Szülés Dániában: esetleg kiugorhat az ablakon

18

Erika Dániában szülte második gyermekét. Éjszaka bement a kórházba, és reggelre már otthon is volt az újszülött kisbabával. Lássuk, mik a tapasztalatai!

Erikáék már Dániában éltek, amikor kiderült, ismét gyereket vár. A jó hír után értesítette a védőnőt, akivel egyébként is kapcsolatban állt, hiszen volt már egy másfél éves kisfiuk.

A védőnő behívta Erikát egy vizsgálatra, ahol hüvelyi vizsgálat például egyáltalán nem történt, viszont valami hosszú, fa eszközzel meghallgatták a magzat szívhangját. Ezen kívül volt még időnként vizeletvizsgálat, és ezzel nagyjából le is tudták a terhesgondozást – írta a Divány.hu.

Orvossal Erika a várandóssága alatt egyáltalán nem találkozott, ez ugyanis ott nem része a protokollnak. A dán orvosok sokba kerülnek az államnak is, ezért csak beteg emberekkel kell foglalkozniuk, a várandósság viszont nem betegség.

Mivel Erika az előző terhessége alatt cukorbeteg lett, elküldték terheléses vércukor vizsgálatra is, ahol ugyanazt az értéket produkálta, mint legutóbb, és amivel Magyarországon már szigorú diétára fogták.

Dániában viszont ezzel még egyáltalán nem számított cukorbetegnek, úgy bántak vele tehát továbbra is, mint egy egészséges kismamával: békén hagyták kihordani a gyerekét.

A várandósság időszaka Dániában, mindent egybevetve sokkal nyugalmasabb, kevésbé aggodalmaskodó, lazább és barátságosabb volt Erika szerint.

A szülés

Erika a területileg illetékes kórházban szándékozott világra hozni a gyerekét. Amikor úgy érezte, itt az idő, felhívta a kórházat, és jelezte, hogy most akkor bemegy szülni.

A normál ügymenet szerint a vonal másik végén, a kismama hangja alapján döntik el, hogy mennyire van nyitva a méhszáj, helyett, hogy tényleg indokolt-e bemenni a kórházba.

Erikánál úgy döntöttek, hogy még nem, de ő nagyon erősködött, így végül ráálltak: rendben, bemehet, de csak saját felelősségre, és ha mégsem szül, akkor hazaküldik, mert a kórház nem várakozásra való, semmi keresni valója ott egy nem szülő nőnek.

Külföldi állásajánlatok a Határátkelőn!

Úgyhogy Erika be is ment, megvizsgálták, és kiderült, hogy tényleg szül. Itt most persze mindenkit az érdekel, hogy hogy nézett ki az előkészítés, de hát ezen a részen gyorsan túlesünk: sehogy.

Kiküldték a folyosóra várni, a bába pedig elszaladt előkészíteni a szülőszobát. Ez el is tartott egy jó ideig, úgyhogy mire Erika elfoglalhatta a szülőágyat, rögtön meg is érkezett a baba. Orvos még mindig nem látta őket.

Dániában, mivel a szülést szintén nem tartják betegségnek, nem szokás a fájdalomcsillapítás. Erről persze Erika jó előre érdeklődött a védőnőnél, aki kissé meg is hökkent a kérdésen, ezért elég pikírt módon úgy válaszolt, hogy lehet harapdálni a párnája csücskét, esetleg kiugorhat az ablakon. Végül kapott valami kéjgáz félét.

…és utána

Születés után a babát az anyukája mellkasára helyezték, és úgy is maradhattak jó háromnegyed órán át. Csak ez után vágták el a köldökzsinórt. Ez után megtörölgették, megmérték a babát, és előre melegített ruhába öltöztették.

Mire mindenki összeszedte magát egy kicsit, egy zsúrkocsin betoltak egy pici tortát, amin egy gyertya és egy dán zászló volt. Így kívántak boldog születésnapot a babának és az anyukájának.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Share.

About Author

18 hozzászólás

 1. SZERETNEM TUDNI MIKOR ES HOL MELYIK KORHAZBAN TORTEN EZ AZ EGESZ MERT EN 37 EVE ITT ELEK ES EZ NEKEM EGY HORROR FILM .. IRD MEG HOL TORTEN,, !!!! NEM IMADOM A DANOKAT DE EZ AZERT KICSIT VAD,, AMIT TE IRSZ.

