A születés élménye és az osztrák egészségügy

0

A Mammy Ausztria blogon egy várandósság folyamatát követhettük végig (amíg a szerző aktív volt), és az is kiderült, milyen élmény életet adni egy osztrák kórházban és milyen utána az első ügyintézés!

„A műtőben elszállt minden félelmem, ahogy láttam ezt a nem kevés, kb. 12-16 fős csapatot. Minden egyes tagja nyugtatgatott, simogatta a fejem, beszélt hozzám, így tényleg tudtam, hogy jó kezekben vagyunk.

Kisbabám egy laza 24 órás tortúra után, március elsején este jött a világra. Szerencsére épségben, egészségben. 🙂

A kórházban tényleg mindennel elláttak. Volt saját szekrényem telepakolva törölközőkkel, hálóingekkel, papucsokkal, mindennel, amire egy friss anyukának szüksége lehet. Külön tusolóm, mosdóm volt. Az étel minősége kifogástalan volt, reggeli svédasztalosan, ebéd-vacsora tálalva kis menükártyákkal.

A szülés utáni napok is békében, szeretetben teltek. Mindenki segített, hogy összeszokjunk a babámmal. Bármikor mehettem a kérdéseimmel, 3 óránként ellenőrizték, hogy rendben evett-e a kislegény, van e elég tejem, a szoptatási praktikákra megtanítottak, valamint hogy alapvetően, hogyan lássuk el a babákat.

Összegezve amellett, hogy életem legcsodásabb élményében volt részem, boldog vagyok, hogy egy ilyen szuper helyen élhettem mindezt át és csak pozitív emlékekkel térhettem haza. Nem tudok elég hálás lenni mindazoknak, akik ezt lehetővé tették nekem.

Ügyintézés az első héten

Valahol a kórház azonnal intézi a papírokat, valahol elmondja külön egy szociális munkás ennek a módját. Nálunk az utóbbi volt. Egy hölgy jött az információs papírokkal és elmagyarázta, hogy mit hogyan intézzünk.

Így hétfőn be is mentünk mind a hárman a Stadsamtba (nem házastársak esetén ha az apa nevét szeretnénk adni a babának, akkor az apának is jelen kell lenni és az anyakönyvvezető előtt apasági elismerő nyilatkozatot tenni), leadtuk a papírokat (anyakönyvi kivonatok, meldezettelek, útlevelek).

Azonnal ki is töltették velünk a baba meldezettelét is attól függetlenül, hogy máshol lakunk, majd rákérdeztek, hogy szeretném e azonnal a gyerek anmeldungbescheinigung-ját is megigényelni, természetesen igent mondtam, mert így egy helyen el lett intézve az összes papírja.

A Stadsamt után jött azonnal a krankenkassa. Ott a betegbiztosítási számát kérvényeztem meg, valamint leadtuk a wochengeldhez a császármetszésről az igazolást.

Tudni kell, ha valaki császármetszéssel szül Ausztriában, akkor a wochengeldet a szokásos 8 hét helyett 12 hétig kapja a kismama, viszont ha ehhez még hozzájön az, hogy a kiírt születési dátum előtt jön a baba császárral a világra, akkor ez 16 hétre módosul.

A papírok mellett az első hétben kell a gyerekorvoshoz is bejelentkezni.”

Érthető okokból ez a bejegyzés két posztból áll, ebből az elsőt ide kattintva érhetitek el, a másodikat pedig itt. Megéri, ne hagyjátok ki!

(A poszt először a Határátkelő blog ajánlójában jelent meg 2014 márciusában.)

Share.

About Author

Leave A Reply