Szülés Magyarországon és Hollandiában

0

Nyilván minden országban azt gondolják, hogy az a normális, ahogyan ott szokás a szülés. Aztán persze amikor külföldön mást tapasztal az ember, mint például Hollandiában Vera, akkor jön a meglepetés.

„Nem fogok választani melyik a jobb. Viszont beszélgettem sok nővel az itteni élményeiről szülés- terhesgondozással kapcsolatban, néhányat megosztok, ezek alapján mindenki el tudja dönteni számára melyik a vonzóbb.

Jöjjön elsőként Anna története, akiknek van összehasonlítási alapjuk, mivel végigcsinálták ezt Magyarországon és Hollandiában is.

2011-ben terhes lettem a kislányommal (tervezett baba). Hollandiában a terhesgondozás és a szülés egész más, mint otthon. Hagynak mindent a saját ütemében történni, nincs annyi vizsgálat.

Először a háziorvoshoz kell menni a 7. hétben, aki hivatalosan is megállapítja a terhességet. Utána már csak a szülésznőhöz kell 2-3 hetente, majd hetente járni. Ő hasonló itt, mint otthon a védőnő csak ő vezeti le a szülést is.

Nem csinál ultrahangot, viszont van három kötelező vérvizsgálat (egy komplett és kettő ujjbegyből) és mér vérnyomást, súlyt, pocak térfogatot néz és kitapintja a baba fekvését, meghallgatja a szívverését.

Emellett kérhető a 12 hetes nyaki redő vizsgálata, ami egy vérvételből s egy ultrahangból áll. Ezt a kórházban csinálják és nem kötelező, mert vannak vallások, amik tiltják, így ezt is szem előtt tartják.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Én kórházi szülést választottam, mert idegenkedtem az otthonszüléstől és biztonságosabbnak tartottam a kórházat. Mivel az első baba „gyorsan” megszületett (még otthon) ezért a szülésznő azt ajánlotta, hogy rendeljünk szülőágyat, mert nem biztos, hogy lesz idő a kórházba menni.

Ezt az ágyat a biztosító állta, nem kötöttünk plusz biztosítást. Mikor megindultak a fájások, felhívtam a szülésznőt, aki kijött, megvizsgált, mondta, hogy még várjunk, ezzel hazament.

Éjjel 11-kor 2 perces erős fájásokkal újra felhívtam és akkor bementünk az ő kocsijával a kórházba, ahol már vártak. Kaptunk egy külön szobát tusolóval. Mondták, hogy zuhanyozzak le addig, amíg csak akarok. Megkérdezték, mit szeretnénk inni. Apa kapott kávét én pedig egy ásványvizet.

Aki már szült Magyarországon, az tudja, ott mi az ilyenkor szokásos eljárás (előkészítés, egyebek). Nos, itt semmi ilyesmi nincs! Hajnali 3 körül burkot repesztettek és tolófájások közepette is küldtek volna tusolni.

Mivel nem vagy kipányvázva szülés közben, nyugodtan mozoghatsz, ahogy neked kényelmes – apára is figyelnek – és a szülésnél sem siettetnek. Az egész barátságosabb: csak te, apa, egy babás nővér és egy szülésznő van a szülőszobában.

Minden gép és gyógyszer oda van készítve, de csak akkor adják ha valóban kell. A szülésznő nem csinálhat gátmetszést.

Miután megszületett a baba nem vitték el, hanem még ott a szobában megvizsgálták. Érdekes volt, hogy itt nem mérik meg, hogy hány centi, néztek is rám nagy szemekkel, amikor megkérdeztem.

Természetesen gyorsan kerestek egy centit és megmérték. Mivel minden komplikáció nélkül ment, ezért még 2,5 órával a szülés után már itthon is voltunk.

Sokkal nyugodtabb és barátságosabb volt az egész, mint Magyarországon.
Négy héttel később van még egy kontroll a szülésznőnél, de csak a gátvarratot nézi meg és kérdezget, plusz beszél veled a fogamzásgátlásról. Szülési szabi 16 hét, ebből 4 hét a szülés előtt és 12 hét utána.

Anyakönyvezéskor kapsz egy nemzetközi és egy holland szülési anyakönyvi kivonatot. Mivel mi mind a ketten magyarok vagyunk, ezért a kislányunk is magyar.

A nemzetközi anyakönyvi kivonatra kell kérni egy apostille pecsétet (hitelesítés) a bíróságon. Mi kértünk mind a kettőre, ami kb. fél óra alatt kész és 10 euró volt. Eztán ezt egy hivatalos fordítóval le kellett fordíttatni (az árára nem emlékszem), ezzel irány a konzulátus apával és a picivel együtt.

Ami a csecsemőgondozást illeti, szülés után jön a kraamzus, aki ellenőrzi a kicsit: mikor, mennyit evett, rendben van-e az anyagcseréje (pelus kontroll), köldökcsonkot ellenőriz és súlyt mér.

Nálunk a hazaérkezésünk után öt percen belül megérkezett. (Szülés utáni három órán belül.) Segít anyának ellátni a babát, ha kéred, összetakarít vagy foglalkozik a másik gyerekkel.

Négy hetesen van az első látogatás a védőnőnél. Az oltások ugyanazok, mint otthon csak az agyhártyagyulladás és a fülgyulladás elleni is kötelező itt.

Az otthoni oltási kiskönyvet viszont általában le kell fordíttatni – nekünk mindkét esetben az orvos maga intézte. Viszont például gyerekorvos külön nincs. Azt mondják, hogy a gyerek is ember.”

Csilla történetét (is) a Frízföld blogon olvashatjátok el.

Osztrák kórházban: magyar orvos, de nem magyar színvonal

Share.

About Author

Leave A Reply