Szlovák macskajaj

0

Miközben a szlovák politika a hétvégi parlamenti választások után nem túl szerencsés patthelyzetbe került (a jelek szerint nagyon nehéz lesz bárkinek is kormányt alakítani, azt stabilan meg is őrizni pedig még inkább), az osztrák Der Standard szerint az eddig kormányfő, Robert Fico nagyot hibázott, amikor nem az elvándorlással foglalkozott.

Hasonlóan magyar kollégájához, Robert Fico is az európai menekültválságra koncentrált a választási kampányban, de a jelek szerint neki ez nem nagyon jött be.

Szlovákia: senki nem tud semmit

Olyannyira nem, hogy a hétvégi parlamenti választást elemző osztrák Der Standard cikke egyenesen stratégiai hibát emleget, mondván, ehelyett inkább az ország szociális problémáival kellett volna foglalkoznia.

A Szlovák macskajaj című kommentár szerzője szerint Robert Ficónak baloldali politikusként kötelessége lett volna, hogy a szlovákiai ápolónők tömeges külföldi munkakeresésével, a tanárok sztrájkjával és a fiatal képzett munkaerő kivándorlásával törődjön.

Ehelyett a populizmust választotta, ugyanis a menekültválsággal olyan témát állított kampánya középpontjába, amely csak „formailag” van jelen a szlovákok mindennapjaiban – összegzi a cikket az MTI.

A szerző szerint Robert Fico példája megmutatja, hogy a nemzeti kártya ugyan kijátszható, de olyan „pirruszi győzelmet” eredményezhet, amely a pártra, az országra és Európára nézve is káros lehet.

(Fotó: facebook.com/robertficosmersd)

Share.

About Author

Leave A Reply