 2. Just a visitor... on

  Hát ilyen körülmények között nem biztos, hogy én egészségesen megszülettem volna… Abban egyetértek, hogy itthon túl sokszor vizsgálják a babát és a mamát – sőt gyanítom, hogy ennek egészségügyi következményei is vannak a babákra nézve, és ezért is van ennyi SNI-s gyerek – de valahogy úgy érzem, hogy odaát meg átestek a ló túlsó oldalára…

  • Ez nagyon nagy butaság. Annak, hogy mennyi SNI-s gyerek van – láthatóan fogalmad sincs, hogy az mit jelent – mi köze ahhoz, hogy hányszor vizsgálják az anyát. Eddig is legalább ennyi volt, csak nem tudták , hogy van ilyen részképesség zavar, s elkönyvelték hülye gyereknek őket. Másrészt az, hogy valaki diszlexiás, hogy kapcsolódik ahhoz, hogy többször vizsgálták az anyát. Szóval egészen elképesztő, amit írsz

 3. Én is németországban szültem,és csak a varrást csinálta doktornö.fàjdalomcsillapitás semmi,mert csak a pdf-t eröltettek,köszi katetert azert az oráért nem kértem már….
  Tudom karácsony után volt(12.27.),de jo hogy velem volt a párom mert külömben elég egyedül éreztem volna magam.még hânynom is a tenyerébe kellett,mert elfelejtettek 🙂

 4. GeorgieBoldog on

  Mi a horror? Ìgy van Dániában, nekem is minden dán barátnöm-ismerösöm és bába ezt meséli. ès így van itt Finnországban 100%. Köszönöm a cikket!

  • Tunde R. Petø on

   Dániában a legalacsonyabb a világon a halandóság az újsüttetu édesanyák körében és a legalacsonyabb a betegség és a halandóság is az újszölöttek körében. A tények magukért beszélnek. Errol ennyit….

   • Koning Henriett on

    A Hollandoknál ugyan ez a rendszer, ők is azt mondják, hogy náluk a legjobb a világon a statisztika 😉 Én itt szültem a fiam és semmi baj ezzel rendszerrel!

 5. Tunde R. Petø on

  Erikának gratulálok, hiszen a szülése tökéletesen sikerült .:),annak ellenére, hogy láthatóan bizonytalan volt és halvány lila fogalma sincs a dán egészségügyi rendszerrol, amelyben szült:ezért várta végig az orvost is annyira…..
  Sajnálom, hogy rossz élmény lett neki a szülés, de ha ismerné a rendszert, akkor tudná, hogy normál,sima terhesség esetében nem is surun kell orvosnak látnia. Ha nincsenek komplikációk, a terhesség alatt egy úgynevezett ” jordemor ” vagyis egy szülészno visel az ember lányára gondot, o vezeti a szülést is. Nyugodjanak meg a Dániában szülo kismamák, ha kell szülészorvos, mert a helyzet úgy kívánja, akkor behívja az orvost szülészno. Mind a két fiamat Dániában szültem, végülis komplikált, vákuumos szülés lett mind a ketto, az orvost nálam is a szülészno hívta be a szüléshez, amikor látta, hogy nem sima szülés lesz.

  A dán szülésznok gimnázium után 3 és fél éves bachelor képzésen vesznek részt, és mindenki megelégedésére végzik a munkájukat. Dániában normál esetben MINDENKI, nem csak Erika gyermeke szülészno és nem orvos segítségével pottyan a világra. Ezt nekem, annak idején, amikor terhes voltam, szépen el is mondták Dániában.

  Ami a fájdalomcsillapítást illeti, igenis adnak fájdalomcsillapítót, ha kér az ember lánya és nemcsak kizárólag gyógyszeres úton csillapítják a fájdalmat, hanem pl. meleggel is, meleg dunnatakaróval ( lehet ezt értette párnacsücskének Erika? ) melegvizes fürdo, stb.
  A szülés korai szakaszát egyébként is jobb otthon, a megszokott környezetben tölteni. Azt nem tudom mibol szurte le Erika, hogy a hangjából következtetnek arra, hogy be kell-e menni a kórházba, dehogyis a hangjából következtetnek, megkérdezik mikor ment el a víz,stb.stb. , persze, ha az ember már azt sem érti mit kérdeznek, akkor bajban van és a bizonytalanság rossz élménnyé változtathatja a szülést, amely valóban NEM betegség, hanem természetes folyamat. Ezt valahogy vagy senki sem mondta el Erikának, vagy ha elmondták neki, akkor nem értette, Soraiból azt olvasom ki, hogy egyszeruen nem ismerte, és nem bízott a rendszerben, amely a magyarral szemben, nem orvosközpontú és nem is nagyon értette, hogy mi miért történik körülötte és vele.Rossz élménye ebbol adódhatott- ám minden jó, ha jó a vége..

