A szlovákok szinte mindenben lenyomnak minket

1

Legyen az minimálbér, átlagbér, vagy nyugdíj, Szlovákia mindhárom téren jobban áll Magyarországnál, és egyelőre nem úgy tűnik, mintha ez a jövőben változna. Sőt, akár még jobban elhúzhat a régió egyetlen euróövezeti tagja.

Jelentős minimálbéremelést jelentett be a jövő évre a szlovák kormány: bruttó 480 euróra emelkedik a mostani, 435 eurós szintről, míg 2019-re elérheti az 500 eurós szintet.

A szlovák minimiálbér egyébként nem számít túl magasnak az Európai Unióban, ahol azon tíz ország közé tartozik, amelyekben nem éri el az 500 eurót a legalacsonyabb fizetés – jegyezte meg a hvg.hu.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Mi a helyzet Magyarországon? Napi árfolyamon számítva a magyar, 127 500 forintos minimálbér nagyjából 410 eurónak felel meg. Kicsit jobb lesz a helyzet jövőre, amikor 138 ezerre emelkedhet az összeg, ám ez még mindig csak 444 euró.

Nettóban a magyarországi, 15 százalékos szja-kulcs miatt jobb a helyzet, ám még így is: amíg a szlovákok 403 eurót kaphatnak legalább, a magyaroknál a minimálbér nettója 91 770 forint lesz jövőre, ami 295 euró.

Pedig az emelés szempontjából Magyarország veri a szlovákokat. Az Eurofound felmérése szerint 2010–2017 között nálunk másfélszeresére emelkedett a minimálbér, ugyanekkor a szlovákoknál 30 százalék alatt volt a növekedés.

Minimálisan, de elmarad Magyarország az átlagbérek tekintetében is. Amíg a magyar bruttó szint a KSH legfrissebb adatai szerint 290 600 forint volt, ami 933 eurónak felel meg, a szlovák dolgozók átlagosan 944 euróra számíthatnak.

És itt még nincs vége: a szlovák nyugdíjasok is jobban járnak a magyaroknál jövőre: ott 8 százalékos lehet a jövő évi emelés, míg nálunk három. A dolgozók abból a szempontból is jól járhatnak, hogy munkaadóik járulékkedvezménnyel fizethetnek a számukra 13. és 14. havi fizetést.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

(Fotó: pixabay.com/RyanMcGuire)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply