Szigorítják a német KRESZ-t

0

Bemutatták Berlinben a német közúti közlekedés átalakított szabályait, melyek között jó pár szigorítás is van, de az újítások nagy része a kerékpáros közlekedés biztonságának erősítését szolgálja.

A reform célja, hogy a közúti közlekedés biztonságosabb, igazságosabb és még inkább „klímabarát” legyen – emelte ki Andreas Scheuer szövetségi közlekedési miniszter.

Ami a szigorításokat illeti, a járdára, kerékpárútra parkoló és a második sorban – a szabályosan leállított járművek mellett, úttesten – várakozó autósok például az eddigi 15 eurós (4875 forint) bírság helyett 100 euróig terjedő büntetésre számíthatnak.

Az autópályákon baleseti helyszínre tartó rohamkocsiknak nyitott, úgynevezett mentősávban közlekedő autósokat még nagyobb, 200-230 eurós pénzbüntetéssel sújtják, és egy hónapra bevonják a jogosítványukat, amelyet két büntetőponttal együtt kapnak vissza.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A kerékpárosok mellett lakott területen legkevesebb 1,5 méter, lakott területen kívül pedig legkevesebb 2 méter előzési oldaltávolságot kell tartani a járművekkel. Az is a kerékpárosokat védi, hogy 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművel csak legfeljebb óránkénti 7-11 kilométer közötti sebességgel szabad jobbra kanyarodni.

A javaslat szerint a helyi hatóságok kijelölhetnek úgynevezett kerékpáros övezeteket is, amelyekbe csak kerékpárral vagy elektromos meghajtású kisjárművekkel lehet behajtani, és legfeljebb óránkénti 30 kilométeres sebességgel szabad közlekedni – írta az MTI.

Mindez persze még csak elképzelés, először a minisztériumok egyeztetnek, aztán a tartományok, majd a társadalmi szervezetek, de a kormány elképzelései szerint az új szabályok egy részét még az idén bevezetnék.

Share.

About Author

Leave A Reply