépi át valaki a határt és hagyja el szülőföldjét? Sok magyarázat van. Valaki új életet szeretne kezdeni, hajtja a vágy, a kihívás, vagy csak a jobb élet reménye, és van, aki 3-5 napra tervez. Hogy kik ők és mit szeretnének a határon túl? Ők azok a nők, akik Ausztriába „csak” szülni mennek.

Ahogy a határ menti magyar városokban dübörög a szépészeti és egészségügyi turizmus, az osztrák humánus egészségügyet is számos magyar nő választja pár nap erejéig. Érdekes típusa ez a határátkelésnek, de működik. Hogy miért? Nyilván a jobb kórházi ellátás kedvéért.

Két évvel ezelőtt született itt Bécsben a kislányom. A terhesség korai szakaszában már kórházat kellett választanom, ahova bejelentkeztem és ezzel kvázi ágyat foglaltam magamnak a szülés kiírt dátumára. Időben kell lépni, mert mint valami szuper koncertre, igen csak hamar fogynak a helyek.

Választási lehetőségek

A kötelező orvosi vizsgálatok aránya kb. fele az otthoninak, az elején havonta egyszer, utána már csak ritkábban lát a nőgyógyász. Természetesen a kötelező szűrések itt is megvannak.

A leendő anyukáknak 4 választási lehetőségük van, hogy hol szeretnének szülni: privát kórházban, államiban, egy speciális születésházban vagy a saját otthonukban.

A privát kórház, mint mindenhol, itt is egyéni biztosításhoz és pénztárcához kötött, legtöbbször orvost is választhat, aki szeretne. Mivel a Bécsben székelő nagy nemzetközi cégek alkalmazottai és azok családtagjai gyakran juttatásként kapják meg ezt az átlagon felüli ellátást, ezért nem ritka, hogy az ember itt több más nyelven beszélővel találkozik, mint osztrákkal.

Ausztriai munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A nagy átlag azonban itt is, akár csak Magyarországon, az állami ellátásra esküszik. Attól függően, hogy természetes úton vagy császármetszéssel jött világra egy kisbaba, 3-5 napig kell az anyukának és a babának az intézményben maradnia.

A várandósság ideje

Én a terhesség első szakaszában választottam magamnak kórházat. A bejelentkezés után a fontosabb vizsgálatok, mint pl. a Down-szűrés vagy a 18-21. heti genetikai ultrahang is itt történik akár térítésmentesen.

Innentől ha bármi gond van a terhesség szakaszában, pl. magas vérnyomás, vagy hasonló kockázati tényezők, akkor a választott kórházba kell megjelenni. Bármelyik állami kórházban jártam itt Bécsben, vagy hallottam róluk, mindegyik vetekszik a magyar privátok egyikével.

A szülés

S míg Magyarországon egy egész lakásnyi holmit kell magaddal vinned, itt elég, ha a piperecucc nálad van. Minden a rendelkezésre áll a tisztasági és szoptatási betéttől kezdve a babaruháig és nedves törlőkendőig, tehát nem csak az anyának, hanem a babának is.

A kórterem és a fürdőszoba tökéletesen felszerelt és szülés után minden segítséget megadnak a kezdő anyukának, szoptatási tanácsadás, szülés utáni helyreállító torna, speciális eseteknél szakértőt, gyógytornászt is igénybe lehet venni.

A baba (ha nem éppen koraszülött), akkor az első pillanattól kezdve az anyával lehet. Ráadásul ha valaki természetes úton, komplikációmentesen szült, akkor megadják a lehetőségét, hogy pár órával a szülés után akár haza is sétálhat az újszülöttel, s a bábák a következő napokban az otthonukban látogatják meg őket, hogy megfelelő ellátást biztosítsanak a babának és a mamának.

A kórházi koszt

Ha ez eddig még nem lett volna elég, akkor elmondom azt is, hogy minden nap 2-3 menü közül lehet választani. A képet saját magam készítettem Bécs egyik egyetemi kórházának szülészetén.

Az aznapi kórházi ebéd paradicsomkrémleves, párolt tengeri hal lecsós szósszal, főtt krumplival és friss salátával, desszertnek túrós-sárgabarackos batyu leveles tésztából és egy kancsónyi frissen elkészített gyümölcstea csőrös pohárból (fekve iváshoz).

Mindez az ágyamhoz szervírozva, egy olyan polcra, amit az ágyhoz lehet passzintani, hogy fekve is könnyedén meg tudjam enni. Egy szavam nem lehet, azt hiszem…

A környezetemben eddig csak pozitív tapasztalatokat hallottam mindenkitől. Itt nincs olyan, hogy rossz kórház és rossz szülészet – igaziból nem is lehet mellényúlni.

És borítékot sem kell adni ahhoz, hogy jól bánjanak az emberrel, sőt, a kórház a honlapján kéri, hogy ilyennel senkinek ne jusson eszébe zavarba hozni a dolgozóikat. Mindez pár kilométerre a magyar határtól… hát van még mit tanulnunk…

Születésház vagy otthonszülés?

Persze Ausztriában is vannak olyan anyukák, akik a steril kórházi környezet helyett az otthon meghittségét választják életük e nagy napjára, és Bécsben lehetőség van arra is, hogy egy speciális születésházban adjanak életet gyermekeiknek.

Itt ún. Hebamme-k (szakképzett szülésznők) segítenek a szülésnél, akik a terhességet végigkövetik, és rendkívül szigorú szabályok alapján döntik el, hogy kit vállalnak.

Ergo, itt csak tökéletesen egészséges anyukákat és babákat várnak, olyanokat, akiknek a terhességük ideje alatt semmi probléma nem volt. Nyugodt környezetet biztosítanak a párnak, vajúdhatnak kádban, labdán fájdalomcsillapítók és szülést gyorsító szerek nélkül.

Ez egy olyan hely, amit évekkel ezelőtt Geréb Ágnes is megálmodott, és amiért sokan a határokon innen is túl, akár 2-3 órát az autóban vajúdva is képesek vállalni a kockázatot.

Ezekről a Bécsben szülő nőkről nem ír az újság, róluk nincs szó egyetlen magyar kereskedelmi tévé népszerű esti műsorában sem, pedig a születésház bábái szerint számuk évek óta jelentős.

S persze Ausztriában is vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy az otthonuk számukra az egyetlen hely, ahol a gyermeküknek háborítatlan körülmények között életet tudnak adni.

Bár ők az összes szülés 1,5%-át teszik csak ki, maximális segítségre számíthatnak minden tekintetben. Az egészségügyi minisztérium a saját honlapján részletesen és közérthetően vázolja ennek a fajta szülésnek is a lehetőségeit.

Nem ijesztget, nem fenyeget, csak tájékoztat: arról, hogy a terhesség alatt mennyiszer kell egészségügyi kontrollra menni, arról, hogy milyen szakember jelenléte szükséges, és milyen feltételeknek kell eleget tenni, hogy mindenki biztonságban legyen. Átlátható és korrekt, ahogy itt Ausztriában a dolgok nagy többsége. És nem is ragozzák ezt itt túl.

A osztrák egészségügyben dolgozók megszokták a sok magyar jelenlétét, és a legtöbb helyen már az sem probléma, ha a „betegek” nem beszélnek németül, vagy angolul, hiszen nagyon sok a magyar nővér és orvos ezeken a helyeken.

És hogy megéri-e erre a pár (sorsfordító) napra elhagyni Magyarországot? Akik eddig ezt tették, csak bólogatnak…”

Fannitól többet oldalán a Lean in Femspace-en olvashattok.

Mi nem jó Ausztriában?

Share.

About Author

Leave A Reply