Szlovákia rámozdul a külföldi munkaerőre

0

Nincs mese, a szlovák gazdaságnak szüksége a külföldről érkező munkaerőre, így aztán Pozsony a jövő év tavaszától várhatóan egyszerűsíti a foglalkoztatásukat. A szakszervezetek szerint csak a fizetéseket akarják alacsonyan tartani.

A Hospodárské Noviny gazdasági napilap értesült arról, hogy egy kormánypárti parlamenti képviselők által beterjesztett törvénymódosítási javaslat szerint májustól egyszerűsödhet az EU-n kívüli országok munkavállalóinak foglalkoztatása Szlovákiában.

A lépés célja, hogy enyhítse az unión kívüli munkavállalók foglalkoztatásához szükséges engedélyek odaítélésének feltételeit, illetve rövidítse azok kiadásának időtartamát.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn!

A módosítások csak bizonyos hiányszakmákra vonatkoznak majd, illetve csak az öt százaléknál alacsonyabb munkanélküliséget kimutató járásokban lehet majd érvényesíteni azokat. Az viszont megkötés lesz, hogy egy cégen belül csak minden harmadik alkalmazott lehet unión kívüli külföldi.

Az érdekvédelmi szervezetek nem olyan lelkesek, a fémipari dolgozók szakszervezete például azt kifogásolja, hogy a munkáltatók nehezményezik a minimálbér emelését és meg akarják könnyíteni a külföldi munkaerő behozatalát, miközben az országban a munkanélküliek száma továbbra is meghaladja a másfél százezret – emlékeztetett a napi.hu.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/diegotrends)

Share.

About Author

Leave A Reply