Szlovákia: senki nem tud semmit

0

Pirruszi győzelmet aratott Robert Fico pártja a hétvégi szlovákiai parlamenti választáson, hiszen az eddigi kormánypártnak sikerült ugyan győznie, de elvesztette többségét. Nagy kérdés, hogy most mi lesz. A magyar érdekeltségű pártok a vártnál rosszabbul szerepeltek, a Most-Híd 6,6 százalékot szerezve bejutott ugyan, de jóval többet vártak, míg az MKP be sem jutott a parlamentbe.

Az Irány – Szociáldemokrácia nyerte ugyan a szlovákiai választást szombaton, az öröm azonban nem felhőtlen, hiszen a parlamenti többséget nem sikerült megtartani.

A Robert Fico vezette párt a voksok 28,65 százalékát szerezte meg, ami mind a voksolás előtti felmérésekhez, mind a négy évvel korábbi eredményekhez képest visszaesést jelent a párt számára.

A számok azt mutatják, hogy Robert Fico elveszítette a lehetőségét annak, hogy önállóan alakítson többséggel rendelkező kormányt, sőt – a többi befutó összetételét és eredményeit tekintve – az is kérdésessé vált, hogy képes lesz-e koalíciós kormány megalakítására – írja az MTI.

Robert Fico a pártja által elért eredményre reagálva azt mondta: jobb szereplésre számítottak, de ennek ellenére tény, hogy a választásokat megnyerték, ami arra kötelezi őket, hogy megpróbáljanak kormányt alakítani.

A pártelnök a leendő parlament összetételéről azt mondta, hogy „nagyon összetett a helyzet”, míg arra a kérdésre, hogy mely pártokkal próbálnak meg koalícióra lépni, kitérő választ adott.

Meglepetések

A második legjobb eredményt a Szabadság és Szolidaritás nevet viselő liberális mozgalom szerezte 11,47 százalékkal. A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom végzett, a Daniel Lipsic nevével fémjelzett Nova párt jelöltjeit is listáján indító mozgalom a voksok 10,74 százalékát kapta.

A negyedik legjobb eredményt a Szlovák Nemzeti Párt érte el a szavazatok 8,74 százalékát megszerezve, az ötödik helyre pedig meglepetésként a Marián Kotleba vezette, a szlovák sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk – Néppárt (LS-NS) futott be 8,17 százalékkal.

A vártnál rosszabb magyar eredmények

A hatodik hely a Most-Híd vegyes párté 6,61 százalékos eredménnyel. A hetedik helyen, meglepetésként – a Boris Kollár vállalkozó vezette Család vagyunk (Sme rodina) nevet viselő csoportosulás áll 6,58 százalékkal.

A nyolcadik helyen egy eddig ugyancsak parlamenten kívüli, új párt, a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka alapította Háló (Siet) áll, nekik a választók 5,47 százaléka szavazott bizalmat.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) a szavazatok 4,46 százalékát szerezte meg, így az 5 százalékos küszöb miatt nem jutott be a szlovák törvényhozásba.

Megfigyelők szerint a parlamenti választás eredménye rendkívüli meglepetésként értékelhető. A választás részvételi aránya 59,39 százalék volt, ami némileg meghaladta a 2012-es előrehozott parlamenti választásokét.

(Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Share.

About Author

Leave A Reply