Szlovákia, ahonnan minden harmadik fiatal lelép

0

Szlovákia esetében is komoly gond az elvándorlás, sőt, ha igazak a legfrissebb adatok, talán még komolyabb is, mint Magyarországon. Egy friss statisztika szerint ugyanis az országból körülbelül minden harmadik fiatal külföldre megy.

Mintegy 300 ezer képzett szlovákiai munkavállaló dolgozik külföldön, ami már komoly hatással lehet az ország gazdaságára. A viszonylag magas munkanélküliség ellenére ugyanis sok cég már ma sem talál megfelelő munkaerőt.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a külföldön dolgozó szlovák állampolgárok száma mintegy 130 ezerre tehető. A Szlovákiai Vállalkozói Szövetség (PAS) elemzése szerint a hivatalos adatoknál sokkal több, mintegy 300 ezer szlovákiai munkavállaló dolgozik más uniós tagállamban.

A PAS tanulmánya (melyet az Új Szó ismertetett) több forrásra támaszkodik, például figyelembe veszi, hogy hányan jelentkeztek ki a hazai egészségbiztosítókból, mivel külföldön élnek és dolgoznak.

„2009 óta minden évben mintegy 30 ezer, 30 évnél fiatalabb ember jelentkezett ki az egészségbiztosítási rendszerből” – állítja a jelentés. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok mintegy harmada távozik az országból, hiszen az 1990-es évek elején évente mintegy 80 ezer gyermek született.

Nagy-Britanniában dolgozik a 300 ezer embernek mintegy 25%-a, Németországban és Ausztriában pedig 15–15%-uk.

Share.

About Author

Leave A Reply