A Sziriza nyerte a görög választásokat

0

Az exit poll felmérések szerint a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) nyerte meg a vasárnapi görögországi előre hozott parlamenti választásokat. A Sziriza szóvivője szerint „történelmi győzelmet” arattak, a konzervatív kormánypárt elismerte vereségét.

Az Alekszisz Ciprasz által vezetett Sziriza szóvivője úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy történelmi győzelmet arattak, „ami nemcsak a görög embereket érinti, hanem minden európai népet. Ez nagy megkönnyebbülés minden európainak”.

Panosz Szkurletisz szerint a Sziriza győzelme „a társadalmi igazságosság és méltóság visszatérését, a demokrácia visszatérését” jelentené, mert az utóbbi évek „vad megszorításait megsínylette a demokrácia”.

Makisz Voridisz egészségügyi miniszter, az Új Demokrácia parlamenti szóvivője elismerte a vereséget, ugyanakkor azt is mondta, hogy a konzervatív kormány által a nemzetközi pénzügyi segély fejében meghozott megszorító intézkedések hasznosak voltak, de azoknak vége szakadt, még mielőtt gyümölcsöt hozhattak volna.

A hosszú évtizedekig az Új Demokrácia baloldali váltópárjának számító, de az utóbbi időben szétforgácsolódott és pártszakadáson átesett PASZOK volt külügyminisztere, Theódorosz Pangalosz azt mondta, a szocialisták eddigi szavazói átpártoltak a Szirizához.

A görög belpolitika meghatározó eseményét a nemzetközi pénzpiacok is fokozott figyelemmel kísérik, mivel a Sziriza a Görögországnak nyújtott 240 milliárd eurós pénzügyi segély feltételeinek újratárgyalásáért és a görög adósság egy részének elengedéséért szállt síkra.

A pénzügyi válság 2009-es begyűrűzése óta ez volt a negyedik parlamenti választás Görögországban, és a győztesnek ugyanazzal a feladattal kell megküzdenie, mint elődjének: a külső nyomásnak engedni úgy, hogy az ne idézzen elő társadalmi robbanást.

Athénnak február végéig új megállapodást kell kötnie hitelezőivel, ellenkező esetben felfüggeszthetik a pénzügyi segélyeket, és Görögország fizetésképtelenné válhat – emlékeztet az MTI.

Share.

About Author

Leave A Reply