„Most született meg az unokám, eddig csak Skype-on láttam”

0

Olaszország-szindróma – ez a fajta betegség jelent meg az elmúlt években a román egészségügyben. A román oktatási minisztérium felmérése szerint legalább százezer olyan diák van az iskolarendszerben, akinek a szülei külföldön dolgoznak. Maga a szindróma olyan pszichés állapot, amely a gyereket és az édesanyát egyaránt sújtja.

Sokaknak az anya csak egy kép és egy hang lett a monitoron, ölelés és valódi kontaktus nélkül. Nem csoda, hogy tanulási zavaraik lesznek, pszichés problémák adódnak náluk.

Egy Geta nevű hölgy is hasonló cipőben jár.

„Most született meg az unokám, eddig csak Skype-on láttam. Nem voltam a lányom mellett, amikor szült, és nem leszek ott, amikor az unokám elindul, vagy kimondja az első szavakat. Ahelyett, hogy őt pelenkáznám, egy idős nőt teszek tisztába naponta. Az otthoni elszalasztott pillanatokat soha nem tudom bepótolni” – mesélt olaszországi munkájáról egy bukaresti napilapnak.

Geta, ahogy számos cselédtársa, minden este telesírja a párnáját a sötét cselédszobában, amikor senki sem látja.

A kint dolgozó anyák tünetei egyébként drasztikusabbak: a monoton környezet, a gondozottal kapcsolatos problémák felerősítik rossz érzéseiket. Az pedig szinte természetes a cselédeknél, hogy rendkívül instabil érzelmi állapotban vannak, liftezve a jókedv és a mély depresszió között.

Az mno.hu egy olyan dokumentumfilmről is beszámol, ahol megszólal egy olyan középkorú hölgy is, akinek a haldokló édesanyja gondozását másra kellett bíznia, mert nem tudta otthagyni olaszországi munkahelyét.

Videóban búcsúzott el tőle, és a temetésen is csak úgy tudott részt venni, hogy már a ceremónia estéjén repülőre kellett ülnie, mert másnap szükség volt a munkájára. Az eset életre szóló lelkifurdalást okozott nála.

Catalin Luca moldvai pszichológus szerint a nőknek feloldhatatlan belső konfliktust okoz, hogy magukra hagyták szeretteiket.

(Fotó: flickr.com/Mark Evans)

Share.

About Author

Leave A Reply