  Még egyszer gratulálok a kisbabához!

 6. Nem is tudom, hogy mit lehet errøl a “cikkrøl” irni… Dåniåban a szules es a terhesseg nem betegseg. Ez igaz. Nem a vedønø dønti el, hogy valaki ålldott ållapotban van-e hanem az orvos… 😉 …es termeszetesen tøbbszør talølkozik a kimama az orvossal (es a vedønenivel is) es van temeszetesen ultrahang is…Termeszetesen felejånlanak tøbbfele fåjdalomcsillapito lehetøseget a szules alatt… Termeszetesem nem a kismama hangjårol køvetkeztettnek arra, hogy ki mikor hozza vilågra a babåjåt. Termeszetesen mindenkinek joga van bemenni a korhåzba, meg eløzetes bejelentes nelkul is. Az igaz, hogy a szuløszoba nem våroszoba, de van våroszoba… Termeszetesen is kap a kismama egy kis papirost, ahol le van irva, hogy mikor mit neztek es hogy mikor mit fognak nezni… Termeszetesen van talålkozo a vedønenivel… Aki szeretne van ingyenes tanfolyam is a kismamåknak…Az is termeszetes, hogy mindig mindenki utånanez, hogy az adott orszåg orvosi ellåtåsa hogyan es milyen nyelven mukødik….

 7. Roland Homoki on

  3 gyerekünk született itt, és semmi okunk nem volt panaszra. A három szülés összesen került 26 dán koronába (kb 1000 Ft), mert az első gyereknél kértük, hogy nyomtassanak ki 3 ultrahang képet. Elegendő figyelmet kapott anya és a babák is. Kapott 2szer epidurális fájdalom csillapítást. Az ellátás nagyszerű volt, mi dönthettünk a dolgok alakulásáról. Az első szülés mivel császárral végződött, ezért kaptunk egy szobát, ahol megpihenhettünk, én is kaptam ágyat. A személyzet kedves volt, a kaja minőségi (füstölt lazaccal, friss zöldséggel) és az egész teljesen ingyenes. Kaptunk pelenkákat haza és még 1-2 dolgot. Elhiszem, hogy Erikáékkal szóról szóra úgy történtek a dolgok, ahogy itt még lettek írva, viszont néhány kijelentés, hogy Dániában hogy is van pontosan teljesen hamis.

 8. 😀 Ez ismerős….Hát igen,a dánok nem aggódják túl az egészségüket,de bizonyos helyzetekben szerintem ez még jobb is. Bár ott akkor nem érzi úgy az ember. Elestem motorral kint és csontig lejött minden a térdemről,majd másnap bementem a kórházba azért egy tetanuszért. Néztek,hogy hát jó,adnak szívesen ha kérem. És hogy kitisztítják a sebet. Mondom jó. Nade azt nem hittem,hogy sima csapvízzel,meg egy gézlappal :DDD Csillagokat láttam közbe,de túléltem. Következő sztori a H1N1 volt,olyan beteg voltam,hogy taxival tudtam csak elmenni a 10 percre lévő háziorvoshoz. 1-2 órát vártam kint 41 fokos lázzal,alig láttam,mire végre behívtak és közölte a doki,hogy ez influenzának tűnik,de mindjárt gyorsan kiderítik,milyen fajta. Kiderült H1N1 volt. Persze kissé bepánikoltam,kérdeztem a dokit,hogy most mi lesz? Visszakérdezett,hogy van otthon fokhagymája? Mondom,igen. Jó és kamillateája,méze? Mondom,igen. Rendben akkor azokból mindennap egyek-igyak és ne mozduljak ki még egy hétig sehová. Ennyi. És teljesen igaza volt,nem terhelik fölöslegesen a szervezetet antibiotikumokkal meg minden szarral,mint itthon vagy főleg Angliában…

 9. “The highest cancer rate was found in Denmark” World Cancer Research Found
  Forrás: http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country

  Valami Nagyon Nem Stimmel Dániával!!

  Nézzetek utána, keressetek rá: a legmagasabb a RÁK és legalacsonyabb a gyógyulási ráta!
  (sokkal rosszabb mint Magyarországon!)

  Nem jó hely az a Dánia!
  Nagyon nem stimmel ott valami. Talán környezeti tényező. Ne lakjatok ott huzamosabb ideig.

 10. Tunde R. Petø on

  Nem tudom, hogy hogyan keveredett a témához (ami a szülés volt) a rák, de én 30 éve Dániában lakom és nem vagyok rákos. Nem igaz, hogy a legalacsonyabb lenne a gyógyulási ráta Dániában, a statisztika amit küldtél nem is erre, hanem a megbetegedésre vonatkozik. Tájékoztatnálak, hogy Dániában az állam garantálja, hogy amint felmerül a rák gyanúja, a beutalástól számított negyedik napon már be kell hívni a beteget a kórházba, ahol már készen kell várja a kivizsgálási terv, vérvétel CT. biopszia stb.

  A kezelést a legmodernebb eszközökkel két héten belül elkezdik. Magyarországhoz képest a dán kórházak felszereltsége a sugárterápiához használatos eszközök és egyéb ellátottság terén már maga a Mars, olyan messze áll tole fejlettségben. Nézd meg a statisztikákat,a tények makacs dolgok. Dániában a rákbetegek 80 százaléka túléli az elso évet és tízbol 6 beteg öt évnél is tovább él.
  A KSH adatai szerint az elmúlt 10 évben évente Magyarországon 32-33 ezer haláleset írható a daganatos megbetegedések számlájára, a százezer lakosra jutó hazai daganathalálozási arány A LEGROSSZABB EURÓPÁBAN, ( lásd a mellékelt cikket ), alaposan megelőzve Oroszországot és Romániát is, úgyhogy a legjobb, ha inkább csak magyar betegek ellátása miatt aggódsz, mi Dániában meg majd csak elleszünk valahogy. 🙂

  .https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megdobbento_adatok_a_hazai_rakgyogyitasrol_ennyire_nem_mindegy_hol_lesz_valaki_beteg.646304.html

 11. Angol nyelven keressetek rá. Dánia az utolsó, sokkal rosszabb ebben, mint Magyarország.
  Minden oldal azt írja, hogy nem jó hely Dánia, nem ajánlott.

   • vándormadár on

    Milyen paráról is írt Peter?

    Ha megnézed a netet, egyenesen a rák fővárosának nevezik Dániát a cikkekben. De gondolom dán nyelven nem ezzel vannak tele az újságok naponta, mert elég nagy szegénységi bizonyítvány lenne.
    Nem az a kérdés, hogy milyen kezelést adnak rá, ha észreveszik, hanem az a tény, hogy rendkívül magas a rákos megbetegedések száma Dániában.
    Ennek nyilván több oka van, de speciálisan mégis mi Dániában? Kész röhej, hogy szakemberek pl. a nők dohányzását hozzák fel. Akkor kb. Mo-nak előkelőbb helyen kelllene állnia a siralmas ranglistán, mert még az ivás, az egészségtelen étkezés és életmód is fokozzák a helyzetet, tehát nem ezek a fő okok Dániában.
    A rák elsősorban az A vércsoport körében magas. Dánia lakosságának 44%-a A-s vércsoportú, de az A-s vércsoport több más fehérbőrű országban is hasonló nagyságrendű, úgyhogy még mindig kell lenni más faktoroknak. Mondjuk túl magas a sok szélkerék okozta ártalom vagy mittudomén, soha nem jártam ott.

    Én láttam filmet régebben német bevándorlókról Dániából, semmi jó nem volt benne. Ott is hónapokat kellett várni egy MRI-re, mint Mo-n és a beteg gyereküket mentő vitte vagy 100 km-re Aarhus-ba egy MRI-re, ami más gazdag országban minden városban van. Bár azóta tán javult a helyzet.

    https://www.trendrr.net/8263/countries-with-highest-cancer-rate-world-india-japan-china-famous/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_type_distribution_by_country

 12. Így van, Köszönöm!
  Nézzetek. ELFOGULATLANUL nyitottan és kis kritikus érzékkel nézzetek már utána (Google) ANGOL nyelvű cikkeken! (nemzetközileg creditált kutatóintézetek)

  Nekem SEMMI bajom nincs Dániával! Csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy
  => Ne öntsük már nyakon ezzel a mitológiával ezt a cikket, hogy “Hú de jó Dániában élni”, amikor meg tökre nem, mert
  valami nincs ott rendben a Cancer Research intézetek szerint. (egészségügyi kockázatok magasak)

  Ezeket az egészségre ártalmas kockázati tényezőket vagy
  1) nem vernek nagy dobra
  2) nem tudnak róla pontosan mi az oka. És még kutatások tárgyát képezi.

  Realitásérték. Tudatosan objektív elemzés.
  Legyetek KÖRÜLTEKINTŐEK és Elfogulatlanok a konklúzióban. A Sok-sok nemzetközi angol nyelvű cikkeket meg olvassátok el.

Leave A Reply